Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Πρόοδος στις συνομιλίες για τη Λιβύη

Lavrov: Πρόοδος στις συνομιλίες για τη Λιβύη

Ο στρατηγός Haftar θα απαντήσει για τη συμφωνία την Τρίτη 14/1



Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν με τους Λίβυους εκπρόσωπους το κείμενο της συμφωνίας  για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη, δήλωσε ο  Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. 
Σύμφωνα με τον Lavrov, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Fayez Serraj και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Haftar ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης.   
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu δήλωσε επίσης ότι ο Haftar ζήτησε περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας. 

Erdogan: Προχωρούν θετικά οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη στη Μόσχα, που διεξάγονται με την υποστήριξη τούρκων και ρώσων αξιωματούχων, προχωρούν θετικά, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, προσθέτοντας πως η Άγκυρα εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η εκεχειρία θα γίνει μόνιμη.
H Τουρκία και η Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση, τους καλούν να υπογράψουν μια δεσμευτική εκεχειρία για να τερματισθεί ο πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια διευθέτηση.
Μιλώντας δίπλα στον ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte στην Άγκυρα, ο Erdogan δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Conte και τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Conte, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Προς διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19/1 - Εκτάκτως στη Γερμανία ο Erdogan, απούσα η Ελλάδα

Διεθνής διάσκεψη για τη σύγκρουση στη Λιβύη με συμμετοχή των κύριων πρωταγωνιστών και των εμπλεκόμενων χωρών θα οργανωθεί τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, δήλωσε σήμερα (13/1/2020) εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Οι προετοιμασίες για μια τέτοια διάσκεψη βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, και πρόσθεσε πως η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί «σε κάθε περίπτωση» τον Ιανουάριο και πως μπορεί να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.
Σε ό,τι αφορά την επιθυμία που εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συμμετέχει και αυτός στη διάσκεψη, ο κ. Seibert περιορίστηκε στη δήλωση ότι από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες της διάσκεψης θα ανακοινωθεί και ο κατάλογος εκείνων που θα παραβρεθούν, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan θα μεταβεί εκτάκτως στη Γερμανία στις 19 Ιανουαρίου 2020.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επαφές με την καγκελάριο Angela Merkel για τις εξελίξεις στη Λιβύη και το μεταναστευτικό. 
Να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την επίσκεψη της Merkel στην Τουρκία στις 24 Ιανουαρίου.
Το Σάββατο 11/1 η Merkel συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin στη Μόσχα, με τους δύο ηγέτες να τάσσονται υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών.

 

 

Διάγγελμα Serraj

 

Ο Fayez Serraj σε διάγγελμα του προς τους Λίβυους τους κάλεσε να γυρίσουν σελίδα.

«Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», είπε ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατόπιν πρωτοβουλίας της Τουρκίας και της Ρωσίας ήδη τέθηκε σε ισχύ χθες Κυριακή 12/1 στη Λιβύη, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών προ των πυλών της πρωτεύουσας Τρίπολης, εν μέσω ολοένα εντεινόμενων ανησυχιών περί διεθνοποίησης της σύρραξης.
Ο στρατάρχης Haftar, οι δυνάμεις του οποίου προσπαθούν από τον Απρίλιο του 2019 ανεπιτυχώς να κυριεύσουν την Τρίπολη, διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του θα τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λίγο πριν τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα.
Ο Fayez Serraj ανακοίνωσε κατόπιν την κήρυξη εκεχειρίας.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορήθηκαν για πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Θα ζητήσουμε στρατιωτική παρέμβαση Αιγύπτου, εάν παρέμβει η Τουρκία

Τη θέση ότι εάν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας, η Λιβύη θα ζητήσει την επέμβαση της Αιγύπτου διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Akila Saleh, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο.
Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Αίγυπτο «για τη σαφή και καθοριστική στήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης».
Ο Saleh υποστήριξε ότι «η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαπλωθεί το χάος στο έδαφος της Λιβύης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Ali Abdel Aal απέρριψε «όλες τις μορφές παράνομης ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, ειδικά καθώς αυτή η παρέμβαση προέρχεται από ξένες δυνάμεις που δεν έχουν γεωγραφικούς ή γλωσσικούς δεσμούς με τη Λιβύη, αλλά όλοι επιδιώκουν να λεηλατήσουν τους πόρους του λαού της Λιβύης».
Και επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και τη νόμιμη ηγεσία του στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων και της ξένης παρέμβασης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής υποστήριξε ότι «η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαπλωθεί το χάος στο έδαφος της Λιβύης».

Di Maio (ΥΠΕΞ Ιταλίας): Να σταματήσει κάθε εξωτερική παρέμβαση στη Λιβύη

Την ανάγκη να σταματήσει κάθε εξωτερική παρέμβαση στη Λιβύη υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα στην Τυνησία με τον πρόεδρο της χώρας Kais Saied, με τον οποίο συζήτησε, κατά κύριο λόγο, τις εξελίξεις στην Λιβύη.
«Θεωρούμε σημαντικό να πάρουν μέρος η Τυνησία και οι γειτονικές της χώρες στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Δεν μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική και μόνιμη λύση χωρίς την συμμετοχή των γειτονικών χωρών της Λιβύης, όπως είναι επίσης η Αλγερία και το Μαρόκο.
Πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί υπέρ μιας νέας προσέγγισης, η οποία να φέρει όλους στο τραπέζι του διαλόγου», τόνισε ο Di Maio.
«Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγεται "μέσω πληρεξουσίων".
Πρέπει να σταματήσουμε κάθε εξωτερική παρέμβαση.
 Πρέπει να σταματήσει επίσης η πώληση όπλων και να υπερισχύσει η διπλωματική οδός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Παράλληλα, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ο Di Maio είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, κατά την οποία τονίσθηκε η βούληση για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης και την ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας Ιταλίας, Τουρκίας και Ρωσίας.
Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, τέλος, συμφώνησαν στην ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης του Βερολίνου και για να μην αποδειχθεί πρόσκαιρη η κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης