Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στους καταναλωτές ο «λογαριασμός» της χρέωσης προμηθευτή μετά τον επαναπροσδιορισμό από ΡΑΕ;

Στους καταναλωτές ο «λογαριασμός» της χρέωσης προμηθευτή μετά τον επαναπροσδιορισμό από ΡΑΕ;
Οι εταιρείες παροχής ρεύματος υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το επιπρόσθετο κόστος και επομένως αυτό πιθανότατα θα επιβαρύνει τα τιμολόγια λιανικής
Ο αλγόριθμος του ΛΑΓΗΕ που θα καθορίζει τη περίφημη χρέωση προμηθευτή πιθανόν να οδηγήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Ο τρόπος προσδιορισμού της τιμής που θα πληρώνουν οι προμηθευτές στους παραγωγούς ΑΠΕ βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ και σ’ αυτή συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της ενεργειακής αγοράς.  
Το ύψος της χρέωσης που θα κληθούν να καταβάλουν οι προμηθευτές μετά την οριστικοποίηση των αλλαγών ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξήσεις της τελικής τιμής του ρεύματος για τους καταναλωτές.  
Να σημειωθεί ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η συγκεκριμένη χρέωση ήταν 22 ευρώ ανά MWh με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να επιβαρύνει τον προμηθευτή.  
Την 1η Φεβρουαρίου η ΟΤΣ  ήταν στα 94,932 ευρώ ανά MWh στην οποία προστίθεται η χρέωση των 22 ευρώ.
Στις επόμενες ημέρες η ΟΤΣ έπεσε στα 88,793 ευρώ και η χρέωση προμηθευτή διαμορφώθηκε στα 20 ευρώ.  
Όσο μειώνεται η ΟΤΣ διαμορφώνει χαμηλότερες τιμές στη χρέωση προμηθευτή για να πέσει μέχρι τα 19 ευρώ.
Η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 61,925 ευρώ ανά MWh από την 1η έως τις 13 Φεβρουαρίου.  
Αυτό που αναγνωρίζουν όλοι, όπως η ΡΑΕ και ο ΛΑΓΗΕ ως λειτουργός της αγοράς, είναι ότι πρέπει να πληρωθούν οι παραγωγοί ρεύματος από τις ΑΠΕ που θεωρείται «καθαρή» ενέργεια.
Οι παραγωγοί ρεύματος εκτιμούν ότι η χρέωση προμηθευτή μπορεί να διαμορφωθεί με «κατώφλι» τα 8 ευρώ ανά MWh .  
Ο άγνωστος Χ όμως θα διαμορφώνεται από τον αλγόριθμό του ΛΑΓΗΕ και θα υπολογίζει το συνολικό κόστος ρεύματος για το προμηθευτή.

Διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών ρεύματος

Οι παραγωγοί ρεύματος θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στα τιμολόγια ρεύματος, καθώς η διαφορά για την πληρωμή των ΑΠΕ καλύπτεται από το ΕΤΜΕΑΡ.
Αντίθετα οι προμηθευτές εκτιμούν ότι οι εταιρείες παροχής ρεύματος δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το κόστος και υποχρεωτικά θα περάσει και στα τιμολόγια της λιανικής.  
Σύμφωνα με τους προμηθευτές, η διαφορά που θα πρέπει να καλυφθεί ως κόστος μπορεί να ξεπερνά τα 15 ευρώ ανά MWh.  
Στελέχη της αγοράς αισιοδοξούν ότι θα μειωθεί η ΟΤΣ και θα διαμορφωθεί στα 50 ευρώ ανά MWh το επόμενο διάστημα.  
Ωστόσο ο τομέας της ενέργειας έχει πάρει «φωτιά» μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη που έκανε λόγο για χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος.  
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι και σε αυτή τη περίπτωση «κουμάντο» κάνει ο αλγόριθμος του ΛΑΓΗΕ που καθορίζει τις προσφερόμενες τιμές πώλησης ρεύματος και στην τιμή που καλύπτεται η ζήτηση πληρώνονται όλοι οι παραγωγοί.  
Οι συντελεστές της αγοράς ενέργειας μερικές φορές μπορεί να θυσιάζουν τα τιμολόγια λιανικής, καθώς καλύπτουν τη διαφορά ως παραγωγοί.   
Οι συνθήκες μπορεί να γίνουν πιο δύσκολες στην αγορά ενέργειας για τις εταιρείες παροχής ρεύματος που αυξάνονται με ταχείες ρυθμούς λόγω των προσδοκιών που δημιουργεί η μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα και ορίζει ότι η ΔΕΗ πρέπει να περιορίσει στο 50% το μερίδιο της αγοράς που θα ελέγχει στα τέλη του 2020.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης