Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Λουκέτο σε εργοστάσιο άνθρακα 158 MW της Χιλής - Στροφή της χώρας στις ΑΠΕ και ο στόχος του 2050

Λουκέτο σε εργοστάσιο άνθρακα 158 MW της Χιλής - Στροφή της χώρας στις ΑΠΕ και ο στόχος του 2050
Το εργοστάσιο των 158 MW, που άνοιξε τον Ιανουάριο του 1999, αποσύρθηκε οριστικά από το χιλιανό εθνικό ηλεκτρικό σύστημα την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου
Την χρήση αιολικής ενέργειας προωθεί η Χιλή εδώ και πολλά χρόνια, έτσι ώστε να απεξαρτηθεί σταδιακά από τον άνθρακα που αντιπροσωπεύει το 40% του ενεργειακού μείγματος.
Ειδικότερα, την τελευταία ημέρα του έτους 2019, η εταιρεία Enel Generación Chile διεξήγαγε την αποσύνδεση και την παύση λειτουργίας του εργοστασίου Tarapacá, το οποίο σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τον Μάιο του 2020. Το εργοστάσιο αυτό βρίσκεται στη βόρεια χερσική έρημο με εγκατεστημένη χωρητικότητα 158 MW που ισοδυναμεί με το 25% της συνολικής χωρητικότητας των κέντρων άνθρακα που διαθέτει η Enel στη Χιλή.
Το εργοστάσιο των 158 MW, που άνοιξε τον Ιανουάριο του 1999, αποσύρθηκε οριστικά από το χιλιανό εθνικό ηλεκτρικό σύστημα την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου. Δύο σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα άλλων εταιρειών έχουν ήδη παύσει τις εργασίες τους στο παρελθόν.
Στη Χιλή, οι θυγατρικές εταιρείες των παγκόσμιων κολοσσών Enel, Engie, AES Corp και Colbún της Χιλής δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Από όλα αυτά, η Enel Chile είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με εγκατεστημένη ισχύ: 7.500 MW. Μέσω της Enel Generación Chile και της Enel Green Power Chile, παράγει 4.700 MW που αντιστοιχούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (3.500 MW υδροηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερη από 600 MW αιολικής ενέργειας, περίπου 500 MW ηλιακής ενέργειας και περίπου 40 MW γεωθερμικής ενέργειας).
Όπως αναφέρθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας, ο Paolo Pallotti, γενικός διευθυντής της Enel Chile, δήλωσε ότι το κλείσιμο «αποτελεί σημαντικό βήμα στην πορεία μας για να οδηγήσουμε τη μετάβαση της Χιλής σε μια όλο και πιο καθαρή και βιώσιμη λύση».
Όλα αυτά αποτελούν μέρος του σχεδίου "Zero Carbon Energy", το οποίο τη συνολική μείωση του άνθρακα μήτρας μέχρι το 2040, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τον Ιούνιο του 2019, ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πίνερα δήλωσε ότι η πρωτοβουλία επιδιώκει να σταματήσει σταδιακά περίπου 30 εγκαταστάσεις που λειτουργούν σήμερα. «Μέχρι το 2050, η χώρα θα έχει ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης