Ενέργεια

Τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος ο αγωγός φυσικού αερίου East Med σύμφωνα με νέες μελέτες οίκων

Τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος ο αγωγός φυσικού αερίου East Med σύμφωνα με νέες μελέτες οίκων
Οι μελέτες πραγματοποήθηκαν από τους οίκους IHS, Intec SEA και C&M Engineering, για λογαριασμό της IGI Poseidon - θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison
Τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος κρίνεται ότι είναι ο αγωγός East Med, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Αιγύπτου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, καθώς το κόστος μεταφοράς είναι συγκρίσιμο σε σχέση με τις εναλλακτικές επιλογές διοχέτευσης του αερίου προς τις αγορές της Δύσης.
Σε αυτό το συμπέρασμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, καταλήγουν μελέτες των οίκων IHS, Intec SEA και C&M Engineering, που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της IGI Poseidon (θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison η οποία προωθεί το έργο).
Τον Απρίλιο, για το θέμα αυτό, προγραμματίζεται τετραμερής υπουργική συνάντηση στο Ισραήλ, στην οποία πρόκειται να συμμετάσχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και οι ομόλογοί του από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία προκειμένου να εξετασθούν τα δεδομένα και να δρομολογηθούν εξελίξεις.
Ήδη σε ανάλογη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στη Ρώμη είχε αποφασιστεί η σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση της προόδου του έργου.
Εξάλλου, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, στο ίδιο συμπέρασμα, για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού, καταλήγει και η μελέτη «Competitive Assesment on Supply Options for Eastern Mediterranean Gas», σύμφωνα με την οποία το κόστος για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού East Med κυμαίνεται από 2,81 έως 3,5 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu.
Αντίστοιχα το κόστος για τις εναλλακτικές επιλογές που εξετάστηκαν είναι 0,97 δολ. για την μεταφορά του αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας και 3,65 έως 4,5 δολ. για την διοχέτευσή του σε υγροποιημένη μορφή μέσω Αιγύπτου.
Στα συμπεράσματα τονίζεται ακόμη ότι οι λύσεις της Αιγύπτου και της Τουρκίας εμπεριέχουν πολιτικό ρίσκο και ότι η δεύτερη επιλογή προϋποθέτει πιθανότατα την επίλυση του Κυπριακού, ενώ σε αντιδιαστολή, ο αγωγός East Med είναι η μόνη επιλογή που δεν εξαρτάται από τρίτες, μη Κοινοτικές χώρες.
Το βασικό ρίσκο που συνδέεται με τον East Med είναι κατά την ίδια μελέτη το τεχνικό, ενώ το τελικό συμπέρασμα είναι αφενός ότι καμία επιλογή δεν ξεχωρίζει αλλά και καμία δεν αποκλείεται και αφετέρου ότι είναι σκόπιμο να διερευνηθούν περισσότερες από μία εναλλακτικές επιλογές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης