Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Γ.Στάσσης: «Κατεβαίνουν οι διακόπτες» στη ΛΑΡΚΟ αν δεν βρεθεί λύση έως τέλος Ιανουαρίου

Γ.Στάσσης: «Κατεβαίνουν οι διακόπτες» στη ΛΑΡΚΟ αν δεν βρεθεί λύση έως τέλος Ιανουαρίου
Στη χθεσινή έκτακτη Γ.Σ. της επιχείρησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας, χωρίς να  πληρώνει τη ΔΕΗ
Αποφασισμένος να κατεβάσει το διακόπτη της ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ, εάν έως το τέλος Ιανουαρίου δεν έχει δρομολογηθεί λύση που θα βάλει τέλος στη συσσώρευση χρεών από την βιομηχανία παραγωγής νικελίου προς τη ΔΕΗ, εμφανίστηκε χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.
Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις μικρομετόχων ο κ. Στάσσης, σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ χωρίς να πληρώνει τη ΔΕΗ και ότι έχει δοθεί ένα μικρό περιθώριο χρόνου στην κυβέρνηση έως το τέλος Ιανουαρίου για να βρει λύση στο πρόβλημα.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Θα προβούμε σε ενέργειες εάν δεν έχει βρεθεί λύση έως το τέλος Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης.
Ας σημειωθεί ότι η ΛΑΡΚΟ οφείλει στη ΔΕΗ περί τα 350 εκατ ευρώ για ρεύμα που έχει καταναλώσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί.
Όπως είναι γνωστό το ζήτημα χειρίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι πολύ σύντομα θα δοθεί οριστικό τέλος στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ με το διαχωρισμό της σε δυο εταιρίες και πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Πιθανές λύσεις για την Πτολεμαΐδα 5 από Mitsubishi και Hitachi

Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ο κ. Στάσσης ρωτήθηκε επισταμένως και για το μέλλον της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 για την οποία έχει δηλώσει ήδη ότι η επένδυση θα ολοκληρωθεί, η μονάδα θα λειτουργήσει το 2023 και το αργότερο το 2028 θα πάψει να λειτουργεί με καύση άνθρακα.
Χθες επανέλαβε ότι η Πτολεμαΐδα 5 για την κατασκευή της οποίας η ΔΕΗ επενδύει περί το 1,5 δις ευρώ, εκτιμάται ότι θα έχει λειτουργική κερδοφορία ακόμη και εάν το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων φθάσει στα 30-35 ευρώ ανά τόνο CO2.
Ωστόσο πρόσθεσε πως εκτιμά ότι η τιμή των ρύπων θα ξεπεράσει αυτό το όριο και ως εκ τούτου έχει ήδη ανατεθεί στους αναδόχους Mitsubishi και Hitachi να μελετήσουν πιθανές λύσεις ώστε η μονάδα να μην είναι ζημιογόνος. ‘
Ο κ. Στάσσης δεσμεύτηκε ότι το αργότερο έως το τέλος του εννεάμηνου του 2020 θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις αλλαγές που απαιτείται να γίνουν στην Πτολεμαΐδα 5.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 η νέα στρατηγική για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια

Ένα ακόμη ζήτημα που ετέθη από τους μικρομετόχους ήταν το μέλλον της εταιρίας EDS της Βόρειας Μακεδονίας την οποία εξαγόρασε η ΔΕΗ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας έναντι 4,5 εκατ ευρώ ενώ ανέλαβε και το σύνολο των υποχρεώσεων της.
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει τη συγκεκριμένη υπόθεση ως σκάνδαλο.
Ο κ. Στάσσης περιορίστηκε να πει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που θα φέρει στην αγορά το Target Model, η ΔΕΗ θα καθορίσει τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά το σύνολο των θυγατρικών της στα Βαλκάνια.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις για το ύψος της αποζημίωσης που έλαβε ο Μανόλης Παναγιωτάκης όταν απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης