Διεθνή

Η Λιβύη ενεργοποιεί το μνημόνιο με Άγκυρα και αποδέχεται τα τουρκικά στρατεύματα - Ρωσικά τανκς στέλνει η Αίγυπτος στον Haftar

Η Λιβύη ενεργοποιεί το μνημόνιο με Άγκυρα και αποδέχεται τα τουρκικά στρατεύματα - Ρωσικά τανκς στέλνει η Αίγυπτος στον Haftar
Η κυβέρνηση της Τρίπολης δηλώνει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να τη στηρίξει στρατιωτικά, με την Αίγυπτο να σπεύδει προς υποστήριξη του στρατηγού Haftar με ρωσικά τανκς
Στη μέση της διαμάχης για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης βρίσκεται η Ελλάδα, την ώρα που η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στην περιοχή.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχθηκε και επίσημα την πρόταση της Τουρκίας για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, με την την Αίγυπτο να σπεύδει προς υποστήριξη του στρατηγού Haftar με ρωσικά τανκς.
Παράλληλα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης συμφώνησε να ενεργοποιήσει το μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία το οποίο συμφώνησε με την Τουρκία τον περασμένο μήνα, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες.
Όπως αναφέρουν αιγυπτιακές πηγές, ο πρόεδρος Sisi θα ενισχύσει τον στρατό του Αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα, κατά την προέλαση του στην Τρίπολη έναντι των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Fayez al - Sarraj.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και διαμηνύει ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχθηκε την πρόταση Erdogan για την αποστολή στρατευμάτων

Την πρόταση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη αποδέχθηκε η Τρίπολη, όπως μεταδίδει το al Jazeera επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται δύο μέρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Fuat Oktay, ο οποίος τόνισε πως «ό,τι χρειάζεται να γίνει για τα συμφέροντά της Τουρκίας, το κάνουμε και θα το κάνουμε.
Αν χρειαστεί να πάμε εκτός συνόρων, θα το κάνουμε.
Αν χρειαστεί να στείλουμε στρατό, αν χρειαστεί να κάνουμε γεώτρηση στην ανατ.
Μεσόγειο, αν χρειαστεί να επιχειρήσουμε πέραν των συνόρων, ό,τι χρειαστεί το κάνουμε και θα το κάνουμε.
Ο πρόεδρός μας, Recep Tayyip Erdogan, είναι από τους λίγους ηγέτες που μπορεί να συνομιλεί άνετα με τους ηγέτες όλων των χωρών του κόσμου.
Κι εκεί δείχνει πόσο περήφανο είναι το έθνος μας, στέκεται ευθυτενής στο όνομα του λαού μας κι αυτό που λέει το λέει ευθέως.
Όλοι στέκονται με σεβασμό μπροστά του».

Hürriyet: Ο Πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα αναφέρει ότι η Τουρκία θα δώσει στρατιωτική βοήθεια εάν ζητηθεί


H Τουρκία θα δώσει στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη εάν ζητηθεί, δήλωσε ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα εκφράζοντας τη βεβαιότητά ότι ο Erdogan «θα δώσει χέρι βοήθειας».
Ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα εξέφρασε την πεποίθησή ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης θα λάβει στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία, δηλώνοντας ότι ο Erdogan «θα δώσει χέρι βοήθειας».
«Πιστεύουμε ότι η Αυτού Εξοχότης [πρόεδρος Erdogan] θα δώσει χέρι βοήθειας χωρίς καθυστέρηση εάν του ζητηθεί.
Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε την ιστορική σχέση που ενώνει τον λαό της Λιβύης και τον τουρκικό λαό», δήλωσε ο πρέσβης Abdurrazaq Mukhtar Abdulgader μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αποστολή στρατευμάτων «δεν ήταν ασυνήθιστη στη διάρκεια της Ιστορίας».
Αναφερθείς στη συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών (που συμπλήρωνε τη συμφωνία για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών) ο πρέσβης δήλωσε ότι ωφελεί και τις δύο χώρες.
«Τι θα μπορούσε να είναι εμπόδιο εάν μια τουρκική [στρατιωτική] βάση είναι επιθυμητή στη Λιβύη.
Η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα και έχουμε μια ιστορία μαζί της», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αντίδραση άλλων χωρών για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο πρέσβης είπε ότι «δεν έχουν σημασία».
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των άλλων κρατών και την ιδιωτικότητα των σχέσεων. Τη νομιμότητα των συμφωνιών τη δίνουν τα συμβαλλόμενα μέρη.
Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν εκτός των δύο σχετικών χωρών [σ.σ. που συνήψαν τη συμφωνία], δεν έχουν καμία σημασία», πρόσθεσε.
Μιλώντας, τέλος, για το ενδεχόμενο κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας – Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο, ο πρέσβης της Λιβύης δήλωσε ότι το αρμόδιο όργανο για να καθορίσει τις πολιτικές πετρελαίου και εξορύξεων είναι Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης.
«Αυτό το μνημόνιο είναι η εκτεταμένη ή πιο προωθημένη εκδοχή της συμφωνίας ασφάλειας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2012.
Η θαλάσσια δικαιοδοσία στη νέα συμφωνία καθορίζεται από τις αρμόδιες αρχές», ανέφερε ο πρέσβης.

Λιβύη: Ο Sisi ενισχύει τον Haftar με ρωσικά τανκς - Φόβοι τουρκικής επίθεσης

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα ενισχύσει τον στρατό του Αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα, κατά την προέλαση του στην Τρίπολη έναντι των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ.
Οπως μεταδίδει το «Middle East Monitor» και αναδημοσιεύει το Sigmalive τα αιγυπτιακά άρματα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Haftar.
Ο Στρατηγός αλ-Σίσι θα εξοπλίσει «προσωρινά» τον Στρατάρχη Haftar, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους και την επιτυχία του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης.
Ο διακανονισμός μεταξύ Στρατηγού και Στρατάρχη έγινε με αυτό τον τρόπο ούτε ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση του ΟΗΕ για αποφυγή των στρατιωτικών εξοπλισμών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Η αιγυπτιακή απόφαση επήλθε «μετά που το Κάιρο διαισθάνθηκε σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης του Sarraj, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα παράνομο μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.
Ο Haftar ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης Sarraj.
Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν».
Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν την μάχη ως «τελική και αποφασιστική».

Putin: Αυτή είναι η καλύτερη λύση για τη Λιβύη

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Λιβύη κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την ανάληψη αρμοδιοτήτων στη διακυβέρνηση της Λιβύης θα ήταν η καλύτερη λύση για την διένεξη σ’ αυτή την χώρα.
«Κατά την άποψη μας, το πιο σωστό θα ήταν να βρεθεί μια λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα να τερματισθούν οι εχθροπραξίες και να συμφωνήσουν στο ποιός, με πιο τρόπο και στο πλαίσιο ποιών αρμοδιοτήτων θα κυβερνηθεί η χώρα.
Η Λιβύη κατά την άποψη μου ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Putin είπε επίσης ότι η Ρωσία θα συζητήσει την κατάσταση στην Λιβύη και με τους δυτικούς εταίρους της .
Πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, όπως και με τους προέδρους της Γαλλίας και της Τουρκίας, ενώ αυτή τη στιγμή στην Μόσχα βρίσκεται τουρκική αντιπροσωπεία με την οποία συζητείται το θέμα αυτό.
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του διατηρεί επαφές και με την κυβέρνηση του Sarraj και με το στρατηγό Haftar.
«Γνωρίζουμε ότι με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές διατηρούν σχέσεις διάφορες χώρες και το επίπεδο των σχέσεων αυτών διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Εμείς, η Ρωσία, είμαστε σε επαφή και με την κυβέρνηση του κύριου Saraj, είμαστε σε επαφή και με τον στρατηγό Haftar», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία ήταν κατά της χρήσης στρατιωτικής δύναμης στην Λιβύη.
Η χρήση αεροπορίας ενάντια στην αντιπολίτευση, τόνισε ο Putin, είχε απαγορευθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Με τη σειρά του ο συνασπισμός δυτικών χωρών άρχισε να κάνει χρήση της αεροπορίας εναντίον της Λιβύης.
«Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μια χώρα που ευημερούσε νωρίτερα, της οποίας το βιοτικό επίπεδο προσέγγιζε ήδη ορισμένους ευρωπαϊκούς δείκτες, να βρίσκεται σήμερα σε χάος, σε πλήρη διάλυση και ο εμφύλιος πόλεμος να μην σταματάει.
Ποιος έχει δίκιο, ποιος ευθύνεται , είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να το καθορίσει κάποιος» δήλωσε ο Putin.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης