Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Πολωνία: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε αύξηση των τιμολογίων μόνο ενός προμηθευτή ρεύματος

Πολωνία: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε αύξηση των τιμολογίων μόνο ενός προμηθευτή ρεύματος
Στα 2,31 δολ. τον μήνα η μέση αύξηση για κάθε πελάτη της Tauron
Τα νοικοκυριά που εξυπηρετούνται από την πολωνική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Tauron θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους λογαριασμούς το 2020, αφού η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε το αίτημά της για αύξηση των τιμών, αλλά ανέφερε ότι οι τρεις άλλοι ενεργειακοί όμιλοι της Πολωνίας πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα ισχύοντα τιμολόγια.
Οι τιμές ενέργειας έγιναν «καυτό» ζήτημα στην Πολωνία το περασμένο έτος, όταν το κυβερνών Κόμμα (PiS) υποσχέθηκε ότι τα νοικοκυριά δεν θα πληγούν από αυξήσεις παρά το αυξημένο κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αύξηση των τιμών χονδρικής ενέργειας.
"Έχουμε τελειώσει τη διαδικασία και στην περίπτωση μιας επιχείρησης αποφασίσαμε ότι το (υψηλότερο) κόστος είναι δικαιολογημένο - αυτή είναι Tauron", δήλωσε ο Rafal Gawin, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας URE.

Αύξηση περίπου 2,31 δολ. το μήνα

Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι οι πελάτες Tauron θα αντιμετωπίσουν μια μέση αύξηση περίπου 9 zlotys ($ 2,31) το μήνα, για να καλύψουν ένα νέο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας και ένα τιμολόγιο διανομής.
Οι εταιρείες PGE, Enea και Energa πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα τιμολόγια 2018. Και οι τέσσερις εταιρείες είναι κρατικές.
Η URE δήλωσε ότι δεν είχε εγκρίνει αιτήσεις από τις άλλες τρεις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας για την αύξηση των τιμών, καθώς δεν θεώρησε ότι ήταν δικαιολογημένες.
Κανονικά, η ρυθμιστική αρχή λαμβάνει την τελική απόφαση για τον καθορισμό των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των ενεργειακών ομίλων και το κόστος τους, καθώς και τις συνθήκες της αγοράς.
Το κυβερνών Κόμμα  επέβαλε πέρυσι ανώτατα όρια στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών για να αποφευχθεί η άνοδος των τιμών λίγο πριν από τις γενικές εκλογές τον Οκτώβριο.
Εν συνεχεία ξεκίνησε ένα σύστημα αποζημίωσης για τις εταιρείες ενέργειας για την ανάκτηση τυχόν ζημιών.
Η URE ανέφερε ότι χωρίς το ανώτατο όριο, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών θα είχαν αυξηθεί σε 299-313 ζλότι ανά MWh το 2019 από 242 ζλότι / MWh. Ένα πολωνικό νοικοκυριό χρησιμοποιεί περίπου 2 MWh ενέργειας κατά μέσο όρο ανά έτος, ανέφερε η URE.
Η PiS έχει δεσμευτεί επίσης για σταθερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών το 2020, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα το επιτύχει αυτό.
Το ανώτατο όριο του 2019 ήταν δυνατό λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ηλεκτρική ενέργεια και το λεγόμενο μεταβατικό τέλος, ένα στοιχείο των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Πολωνία

Ο Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι εάν η URE αυξήσει τις τιμές το 2020, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να ξεκινήσει ένα σχέδιο που θα αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στα νοικοκυριά.
Η Tauron Polska Energia S.A. είναι μια επιχείρηση χαρτοφυλακίου ενέργειας στην Πολωνία με έδρα το Κατοβίτσε.
Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, καθώς και περιουσιακών στοιχείων εξόρυξης άνθρακα μέσω μιας σειράς εταιρειών, ιδίως στη νοτιοδυτική Πολωνία.
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας στην Πολωνία.
Η Tauron ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 ως Energetyka Południe.
Το 2007, το Υπουργείο Οικονομικών της Πολωνίας μεταβίβασε στην εταιρεία το 85% των μετοχών της Południowy Koncern Energetyczny, το 85% της Enion, το 85% της EnergiaPro, το 85% της Elektrownia Stalowa Wola, το 95,5% στην Elektrociepłownia Tychy και ποσοστό 95,66% της Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej.
Ως αποτέλεσμα, ο όμιλος Tauron έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Πολωνία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης