Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Συντονισμός ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας-Δένδιας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας την οδηγεί στην απομόνωση

Συντονισμός ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας-Δένδιας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας την οδηγεί στην απομόνωση

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι για την Ελλάδα αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από την ειρήνευση στη Μεσόγειο η αναγνώριση «του ανυπόστατου των δύο φαινομένων ως συμφωνιών

Με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Τεχνική Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια και της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κύπριο ομόλογο του συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις. τα επόμενα βήματα Αθήνας και Λευκωσίας και ο συντονισμός σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

«Συζητήσαμε για τις παράνομες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, που δεν περιορίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο Νίκος Δένδιας που εξήγησε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ιράκ και Λιβύη. «Ισχυρισμοί για συνωμοσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον θαλάσσιο περίγυρο δεν πείθουν κανέναν», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αντιπαραγωγική και οδηγεί την Τουρκία σε απομόνωση».

Παράλληλα επανέλαβε ότι τα 2 μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρα και ανυπόστατα και «λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι για την Ελλάδα αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από την ειρήνευση στη Μεσόγειο η αναγνώριση «του ανυπόστατου των δύο φαινομένων ως συμφωνιών. Η δραστηριοποίησή μας έχει αυτούς τους στόχους». Για το θέμα ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συζητήσει το επόμενο διάστημα με την ηγεσία σε Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία.

«Ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός στη Λιβύη θα είναι θετική εξέλιξη. Η Τουρκία ευθύνεται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη και να αποφύγει την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Συρία, όπου δεν έχει σημαντικό ρόλο. 

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης