Η σημαντικότερη από τις εκκρεμότητες είναι η προσαρμογή της ΔΕΗ στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής
Ολοκληρώθηκε χθες (16/1) ο κύκλος των επαφών των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, που βρίσκονται στην Αθήνα για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς ενέργειας και σήμερα (17/1) θα αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο αναμένεται να γίνουν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς επαναλαμβάνεται, η τακτική που είχε ακολουθηθεί και στις προηγούμενες αξιολογήσεις. Τα στελέχη των Θεσμών έχουν πρώτα επαφές με τους εμπλεκόμενους στην αγορά ενέργειας ώστε να αποκομίζουν μια εικόνα για το πώς βλέπει η αγορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια έχουν επαφές σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπους του ΥΠΕΝ και στο τέλος γίνεται το κλείσιμο της διαδικασίας σε πολιτικό επίπεδο όπου συμφωνούνται και τα επόμενα βήματα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται όλα τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιριών και συγκεκριμένα της ΔΕΠΑ Υποδομών για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και της ΔΕΠΑ Εμπορίας που πρόκειται να προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο.
Επί τάπητος ο ΕΛΑΠΕ
Στα θέματα συζήτησης αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο είχε σταλεί τον περασμένο Δεκέμβριο προς έγκριση στην Κομισιόν. Επίσης, θα συζητηθεί και το ζήτημα του λογιστικού ελλείμματος που αναμένεται να προκύψει προς το τέλος του 2020 στον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ρεύματος από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού όπως προέκυψε και από τις επαφές με τους εκπροσώπους της αγοράς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κομισιόν βρίσκεται η εφαρμογή του Target Model το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχουν κατά καιρούς δηλωθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούνιο.
Επιφυλακτική η DGComp ως προς την απολιγνιτοποίηση
Όμως, η σημαντικότερη από τις εκκρεμότητες που φαίνεται ότι θα δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η προσαρμογή της ΔΕΗ στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος. Το ΥΠΕΝ που τον περασμένο Οκτώβριο νομοθέτησε την κατάργηση των ΝΟΜΕ έχει προαναγγείλει ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει προθεσμιακή αγορά ηλεκτρισμού χωρίς φυσική παράδοση, σε αντικατάσταση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ενώ θεωρεί ότι το πρόγραμμα ταχείας απολιγνιτοποίησης είναι η απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου.
Πάντως από το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι εξαρτάται το συνολικό πακέτο της αξιολόγησης στον ενεργειακό τομέα, με την DGComp να είναι επιφυλακτική ως προς το ελληνικό σχέδιο της απολιγνιτοποίησης και να επιμένει ότι για όσο διάστημα υπάρχει λιγνιτική παραγωγή το 40% αυτής θα πρέπει να διατίθεται στην αγορά ώστε να τηρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται και η υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ, αλλά και η τύχη των δυο μηχανισμών που έχει υποβάλει προς έγκριση στην DGComp το ΥΠΕΝ δηλαδή των Μηχανισμών της Διακοψιμότητας και της Ευελιξίας.
www.worldenergynews.gr