Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιέξοδο στη Λιβύη: Ο Haftar αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα

Αδιέξοδο στη Λιβύη: Ο Haftar αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα

Δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός ο Haftar - Πληροφορίες για νέες μάχες για τον έλεγχο της Τρίπολης

Παρά τα θετικά μηνύματα που διατυπώνονταν από τη ρωσική πλευρά σχετικά με την πρόοδο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ο στρατάρχης Khalifa Haftar αποχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Fayez Serraj.
Όπως είχε αναφέρει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Fayez Serraj και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Haftar ζήτησε χρόνο μέχρι σήμερα Τρίτη 14/1 το πρωί για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ωστόσο, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και αρνητικές.
«Ο στρατάρχης Haftar έφυγε από τη Μόσχα.
Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», ανέφερε πηγή από την πλευρά του Haftar στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Μάλιστα το Reuters μεταδίδει πως ο στρατός του Haftar είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη» για την κατάληψη της Τρίπολης, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Fayez Serraj, την οποία προσπαθεί να καταλάβει από τον περασμένο Απρίλιο ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης.

Haftar: Όχι στην τουρκική απληστία – Έγγραφο προδοσίας η συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Τα πυρά του κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο στρατάρχης της Λιβύης, Halifa Khaftar, ο οποίος αποχώρησε νωρίς σήμερα Τρίτη 14/1 το πρωί από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για την κρίση στη Λιβύη.
Ο Haftar, ο οποίος δεν υπέγραψε το κείμενο για την κατάπαυση πυρός, υποστήριξε ότι του παρουσιάστηκε ένα «έγγραφο ψεύδους και προδοσίας».
«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας να επιβάλλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει παράνομο Μνημόνιο.
Η Λιβύη είναι για τους Λίβυους» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter και συγκεκριμένα στον λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ο Haftar, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
«Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα σταματήσει την αιματοχυσία στη βάση της εξάλειψης της τρομοκρατίας, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και την επιστροφή στη νομιμότητα του λιβυκού στρατού, μέσα σε ένα πλαίσιο για τη Λιβύη.
Αλλά οι έντιμες επιθυμίες μας συγκρούστηκαν με την ατζέντα της τουρκικής απληστίας» υποστήριξε σε δεύτερη ανάρτηση του ο Haftar, ο οποίος σε τρίτο tweet του χαρακτήρισε το έγγραφο της συμφωνίας, «έγγραφο ψεύδους και προδοσίας».
«Ο γενικός διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης δήλωσε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπροστά μου ήταν ένα έγγραφο ψεύδους και προδοσίας, κάτι που η GNA (σ.σ.: Sarraj) είναι πάντα ευτυχής να υπογράψει.
Αλλά τα πραγματικά χέρια μας στη Λιβύη δεν θα μπορούσαν ποτέ (να το υπογράψουν).
Ζούμε και πεθαίνουμε με τιμή» ανέφερε ο Haftar.

Διαψεύστηκε το θετικό κλίμα

Πάντως έως αργά χθες το βράδυ υπήρχε αισιοδοξία για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις.
Σε δηλώσεις του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov είχε κρίνει ότι οι κρίσιμες διαβουλεύσεις κινούνται σε θετική πορεία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη κατάπαυση πυρός στη Λιβύη.
Όπως ανέφερε ο κ. Lavrov ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Fayez Serraj και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Haftar ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης.   
Παράλληλα, ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, Fayez Sarraj αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Khalifa Haftar, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, από το Κάιρο, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης.
Ως εκ τούτου, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονταν με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον υπογραφεί, η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας.
Ωστόσο δεν είναι σαφές το ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.

Erdogan: Θέλουμε μόνιμη εκεχειρία

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη στη Μόσχα, που διεξάγονται με την υποστήριξη τούρκων και ρώσων αξιωματούχων, προχωρούν θετικά, είχε δηλώσει και ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, προσθέτοντας πως η Άγκυρα εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η εκεχειρία θα γίνει μόνιμη.
H Τουρκία και η Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση, τους καλούν να υπογράψουν μια δεσμευτική εκεχειρία για να τερματισθεί ο πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια διευθέτηση.
Μιλώντας δίπλα στον ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte στην Άγκυρα, ο Erdogan δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Conte και τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Conte, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Προς διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19/1 - Εκτάκτως στη Γερμανία ο Erdogan, απούσα η Ελλάδα

Διεθνής διάσκεψη για τη σύγκρουση στη Λιβύη με συμμετοχή των κύριων πρωταγωνιστών και των εμπλεκόμενων χωρών θα οργανωθεί τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, δήλωσε σήμερα (13/1/2020) εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Οι προετοιμασίες για μια τέτοια διάσκεψη βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, και πρόσθεσε πως η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί «σε κάθε περίπτωση» τον Ιανουάριο και πως μπορεί να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.
Σε ό,τι αφορά την επιθυμία που εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συμμετέχει και αυτός στη διάσκεψη, ο κ. Seibert περιορίστηκε στη δήλωση ότι από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες της διάσκεψης θα ανακοινωθεί και ο κατάλογος εκείνων που θα παραβρεθούν, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan θα μεταβεί εκτάκτως στη Γερμανία στις 19 Ιανουαρίου 2020.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επαφές με την καγκελάριο Angela Merkel για τις εξελίξεις στη Λιβύη και το μεταναστευτικό.  
Να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την επίσκεψη της Merkel στην Τουρκία στις 24 Ιανουαρίου.
Το Σάββατο 11/1 η Merkel συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin στη Μόσχα, με τους δύο ηγέτες να τάσσονται υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Di Maio (ΥΠΕΞ Ιταλίας): Να σταματήσει κάθε εξωτερική παρέμβαση στη Λιβύη

Την ανάγκη να σταματήσει κάθε εξωτερική παρέμβαση στη Λιβύη υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες Δευτέρα 13/1 στην Τυνησία με τον πρόεδρο της χώρας Kais Saied, με τον οποίο συζήτησε, κατά κύριο λόγο, τις εξελίξεις στην Λιβύη.
«Θεωρούμε σημαντικό να πάρουν μέρος η Τυνησία και οι γειτονικές της χώρες στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Δεν μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική και μόνιμη λύση χωρίς την συμμετοχή των γειτονικών χωρών της Λιβύης, όπως είναι επίσης η Αλγερία και το Μαρόκο.
Πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί υπέρ μιας νέας προσέγγισης, η οποία να φέρει όλους στο τραπέζι του διαλόγου», τόνισε ο Di Maio.
«Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγεται "μέσω πληρεξουσίων".
Πρέπει να σταματήσουμε κάθε εξωτερική παρέμβαση.
 Πρέπει να σταματήσει επίσης η πώληση όπλων και να υπερισχύσει η διπλωματική οδός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Παράλληλα, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ο Di Maio είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, κατά την οποία τονίσθηκε η βούληση για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης και την ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας Ιταλίας, Τουρκίας και Ρωσίας.
Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, τέλος, συμφώνησαν στην ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης του Βερολίνου και για να μην αποδειχθεί πρόσκαιρη η κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης