Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Bank of England: Stress test σε τράπεζες και ασφαλιστικές το 2021 για τους κλιματικούς κινδύνους

Bank of England: Stress test σε τράπεζες και ασφαλιστικές το 2021 για τους κλιματικούς κινδύνους
Η αλλαγή του κλίματος και η ρυθμιστική και πολιτική αντίδραση στα περιβαλλοντικά προβλήματα θεωρούνται όλο και περισσότερο ως μια από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες απειλές για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Οι κορυφαίες τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες της Βρετανίας θα πρέπει να υποβληθούν σε stress test μαζί για πρώτη φορά το 2021 για να ποσοτικοποιήσουν τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με πρόταση της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) την Τετάρτη 18/12/2019.
Όμως, όταν τα αποτελέσματα δημοσιευθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2021, δεν θα υπάρξει επιτυχία ούτε αποτυχία, και δεν θα κατονομασθεί καμία μεμονωμένη επιχείρηση, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε έγγραφο που ζητά τις θέσεις της βιομηχανίας για τα σχέδιά της.
"Η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει την αξία σχεδόν κάθε χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου", δήλωσε ο διοικητής της BoE Mark Carney σύμφωνα με το Reuters.
Η αλλαγή του κλίματος και η ρυθμιστική και πολιτική αντίδραση στα περιβαλλοντικά προβλήματα θεωρούνται όλο και περισσότερο ως μια από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες απειλές για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Αυξανόμενο το κόστος των φυσικών καταστροφών

H ελεγκτική αρχή  χρηματοπιστωτικών αγορών της Ελβετίας FINMA αυτό το μήνα αναγνώρισε κινδύνους ξεκινώντας από το αυξανόμενο κόστος φυσικών καταστροφών που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές απώλειες για τις ασφαλιστικές με μια δραστική ανατίμηση των περιουσιακών στοιχείων που εκτίθενται στο κλίμα.
Η BoE επεσήμανε ότι ο στόχος των test δεν θα είναι να ελέγξει εάν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές κατέχουν αρκετά κεφάλαια για να αντέξουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα περιουσιακά τους στοιχεία και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Μόνο τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα δημοσιευθούν, αλλά η BoE θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα μεμονωμένων εταιρειών για να ελέγξει εάν διαχειρίζονται σωστά τους κινδύνους από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τις υλικές ζημιές από κακές καιρικές συνθήκες σε περιουσιακά στοιχεία και υποδομές.
Όπως και με τους άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές, η BoE διαθέτει μια σειρά από εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αλλάξει τη συμπεριφορά, όπως τα κεφάλαια "add-ons" και ασκώντας πιέσεις στους διευθυντές που έχουν άμεση ευθύνη για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.

Τρία σενάρια

Οι βασικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετέχουν στα τρέχοντα ετήσια stress test των δανειστών θα συμπεριληφθούν στην άσκηση του 2021 μαζί με αντιπροσωπευτικό αριθμό ασφαλιστικών.
Το test θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τα επιχειρηματικά μοντέλα σε τρία σενάρια: λήψη έγκαιρης δράσης, καθυστέρηση ή μη ανάληψη δράσης για την επίτευξη παγκόσμιων κλιματικών στόχων.
Η BoE έχει ήδη συμπεριλάβει ένα στοιχείο κλιματικού κινδύνου στα φετινά stress test  ακραίων καταστάσεων για τις ασφαλιστικές, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν το πρώτο τρίμηνο του 2020 και θεωρούνται πιλοτικά για το test  του 2021.
Λεπτομερή σενάρια για  τα test  θα δημοσιευθούν τον ερχόμενο Απρίλιο, τα οποία θα παρακολουθούνται στενά και από τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης