Ηλεκτρισμός

Έξι προσφορές στους διαγωνισμούς του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας

tags :
Έξι προσφορές στους διαγωνισμούς του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Prysmian και Ελληνικά Καλώδια δίνουν το «παρών» στον διαγωνισμό για το καλωδιακό σκέλος του έργου, ενώ οι Mytilineos, General Electric, NARI, και ABB για τον υποσταθμό GIS
Έξι τεχνικές προσφορές έδωσαν το «παρών» στη διαδικασία του ΑΔΜΗΕ για την ανάθεση των έργων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκιάθου-Εύβοιας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στον διαγωνισμό για τον υποσταθμό GIS έδωσαν το «παρών»  οι Mytilineos, General Electric, NARI, και ABB.
Όσον αφορά τον δεύτερο διαγωνισμό, για την υλοποίηση του καλωδιακού σκέλους της διασύνδεσης, προσφορές υπέβαλαν οι Prysmian και Ελληνικά Καλώδια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών και για τους δύο διαγωνισμούς.
Έτσι, με την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, θα ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή των οικονομικών προσφορών από τους «μνηστήρες» των έργων, ώστε να επιλεγούν οι ανάδοχοι. Μάλιστα, στην περίπτωση του καλωδιακού σκέλους ρποβλέπεται η διενέργεια ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Συνολικός προϋπολογισμός 47,4 εκατ. ευρώ

Οι δύο διαγωνισμοί, που είχαν προκηρυχθεί από τον ΑΔΜΗΕ στα μέσα Ιουλίου, έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας των Βόρειων Σποράδων, μέσω της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκιάθο από τον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο Μαντούδι της Εύβοιας.
Για τον σκοπό αυτό, η μεν πρώτη προκήρυξη αφορούσε την υλοποίηση ενός νέου υποσταθμού GIS 150/20kV στη Σκιάθο, προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ.
Αντικείμενο της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, είναι η κατασκευή της γραμμής μεταφοράς 150 kV, που θα συνδέσει τον νέο υποσταθμό με την αντίστοιχη εγκατάσταση στο Μαντούδι.

Εναλλακτική «γραμμή όδευης»

Μέσω της διασύνδεσης 150 kV της Σκιάθου με το Μαντούδι, που περιλαμβάνεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, σκοπός είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού, αλλά και της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, που συνδέονται με τη Σκιάθο με εναέρια και υποθαλάσσια καλώδια μέσης τάσης.
Τα τρία νησιά αυτή τη στιγμή τροφοδοτούνται με ρεύμα μέσω της γραμμής μεταφοράς που ξεκινάει από τον υποσταθμό στο νότιο Πήλιο (Λαύκος). Ωστόσο, όταν εμφανίζονται βλάβες στη γραμμή τροφοδοσίας του υποσταθμού Γλαύκου με τον Βόλο, συνήθως λόγω κακοκαιρίας, σημειώνονται διακοπές τροφοδότησης.
Η διασύνδεση 150 kV Εύβοιας-Σκιάθου θα μπορεί σε μία τέτοια περίπτωση να εξυπηρετήσει το σημαντικότερο ποσοστό των φορτίων των Βορείων Σποράδων, αποτελώντας μία εναλλακτική «γραμμή όδευσης» ηλεκτρικής ενέργειας στα τρία νησιά.
Στο πλαίσιο της διασύνδεσης, θα κατασκευασθεί μία εναέρια γραμμή μήκους 17 χλμ. από το Μαντούδι έως το βορειοανατολικά παράλια της Εύβοιας, δίνοντας από το σημείο αυτό τη «σκυτάλη» σε ένα υποβρύχιο καλώδιο μήκους 35 χλμ., που θα καταλήγει στον υποσταθμό της Σκιάθου.
Μάλιστα, ο υποσταθμός θα κατασκευασθεί κοντά στον αιγιαλό, ώστε να αποφευχθεί η κατασκευή γραμμής μεταφοράς 150 kV στο νησί.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης