Στα 40 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό της αποζημίωσης στις περιοχές που επηρεάζονται από τον λιγνίτη
Την «έξοδο» της Γερμανίας από τον άνθρακα προετοιμάζει η καγκελάριος, Angela Merkel, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.
Ειδικότερα, το σχέδιο απεξάρτησης περιλαμβάνει δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η εν λόγω διαδικασία. Οι περιοχές που επηρεάζονται άμεσα, θα λάβουν αποζημιώσεις ύψους 40 δις. ευρώ
Σε συνομιλίες που διήρκησαν όλη την νύχτα, η κυβέρνηση έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2038 για να μπει λουκέτο σε όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Υπενθυμίζεται ότι το 2018, το Βερολίνο προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων μείωσης των εκπομπών ρύπων, από 40% το 2020, σε 55% μέχρι το 2030.
«Το χρονικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε είναι φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό» τόνισε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο Armin Laschet, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Jaenschwalde πρόκειται να μετατραπεί σε μονάδα με καύση φυσικού αερίου.
Επιπλέον, ο Laschet εκτιμά ότι περίπου 3.000 θέσεις εργασίας στην πολιτεία του θα επηρεαστούν από το κλείσιμο. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι το κλείσιμο θα πραγματοποιηθεί ταχύτερα στα δυτικά γερμανικά κράτη.
Αποζημιώσεις
Η μεγαλύτερη μάλιστα επιχείρηση ηλεκτρισμού της Γερμανίας, RWE, θα μπορούσε να λάβει έως 2,6 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την προωθούμενη από την κυβέρνηση παύση λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Εκπρόσωπος της εταιρείας ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού. Επίσης, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης λιγνίτη στην ανατολική Γερμανία θα λάβουν 1,75 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Οι πιέσεις
Η Merkel αντιμετώπισε συνεχείς πιέσεις για την ταχύτερη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα ζητήματα του κλίματος είναι οι κορυφαίες ανησυχίες των ψηφοφόρων και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι εγκρίνουν την απομάκρυνση του άνθρακα.
Μάλιστα, η Γερμανία θα χάσει τους στόχους της για το 2020 σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων και θα μπορούσε να παραμείνει πιο πίσω αν δεν αρχίσει να κλείνει σύντομα τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Τέλος, οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να πετύχει τον στόχο της (μείωση, μέχρι το έτος 2030, των εκπομπών καυσαερίων στο 55% του επιπέδου που ήταν το 1990) εάν η κυβέρνηση δεν διατηρούσε στενούς δεσμούς με την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία απασχολεί 800.000 εργαζόμενους στη χώρα.
www.worldenergynews.gr