Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή η μονογραφή του καταστατικού του EastMed Gas Forum - Επίσημο αίτημα ένταξης από τη Γαλλία

Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή η μονογραφή του καταστατικού του EastMed Gas Forum - Επίσημο αίτημα ένταξης από τη Γαλλία

Επεσήμανε πως όλα θα πρέπει να αποφασίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής

«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμφώνησαν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων», τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Χατζηδάκης. Επεσήμανε, επίσης, όλα θα πρέπει να αποφασίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Μόλα, μίλησε για «έναν ακρογωνιαίο λίθο στην ιστορία της περιοχής μας που μας κάνει να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας».

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε ότι με τη μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum, έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα, για το πώς μπορούν οι διάφορες χώρες, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, να ακολουθήσουν συμμαχίες για το καλό των λαών της περιοχής.
Το Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί παράδειγμα συνεργασιών για το καλό της περιοχής, προσέθεσε με τη σειρά του ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς. Η επόμενη Υπουργική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Εν των μεταξύ, η Γαλλία ζήτησε να συμμετάσχει στο Φόρουμ, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου.

Γαλλία και ΗΠΑ

Τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), ζήτησε επισήμως η Γαλλία.Το αίτημα αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τρίτης Υπουργικής Συνάντησης του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιείται στο Κάιρο.
Το γαλλικό αίτημα χαιρέτισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα.
Παράλληλα, και οι ΗΠΑ ζήτησαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Υπουργική αυτή Σύνοδο του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει ως μόνιμος παρατηρητής.
Τέλος, στην ατζέντα των συζητήσεων προστίθενται και οι τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σημειώνεται πως στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή και Ιταλία.


H ανακοίνωση του ΥΠΕΝ  για την Μονογραφή Καταστατικού του East Med Gas Forum

Ένας καινούριος οργανισμός για τη συνεργασία στο φυσικό αέριο δημιουργήθηκε σήμερα στο Κάιρο, με τη συμμετοχή επτά χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το East Med Gas Forum μετεξελίσσεται σε μόνιμο οργανισμό, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Αίγυπτος (το Κάιρο θα αποτελεί έδρα του Οργανισμού), η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Κατά την τελετή μονογραφής του Καταστατικού του East Med Gas Forum την Ελλάδα την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε δυο κύρια σημεία:

Πρώτον, ότι ο νέος αυτός οργανισμός έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που συμμετέχουν σε αυτόν χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία και όχι ως αφορμή για συγκρούσεις σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή.
Δεύτερον, ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία η οποία θα μπορούσε να γίνει δεκτή σε αυτό τον οργανισμό υπό μια βασική προϋπόθεση: Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς μέχρι τώρα τόσο οι παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και η υπογραφή του περιβόητου μνημονίου με την κυβέρνηση Αλ-Σάρατζ στη Λιβύη μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο. 

Στο περιθώριο της 3ης Υπουργικής Συνόδου του East Med Gas Forum  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ κ. Yuval Steinitz, με τον οποίο συζήτησαν τα περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ σε σχέση με τον αγωγό East Med. Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, κ. Tarek El Molla με τον οποίο συζήτησαν για την παρουσία ελληνικών ενεργειακών ομίλων στην Αίγυπτο αλλά και για την πιθανότητα η Αίγυπτος να συμμετάσχει στο μέλλον στον αγωγό East Med.  O υπουργός ΠΕΝ είχε συζητήσεις με όλους τους υπουργούς που συμμετείχαν στη Σύνοδο.

Τις εργασίες της Συνόδου παρακολούθησαν –με την ιδιότητα παρατηρητή- εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που έχει στηρίξει χρηματοδοτικά τον Οργανισμό) και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει εκπονήσει ειδική μελέτη για τα κοιτάσματα και τις υποδομές φυσικού αερίου της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Σημειώνεται τέλος ότι αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ιδιωτικός τομέας για την επίτευξη των στόχων του East Med Gas Forum, τα μέλη του Οργανισμού χαιρέτισαν την ίδρυση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee) που θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος και πλατφόρμα διαλόγου με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου.

 



Νωρίτερα:

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του υπουργό Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλλα, στο Κάιρο, στο πλαίσιο της 3ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), που ξεκίνησε ήδη στο διεθνές συνεδριακό κέντρο "Μανάρα" της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Κατά τις διαβουλεύσεις τους, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου.

Παράλληλα, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Ελ Μόλλα τόνισαν την στενή συνεργασία των δύο χωρών τόσο σε επίπεδο των υπουργείων τους, όσο και σε επίπεδο των ηγετών των δύο χωρών, του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Μάλιστα, επεσήμαναν το γεγονός ότι τα θέματα του φυσικού αερίου ενισχύουν έτι περαιτέρω τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, από κοινού με την Κύπρο, όπως μάλιστα τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου κ. Τάρεκ Ελ Μόλλα συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Κωστή Χατζηδάκη τρόπους για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τους τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων σε δραστηριότητες έρευνας και εξερεύνησης στην Αίγυπτο.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν ακόμη τους κοινούς δεσμούς μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτήν την ώρα, πραγματοποιείται η 3η Υπουργική Σύνοδος του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), όπου συμμετέχουν επίσης το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

Αργότερα το απόγευμα θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον τύπο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης