Τελευταία Νέα

58 εκατ. ευρώ από την EBRD για την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στο Κοσσυφοπέδιο

58 εκατ. ευρώ από την  EBRD  για την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στο Κοσσυφοπέδιο
Το νέο έργο αιολικής ενέργειας των 105 μεγαβάτ Sowi Kosovo  αναπτύσσεται από την ισραηλινή  Enlight Renewable Energy
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD  θα χορηγήσει 58 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε  τη Δευτέρα 16/12/2019, υπερδιπλασιάζοντας την ικανότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα.
Η EBRD  ανακοίνωσε ότι το νέο έργο αιολικής ενέργειας των 105 μεγαβάτ Sowi Kosovo στην περιοχή Bajgora του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, το οποίο αναπτύσσεται από την ισραηλινή  Enlight Renewable Energy  , θα ανεβάσει την εγκατεστημένη ανανεώσιμη ενεργειακή ικανότητα της χώρας πέραν των 200 MW.
Αυτή τη στιγμή το 90% περίπου του ηλεκτρικού ρεύματος του Κοσσυφοπεδίου παράγεται από δύο προβληματικά εργοστάσια με καύση άνθρακα, το  Kosova A και το  Kosova Β, τα οποία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ρυπαντών της Ευρώπης. Η τράπεζα επεσήμανε ότι το νέο έργο θα μειώσει τις εκπομπές.
"Όταν ολοκληρωθεί, το Bajgora θα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της εγκατεστημένης δυναμικότητας της χώρας και θα αποφύγει 247.000 τόνους CO2 ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής ανέφερε η EBRD  στην ανακοίνωσή της .
Το δάνειο της EBRD  θα καλύψει μόνο το ήμισυ του συνολικού κόστους κατασκευής, ενώ το άλλο μισό καλύπτεται από άλλους δανειστές.
Το Κοσσυφοπέδιο στοχεύει στην επίτευξη δυναμικότητας παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 400MW μέχρι το 2026, συμπεριλαμβανομένου της αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο, εξακολουθεί να σχεδιάζεται η ανάπτυξη περισσότερης δυναμικότητας με άνθρακα.
Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η ContourGlobal, που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο και στο Λονδίνο, δημιούργησε μια κοινοπραξία με θυγατρική της General Electric για την κατασκευή ενός εργοστασίου με καύση άνθρακα 500 MW στη χώρα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει σχεδόν το ήμισυ της ζήτησης ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου.
Η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο, αλλά καθυστέρησε λόγω των εκλογών τον Οκτώβριο.
Παρά την ύπαρξη 14 δισεκατομμυρίων τόνων αποθεμάτων λιγνίτη, το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο, το Κοσσυφοπέδιο είχε ανακοινώσει ότι θα επενδύσει περισσότερο στην καθαρή ενέργεια και ενδεχομένως να εξαλείψει τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας.
Η Enlight ανέφερε προηγουμένως ότι η μονάδα των 27 ανεμογεννητριών αναμένεται να φέρει ετήσια έσοδα 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα πρώτα 12 χρόνια και 15 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μετά.
Η EBRD  η οποία έχει επενδύσει περίπου 413 εκατομμύρια ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο σε 67 έργα, ανέφερε  ότι έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει το 40% των ετήσιων επενδύσεών της στην πράσινη οικονομία έως το 2020.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης