Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mαραθώνιος επαφών Δένδια σε Κύπρο, Λιβύη, Αίγυπτο ενόψει της υπογραφής του East Med στις 2/1 - Τι απέδωσαν

Mαραθώνιος επαφών Δένδια σε Κύπρο, Λιβύη, Αίγυπτο ενόψει της υπογραφής του East Med στις 2/1 - Τι απέδωσαν
Μεγάλη διπλωματική κινητικότητα ενόψει της μεγάλης συμφωνίας και της τουρκικής προκλητικότητας
Μαραθώνιο επαφών σε πρόγραμμα crash course διενήργησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ενόψει της υπογραφής του EAST MED στις 2 Ιανουαρίου του 2020 και ενόψει κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς οι Τούρκοι είναι έξω από την συμφωνία που περιλαμβάνει σαν πυρήνα την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ αναμένονται οι διαβουλεύσιες με την Ιταλία και φυσικά με την Αίγυπτο.
Η υπογραφή του East Med που πέρασε και από τον Αμερικανό πρόεδρο εδραιώνει νέα δεδομένα στην διακίνηση του φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο και αφήνει εκτός νυμφώνος την Τουρκία.
Κατά συνέπεια οι Τούρκι ήδη οξύνουν για να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος σε ένα project από το οποίο έχουν αποκλειστεί και το οποίο έχει την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν εναλλακτικούς δρόμους για την τροφοδοσία της Ευρώπης από φυσικό αέριο σε σχέση με την Ρωσία.

Οι επαφές Δένδια

Στην Κύπρο βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με το plilenews.
 Στη συνάντηση που έγινε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για τη σειρά επαφών που είχε το πρωί σε Λιβύη και Αίγυπτο, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και τις τουρκικές προκλήσεις μετά και το μνημόνιο της Άγκυρας με την Τρίπολη.
 Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως υπήρχε συντονισμός ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, τόσο πριν, όσο και μετά τις επαφές Δένδια. «Έχουμε κοινές προσεγγίσεις και στόχους» ανέφερε.
Πρόσθεσε παράλληλα πως με τη συνεργασία «δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές για αντιμετώπιση των οποιοδήποτε κινήσεων κάποιων που επιθυμούν αποσταθεροποίηση. Η ΚΔ και Ελλάδα κινούνται πάντα στη λογική των συνεργασιών, χωρίς να αποκλείεται κανένας».
 
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας, είπε πως ξαναβλέπει με μεγάλη του χαρά τον «φίλο Νίκο», προσθέτοντας πως τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της περιοδείας στον Κόλπο αλλά και των  επισκέψεών του σε Αίγυπτο και Λιβύη.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στον αγωγό EastMed. «Συζητήσαμε για προετοιμασία υπογραφής του EastMed και ανταλλάξαμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας για να επιτύχουμε τους στόχους μας, στο πλαίσιο πάντοτε του διεθνούς δικαίου».
Ερωτηθείς για τις νέες δηλώσεις Ερντογάν, αρκέστηκε να πει πως «το διεθνές δίκαιο είναι επαρκές για να απαντούμε σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση του Ερντογάν».

Τη Βεγγάζη της Λιβύης επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο κ. Δένδιας είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.
Εν συνεχεία ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας μετέβει στο Κάιρο, όπου και συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου S. Shoukry.

Δένδιας: «Ο Σαράτζ δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα almarsad.co, ο Αλ Θάνι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μακροχρόνια σχέση της Λιβύης με την Ελλάδα, τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο διμερών σχέσεων.
Τόνισε, δε ότι ο λαός του απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε ο Σαράτζ με την Τουρκία και ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης απειλεί τους Λίβυους όσο και τις γειτονικές χώρες, με τις προσπάθειες της να προκαλέσει αναταραχή.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης…
Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό».
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμύτατη κριτική στον Σαράτζ, αναφέροντας: «Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα. Ο Σαράτζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ αντιτίθεται στη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης και προελαύνει στην πρωτεύουσα για να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαράτζ.

Ο κ. Δένδιας για την  επίσκεψη στην Αίγυπτο δήλωσε:
«Συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία», ανέφερε σε δηλώσεις του.
 
Οι τελευταίες προεργασίες για το East Med Gas Forum

Είχαν προηγηθεί οι εργασίες της 3ης συνόδου της υψηλού επιπέδου Ομάδας Εργασίας (Ηigh Level Working Group) του East  Med Gas Forum που έλαβε χώρα το διήμερο 5-6 Νοεμβρίου στο Κάιρο.
Στο πλαίσιο του Φόρουμ συνεδρίασε για πρώτη φορά και η συμβουλευτική επιτροπή της βιομηχανίας φυσικού αερίου (Gas Industry Advisory Committee).
Κατά τη σύνοδο της Ομάδας Εργασίας του East Med Gas Forum, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα του καταστατικού και καταγράφηκε σύγκλιση θέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων μελών (Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη).
Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του καταστατικού παραπέμφθηκε για την επόμενη Υπουργική Σύνοδο που θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2020, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Φόρουμ.
Στην επίσημη εναρκτήρια συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου, το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι κορυφαίων ενεργειακών ομίλων, μεταξύ των οποίων οι  BP,  Shell, ExxonMobil, Total, Delek. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean. Παρόντα ήταν επίσης και στελέχη διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Επιβεβαιώθηκε η σημασία του νεοσύστατου οργάνου ως μια πλατφόρμα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κυβερνήσεων και της πετρελαϊκής βιομηχανίας και συζητήθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του.
Στην παρέμβασή της, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου υπογράμμισε ότι:  «Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ενίσχυση και την διεύρυνση της πολυμερούς ενεργειακής συνεργασίας μέσω του  East Med Gas Forum, καθώς θεωρούμε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία στρατηγικής αξίας για την σταθερότητα της περιοχής (της Ανατολικής Μεσογείου). Πιστεύουμε στη συνεργασία μεταξύ των χωρών που παράγουν φυσικό αέριο, των καταναλωτριών χωρών και των χωρών διαμετακόμισης για την βέλτιστη ανάπτυξη των υφιστάμενων και των νέων υποδομών».
Η κ.  Σδούκου χαιρέτισε επίσης την ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας και των ΗΠΑ στις εργασίες της συμβουλευτικής επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου.
Ειδική αναφορά έκανε στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην συμμετοχή της ΕIB και της EBRD.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στηρίξει χρηματοδοτικά το East Med Gas Forum, ενώ η στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτυπώνεται στη μελέτη που εκπονεί με αντικείμενο τη σύνταξη masterplan για την βέλτιστη αξιοποίηση των βεβαιωμένων και των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής.
«Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον υφιστάμενο και τον δυνητικό μας ενεργειακό πλούτο για να αποκλιμακώσουμε την ενδημική αστάθεια στην περιοχή μας και να δημιουργήσουμε έναν κρίσιμο πυρήνα για μια διαδικασία εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας στο μέλλον», κατέληξε.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης