Ενέργεια

Reuters: Ελλάδα και Ισραήλ δεν αποκλείουν την Τουρκία από τον EastMed

tags :
Reuters: Ελλάδα και Ισραήλ δεν αποκλείουν την Τουρκία από τον EastMed
«Εάν η Τουρκία ενδιαφέρεται, η πόρτα είναι ανοιχτή», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz
Στην υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού EastMed, αλλά και στις δηλώσεις τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, μέσω των οποίων δεν «κλείνουν την πόρτα» στην Τουρκία, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα αν  και η Τουρκία αντιτίθεται στο σχέδιο, οι χώρες στοχεύουν στην επίτευξη τελικής επενδυτικής απόφασης έως το 2022 και στην ολοκλήρωση του αγωγού μέχρι το 2025 για να βοηθήσει την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ισραήλ πέρυσι συμφώνησαν να προχωρήσουν στο λεγόμενο έργο EastMed, ένας αγωγός αξίας έως 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος αναμένεται αρχικά να μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από ισραηλινά και κυπριακά ύδατα στο ελληνικό νησί της Κρήτης, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου μέσω της Ιταλίας.
Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου - Κωστής Χατζηδάκης Yuval Steinitz και Γιώργος Λακκότρυπης - υπέγραψαν την τελική συμφωνία για τον αγωγό σε τελετή στην Αθήνα.
Τον περασμένο μήνα, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να χτιστεί ο αγωγός EastMed, επειδή υπήρχε ήδη ο αγωγός Trans-Anatolian.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Hami Aksoy δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.
"Η πιο οικονομική και ασφαλής διαδρομή για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η παράδοσή τους στις αγορές κατανάλωσης στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία", ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ B. Netanyahu δήλωσαν ότι η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας.
"(Η συμφωνία) ... υποστηρίζει έναν κοινό στόχο για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", δήλωσε ο Αναστασιάδης.
Η περιοχή δεν διαθέτει σημαντική υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών - συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας - τεντώνονται σε πολλά μέτωπα.
"Εάν η Τουρκία ενδιαφέρεται, η πόρτα είναι ανοιχτή", δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz και προσέθεσε «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ένα είδος συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας, επίσης με τους Τούρκους.
Δεν είμαστε εναντίον των Τούρκων, αλλά είμαστε υπέρ του έργου του αγωγού φυσικού αερίου EastMed».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης