O Εrdogan στέλνει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη και σεισμογραφικό για γεωτρήσεις

O Εrdogan στέλνει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη και σεισμογραφικό για γεωτρήσεις

Η κρίσιμη διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

«Φωτιά» στη Λιβύη βάζει ο πρόεδρος Erdogan, λίγες ημέρες πριν τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατό «για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η Τουρκία έχει ήδη στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε μάχες.
O Εrdogan πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.
Η κρίσιμη διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.
Παρούσες στη διάσκεψη του Βερολίνου θα είναι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη.
Ειδικότερα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης Fayez al-Sarraj αλλά και ο στρατάρχης Khalifa Haftar.
Το Βερολίνο θα φιλοξενήσει Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη την Κυριακή και προσκάλεσε τους εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και αντιπροσώπους από 11 χώρες (εκτός της Ελλάδας) που επιχειρούν να επιλύσουν την κρίση.
Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος οι χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, μεταβαίνει εκτάκτως στη Λιβύη επιδιώκοντας συνάντηση με τον Haftar στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχερεία.
Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε ο Maas προτού αναχωρήσει για τη Βεγγάζη, ένα ταξίδι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί.

Σε μπαράζ προκλήσεων έναντι της Ελλάδας επιδίδεται η Τουρκία τις τελευταίες ώρες, με τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να προαναγγέλλει την αποστολή σεισμογραφικού στη θαλάσσια περιοχή που προβλέπει το μνημόνιο τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο για τα οποία δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, ενώ προειδοποίησε ότι ο EastMed χρειάζεται την άδεια της Τουρκίας.
«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης.
Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών.
Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές.
Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ που επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια παράνομη συμφωνία που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Οι συντεταγμένες που περιλαμβάνονται σε αυτό επεκτείνουν τις τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο έως και τις ακτές της νοτιοανατολικής Κρήτης, αμφισβητώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και «σβήνοντας» τις θαλάσσιες ζώνες ελληνικών νησιών, όπως είναι το Καστελόριζο, η Ρόδος, η Κάρπαθος και προφανώς η Κρήτη.
Σύμφωνα με την τουρκική άποψη, τα εν λόγω νησιά θα πρέπει να περιοριστούν στα χωρικά τους ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων, και η Κύπρος (η «εκλιπούσα» σύμφωνα με τους Τούρκους) στα δικά της χωρικά ύδατα των 12 ναυτικών μιλίων.
«Η Τουρκία θα φτάσει σε νέα ύψη το 2020 προστατεύοντας τα δικαιώματα της, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος μια δήλωση που φαίνεται πως αφορά στον αγωγό East Med αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης και της προστασίας των δικαιωμάτων μας στο διεθνές μέτωπο, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, στρώνουμε τον δρόμο για μια νέα περίοδο ανόδου» υποστήριξε ο Erdogan.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το 2020 η Τουρκία θα παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα για την ελευθερία της και το μέλλον ανεξαρτήτως των περιστάσεων.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις στην Τουρκία έχουν παρουσιάσει πρωτοφανή άνοδο τα τελευταία χρόνια και επεσήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να απογοητεύει όσους ανέμεναν ότι θα παραδοθεί το 2019.

www.worldenergynews.gr

 

 


worldenergynews.gr