Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eνοχλημένες ΗΠΑ και Ρωσία από την στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Λιβυής

Eνοχλημένες ΗΠΑ και Ρωσία από την στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Λιβυής
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ουδέτερη
Ενοχλημένες εμφανίζονται ΗΠΑ και Ρωσία από τη συμφωνία της Τουρκίας για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη, ενώ δεδομένα ανάλογη στάση κρατά και η Ε.Ε.
Η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να μαζέψει τις βλέψεις της συμμάχου της, Τουρκίας, για πρωταγωνιστικό ρόλο ως τοποτηρητή στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, η τουρκική Βουλή υπερψήφισε το Σάββατο τη στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη, με τον Τούρκο αντιπρόεδρο να δηλώνει νωρίτερα πως η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, «αν οι αδελφοί μας, μας το ζητήσουν».
Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανησυχία ΗΠΑ για την κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος, σύμφωνα με σημερινή δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ερντογάν: Είμαστε αντιμέτωποι με αδικίες

Είμαστε αντιμέτωποι με αδικίες,παρανομίες, απειλές, παγίδες και παιχνίδια που άλλο προηγούμενο δεν έχουν», τόνισε για να προσθέσει ότι η Τουρκία βγήκε νικήτρια από όλα αυτά και πλέον έχει λόγο στο διεθνές γίγνεσθαι.

«Να, στη Γενεύη και μετά στη Μαλαισία υπογράψαμε 17 συμφωνίες. Αυτές οι υπογραφές είναι σημαντικές γιατί η Τουρκία μπορεί να δείξει το που μπορεί να φτάσει, όχι μόνο στην περιοχή της αλλά και σε διεθνές επίπεδο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να φέρει ως παράδειγμα στη συνέχεια τη συμφωνία με την Τρίπολη.

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε μια συμφωνία, ένα μνημόνιο συνεργασίας. Υπογράφηκε μία συμφωνία στρατιωτική και μία συμφωνία για τις ακτές. Μία συμφωνία για τα δικαιώματά μας στη θάλασσα, αλλά κάποιοι ανησύχησαν από αυτό, αναστατώθηκαν», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση που αναρωτήθηκε «τί δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη και την ανατ. Μεσόγειο».

«Εσείς με ποιον είστε;» ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος για να υπενθυμίσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μία ρήση των προγόνων του. «Δεν μπορούμε να λάβουμε καμία υποστήριξη από άλλες χώρες στον αγώνα που δίνουμε, παρά από το έθνος μας που αρκεί για να συνεχίσουμε».
Πηγή:Philenews,gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης