Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gassco: H Νορβηγία πρέπει να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την Αρκτική

Gassco: H Νορβηγία πρέπει να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την Αρκτική

Απαραίτητη η κατασκευή νέου αγωγού ή μονάδας LNG υποστηρίζει η εταιρεία διαχείρισης αγωγών



Η Νορβηγία θα πρέπει να κατασκευάσει ένα νέο αγωγό ή μια δεύτερη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη αρκτική θάλασσα του Μπάρεντς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 13/1/2020 ο διαχειριστής του συστήματος αγωγών Gassco.
Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών της Νορβηγίας, καθιστώντας τη χώρα τη δεύτερη μεγαλύτερη
στην Ευρώπη μετά  τη Ρωσία.
Υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για την αύξηση της παραγωγής, αν και η πρόσθετη υποδομή για εξαγωγές απαιτεί επενδύσεις από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και από νορβηγικές αρχές, ανέφερε η Gassco.
"Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι επικερδείς με τους τρέχοντες πόρους (χωρίς νέες ανακαλύψεις αερίου)", δήλωσε ο επικεφαλής της Gassco Frode Leversund στο Reuters στο περιθώριο μιας παρουσίασης της πρότασής του.
Ενώ τα πεδία του Νότου εξάγουν αέριο μέσω αγωγών προς τη Βρετανία και την ευρωπαϊκή ήπειρο, οι εξαγωγές της θάλασσας του Μπάρεντς εξαρτώνται από μια μονάδα υγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην αρκτική πόλη Hammerfest.
Η κατασκευή μιας δεύτερης μονάδας LNG θα κοστίσει από 5,9 δισεκατομμύρια έως 9 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (664 εκατομμύρια δολάρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια), ενώ ένας αγωγός θα κοστίσει μεταξύ 4,2 δισεκατομμυρίων και 7,6 δισεκατομμυρίων κορωνών, ανέφερε η Gassco
Ο φορέας εκμετάλλευσης δήλωσε ότι κάθε επιλογή θα ήταν αποδοτική, αλλά και οι δύο πρέπει να μελετηθούν λεπτομερώς πριν από οποιαδήποτε τελική απόφαση. Αν ληφθεί απόφαση μέχρι το 2022, ο αγωγός ή η μονάδα LNG θα μπορούσε να κατασκευαστεί μέχρι το 2026, ανέφερε ο Leversund.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης