Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τεχνικές απώλειες ανήλθαν πέρυσι στο 4,1% της ενέργειας που εισήλθε στο δίκτυο, έναντι 3,2% το 2017
Αύξηση των ρευματοκλοπών το 2018, έναντι της αμέσως προηγούμενης χρονιάς, δείχνει η μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ την εκτίμηση των συντελεστών απωλειών δικτύου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ την περασμένη Παρασκευή (10/1), σε τεχνικές απώλειες (όπως αναφέρονται οι ρευματοκλοπές) αποδίδεται το 2017 το 4,1% των απωλειών του διασυνδεδεμένου δικτύου, επί της συνολικής εισερχόμενης στο Δίκτυο ενέργειας.
Έτσι, το ποσοστό αυτό είναι κατά 0,9% μεγαλύτερο από το μερίδιο των τεχνικών απωλειών κατά το 2017, όταν σύμφωνα με την αντίστοιχη μελέτη του Διαχειριστή, είχε διαμορφωθεί στο 3,2%. Επομένως, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι πρακτικές κλοπής ρεύματος ενισχύθηκαν περαιτέρω κατά το προηγούμενο έτος.
Ανάκαμψη εκ νέου το 2018 μετά τη μείωση του 2017
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2018 το φαινόμενο των ρευματοκλοπών μεγεθύνθηκε εκ νέου, καθώς τα δεδομένα του 2017 συνιστούσαν αισθητή βελτίωση έναντι του 2016, όταν οι τεχνικές απώλειες είχαν αγγίξει το 4,2% της συνολικής εισερχόμενης ενέργειας. Ακόμη πιο ανησυχητικό, από το γεγονός ότι το 2017 αποδείχθηκε τελικά παρένθεση, είναι πως η επανάκαμψη του φαινομένου συνέβη τη χρονιά που ξεκίνησε να «τρέχει» το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών (Μάρτιος 2018) και άρχισε η εφαρμογή αποκοπών υπερήμερων υπόχρεων οφειλών έναντι ρευματοκλοπής (Ιούνιος 2018).
Από την άλλη πλευρά, όπως είναι φυσικό, η άνοδος το 2018 των τεχνικών απωλειών είχε ως συνέπεια να αυξηθούν οι συνολικές απώλειες την προηγούμενη χρονιά, με τον μέσο ετήσιο όρο τους να διαμορφώνεται στο 9,7% επί της συνολικής εισερχόμενης στο Δίκτυο ενέργειας, έναντι 9,3% το 2017. Μάλιστα, η αύξηση των ρευματοκλοπών ήταν σχεδόν η αποκλειστική αιτία της αύξησης των συνολικών απωλειών, καθώς οι υπόλοιπες παράμετροι έμειναν περίπου σταθερές.
Ειδικότερα, οι απώλειες επί του Δικτύου Μέσης Τάσης (ΜΤ) ανήλθαν πρόπερσι στο 2,5%, όταν το 2017 διαμορφώθηκαν στο 2,4%. Επίσης, οι απώλειες επί του Δικτύου Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) άγγιξαν το 3,1%, όταν την αμέσως προηγούμενη χρονιά διαμορφώθηκαν στο 3%.
«Αγνοείται» η θέσπιση από τη ΡΑΕ οικονομικού κινήτρου για την αντιμετώπιση του φαινομένου
Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του Ιανουαρίου 2018, η ΡΑΕ σχεδίαζε τη θέσπιση οικονομικού κινήτρου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών από τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως ανέφερε στη δημόσια διαβούλευση για τους συντελεστές απωλειών του 2016. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η σύνδεση του ρυθμιζόμενου εσόδου με την απόδοση του Διαχειριστή προβλέπεται στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου σε σχέση τόσο με τις απώλειες όσο και με την ποιότητα υπηρεσιών, ενώ η μη εμπλοκή του σχήματος με το σύστημα συναλλαγών της αγοράς καθιστούσε εφικτή την εφαρμογή του από το 2019.
«Σε αυτό το πλαίσιο, εντός των επόμενων μηνών η ΡΑΕ θα επεξεργαστεί και θα διαβουλευτεί με τους συμμετέχοντες της αγοράς επί της διαμόρφωσης, των παραμέτρων και των λεπτομερειών εφαρμογής του εν λόγω σχήματος, με στόχο την ολοκλήρωση και θέσπιση της σχετικής ρύθμισης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018», σημειώνεται χαρακτηριστικά τότε η Αρχή, χωρίς ωστόσο στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε να έχει υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη.
www.worldenergynews.gr