Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τη Λιβύη - Αντίποινα για τον Turk Stream

Erdogan:  Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τη Λιβύη - Αντίποινα για τον Turk Stream
Ο πρόεδρος της Τουρκίας διαμήνυσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι στους Ρώσους μισθοφόρους
Τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στην εμφύλια σύρραξη που μαίνεται στη Λιβύη προανήγγειλε εκ νέου ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, εκτοξεύοντας απειλές κάτω της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας διαμήνυσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι στους Ρώσους μισθοφόρους που υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Haftar.
Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Hafter στη Λιβύη, προειδοποίησε ο Erdogan, όπως μεταδίδει το NTV.

Αντίδραση Ρωσίας στα σχέδια Erdogan - Ανησυχητική εξέλιξη η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μόσχα τονίζει ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στην Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα.
Σημειώνεται ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η επίθεση που δέχεται εδώ και μήνες από τις δυνάμεις του στρατάρχη Haftar.

Προειδοποιεί τις ΗΠΑ με αντίποινα

O Erdogan στράφηκε και κατά των ΗΠΑ, προειδοποιώντας με
αντίποινα, σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων για τον Turk Stream.
«Οι ΗΠΑ λένε ότι θα επιβάλουν κυρώσεις για τον Turk Stream.
Αυτό συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων μας.
Θα απαντήσουμε με αντίμετρα» διαμήνυσε ο Erdogan.
«Δεν βαριούνται να λένε ότι θα μας επιβάλλουν κυρώσεις;
Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Το λέω συνεχώς: “εμείς δεν είμαστε νομαδικό κράτος”» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Λιβύη ενεργοποιεί το μνημόνιο με Άγκυρα και αποδέχεται τα τουρκικά στρατεύματα - Ρωσικά τανκς στέλνει η Αίγυπτος στον Haftar - Παρέμβαση ΗΠΑ

Οι δηλώσεις Erdogan έρχονται την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στη Λιβύη, καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχθηκε χθες και επίσημα την πρόταση της Τουρκίας για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, με την την Αίγυπτο να σπεύδει προς υποστήριξη του στρατηγού Haftar με ρωσικά τανκς.
Παράλληλα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης συμφώνησε να ενεργοποιήσει το μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία το οποίο συμφώνησε με την Τουρκία τον περασμένο μήνα, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες.
Όπως αναφέρουν αιγυπτιακές πηγές, ο πρόεδρος Sisi θα ενισχύσει τον στρατό του Αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα, κατά την προέλαση του στην Τρίπολη έναντι των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Fayez al - Sarraj.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και διαμηνύει ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες.
Παράλληλα το αμερικανικό υπ. Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους «εξωτερικούς παράγοντες» να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στο εσωτερικό της Λιβύης, χωρίς, πάντως, να κατονομάζει ποιοι είναι αυτοί.
 
State Department: Οι «εξωτερικοί παράγοντες» να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στη Λιβύη

Να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη καλεί το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, υπενθυμίζοντας ότι στόχος παραμένει η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα οδηγήσει στην απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων.
Κληθείς να σχολιάσει τη πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι "οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση.
Όλες οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να επιδεινώσουν την πολιτική σύγκρουση και να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη".
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στη διαδικασία του διεθνούς διαλόγου για τη Λιβύη που διεξάγεται υπό την κοινή αιγίδα της Γερμανίας και του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των τριών σημείων και του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, το οποίο έχει καταγραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, και της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι που παρέχει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους Λίβυους.
Καλούμε τους ηγέτες της Λιβύης να συμμετάσχουν στην Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος Σαλάμε", επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι "το αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης πρέπει να είναι η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου, η αποκλιμάκωση, η απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων, η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη".

Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχθηκε την πρόταση Erdogan για την αποστολή στρατευμάτων

Την πρόταση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη αποδέχθηκε η Τρίπολη, όπως μεταδίδει το al Jazeera επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται δύο μέρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Fuat Oktay, ο οποίος τόνισε πως «ό,τι χρειάζεται να γίνει για τα συμφέροντά της Τουρκίας, το κάνουμε και θα το κάνουμε.
Αν χρειαστεί να πάμε εκτός συνόρων, θα το κάνουμε.
Αν χρειαστεί να στείλουμε στρατό, αν χρειαστεί να κάνουμε γεώτρηση στην ανατ.
Μεσόγειο, αν χρειαστεί να επιχειρήσουμε πέραν των συνόρων, ό,τι χρειαστεί το κάνουμε και θα το κάνουμε.
Ο πρόεδρός μας, Recep Tayyip Erdogan, είναι από τους λίγους ηγέτες που μπορεί να συνομιλεί άνετα με τους ηγέτες όλων των χωρών του κόσμου.
Κι εκεί δείχνει πόσο περήφανο είναι το έθνος μας, στέκεται ευθυτενής στο όνομα του λαού μας κι αυτό που λέει το λέει ευθέως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης