Αυτή είναι η υφαλοκρηπίδα μας είπε ο Erdogan, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε δυνατές διεθνώς εταιρείες
Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις πολύ σύντομα στην περιοχή της Κρήτης και του Καστελόριζου προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος παρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αντιδράσεις για τις κινήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει απτόητος τις προκλήσεις του απέναντι στην Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιες είναι οι προθέσεις και το σχέδιο του.
Σε νέα του τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής 15/12 ο Erdogan, δείχνοντας και πάλι τους χάρτες από την ανατολική Μεσόγειο βάσει του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, υποστήριξε και ενώ έδειχνε την περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης ότι «με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις».
«Τώρα το βόρειο τμήμα των συνόρων εδώ είναι η Τουρκία, το νότιο τμήμα είναι η Λιβύη.
Τι είναι αυτά, αυτά είναι υφαλοκρηπίδες.
Εμείς μπορούμε να πούμε πως εδώ μπορούμε να κάνουμε τις σεισμικές μας έρευνες.
Και μετά τις σεισμικές μας έρευνες μπορούμε να κάνουμε και γεωτρήσεις εδώ» είπε ο Erdogan δείχνοντας στον χάρτη την περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Μάλιστα ο Erdogan, κατά τη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά, ανοιχτά τη Συνθήκη των Σεβρών.
«Κάναμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας.
Αυτό το είπαμε και στον Μητσοτάκη και στην αποστολή του, τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά όσο και η συνοδεία μου κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Εκείνοι έχουν ακόμη συγκεκριμένες προσδοκίες.
Είπαμε ότι όλα τα κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Στην ανατολική Μεσόγειο φυσικά και ανησυχούν όσοι δεν λογάριασαν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας.Έγιναν προσπάθειες για κάποια σχέδια εδώ.
Αλλά ενεργώντας δίκαια, τα ρίξαμε στο κενό. Και θα προχωρήσω ακόμη περισσότερο.
Εδώ μιλάμε για πλήρη ανατροπή των Σεβρών. Το βήμα έγινε» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες.
«Αν η κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της.
Η Άγκυρα είναι έτοιμη να παρέχει κάθε βοήθεια στη Λιβύη» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος εκτόξευσε απειλές και κατά των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι εάν κριθεί αναγκαίο η Τουρκία θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας βάσεις των ΗΠΑ
«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε ο Erdogan προσθέτοντας ότι «εάν μας απειλούν με την επιβολή κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε».
Παράλληλα ο Erdogan μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Fayez al – Sarraj, τόνισε πως ο Sarraj είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ότι ο στρατάρχης Halifa Haftar δεν έχει καμία νομιμότητα.
«Τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες.
Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα» ανέφερε ο Erdogan, ο οποίος γνωστοποίησε πως σήμερα Δευτέρα (16/12) θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για τις εξελίξεις.
Η έκτακτη συνάντηση με τον Sarraj
Σημειώνεται πως χθες Κυριακή 15/12 ο Erdogan είχε τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα συνάντηση του με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Fayez al – Sarraj, με τον οποίο άλλωστε και υπέγραψε το μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.
Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας.
Πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Ο Erdogan δήλωσε την Τρίτη (10/12) ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Sarraj εάν αυτός το ζητήσει.
Ο Sarraj βρίσκεται αντιμέτωπος με επίθεση των αντίπαλων δυνάμεων του Khalifa Haftar.
Το Σάββατο (14/12) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu δήλωσε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα «δεν είχε ακόμη» λάβει τέτοιο αίτημα.
Σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Άγκυρα χθες ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα.
Συνάντηση Δένδια με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres θα έχει σήμερα Δευτέρα 16/12 στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί αφενός το ζήτημα του Κυπριακού και αφετέρου οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή και το πρόσφατο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Επιπλέον, Δένδιας και Guterres θα συζητήσουν και άλλα θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι από αύριο Τρίτη 17/12, ο κ.Δένδιας θα αρχίσει μια σειρά από επισκέψεις, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου), συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου).
Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.
Κουμουτσάκος: Ο Erdogan οδηγείται σε αυτοδέσμευση όταν δείχνει χάρτες
Την θέση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan με το να δείχνει χάρτες με τις θαλάσσιες ζώνες οδηγείται σε αυτοδέσμευση για τις επόμενες κινήσεις του διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Κουμουτσάκος.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουν να μας εκπλήσσουν οι θέσεις που διατυπώνει ο Erdogan.
«Δεν είναι μια προπαγανδιστική ιδέα η γαλάζια πατρίδα.
Το δόγμα αυτό άρχισε να χτίζεται τη δεκαετία του '90.
Τα όσα λέει ο πρόεδρος πρέπει να μας θωρακίζουν σε τρία επίπεδα:
- στο επίπεδο εθνικής ομοψυχίας. Να χτίσουμε τοίχος εθνικής ενότητας απέναντι στις προκλήσεις
- να ενισχύουμε συνεχώς τη διπλωματική αποτροπή και βαρύτητα
- οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες να είναι πάντα έτοιμες αν ποτέ χρειαστεί να υπερασπιστούν τα εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» είπε ο κ.Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι «θα ήταν λάθος να υποβαθμίσουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε».
«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα διαβεί το κατώφλι της λογικής» υποστήριξε ο κ.Κουμουτσάκος, αναφέροντας πως «η Τουρκία θέλει να είναι στο τραπέζι της ανατολικής Μεσογείου χωρίς τους κανόνες του τραπεζιού.
«Με όσα λέει ο Erdogan μας δίνει χρόνο για να διαμορφώσουμε αντιστάσεις και αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα.
Όταν ο ίδιος εναλλάσσει χάρτες οδηγεί τον εαυτό του σε αυτοδέσμευση και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε σοβαρά.
Κάνει πολύ δύσκολη την υπαναχώρηση.
Έχει ξεκινήσει την τακτική να τεστάρει τα όρια των αντιστάσεων που έχουν τα κράτη που βρίσκονται απέναντί του.
Το πρώτο τεστ σε διπλωματικό επίπεδο πρέπει να τον έχει απογοητεύσει γιατί η Ελλάδα βρήκε μεγάλη στήριξη κατά της συμφωνίας Τουρκίας-Τρίπολης» είπε ο κ.Κουμουτσάκος.
Την απόσυρση του μνημονίου ζητά ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης
«Η κυβέρνηση του Sarraj δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες», δηλώνει στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today» ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου Aguila Saleh.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Λιβυκού Κοινοβουλίου, ο Saleh επισημαίνει παράλληλα ότι θα ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Sarraj κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.
Ο Saleh στις δηλώσεις του στην «Egypt Today» καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Sarraj και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες» και «επιβεβαίωσε τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην ηγεσία και τον λαό της Αιγύπτου, παροτρύνοντας την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό περιφερειακό της ρόλο και την επιρροή της για να αρθεί η αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης».
«Κάθε συμφωνία που έχει υπογραφεί από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να κυρωθεί από τη νομοθετική αρχή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, καταλήγοντας ότι θα θέσει το θέμα εκτός από το Αραβικό Κοινοβούλιο και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αl Jazeera: Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω Τουρκίας – Ελλάδος
Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω της κλιμακούμενης κόντρας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος… με την εμπλοκή της Λιβύης.
Με βάση το Al Jazeera Τουρκία και Ελλάδα εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν μετά από μια αμφισβητούμενη συμφωνία που επεκτείνει τις τουρκικές διεκδικήσεις έως τις ακτές της Λιβύης.
Ο στρατηγός Kalifa Haftar (Καλίνι Χαφτάρ) που εκπροσωπεί την LNA στην Λιβύη από την Βεγγάζη, δήλωσε ότι ο εθνικός στρατός του Λιβύης έχει ξεκινήσει την "τελική αποφασιστική μάχη του" για να ελέγξει την πρωτεύουσα την Τρίπολη ενάντια στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από το ΟΗΕ.
Ο στρατηγός Haftar εδώ και 8 μήνες έχει ξεκινήσει την πολιορκία της Τρίπολης, η οποία έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες.
Η Τουρκία ήταν ο στενότερος στρατιωτικός υποστηρικτής του GNA της Τρίπολης, υπογράφοντας πρόσφατα μια αμφιλεγόμενη ναυτιλιακή συμφωνία, προσφέροντας σε αντάλλαγμα βαριά όπλα για να αποκρούσει την επίθεση του Haftar.
Το καλοκαίρι του 2019 η LNA που μάχεται κατά της GNA στην Λιβύη επιτέθηκε ακόμη και στα τουρκικά ναυτικά πλοία.
Αυτή η παράμετρος του «πολέμου αντιμαχόμενων πλευρών» τώρα απειλεί να εμπλέξει και την Ελλάδα.
Πριν από μέρες ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε διμερές μνημόνιο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου και επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν στο έδαφος ή τα ύδατα της Λιβύης κατόπιν αιτήματος των αρχών του GNA
«Με αυτή τη νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μπορούμε να διεξάγουμε κοινές επιχειρήσεις εξερεύνησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που καθορίσαμε» δήλωσε ο Erdogan.
Η συμφωνία καθιέρωσε μια υφαλοκρηπίδα και μια οριακή γραμμή 18,6 ναυτικών μιλίων αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία με μια μονομερή ενέργεια επιχειρεί να αποκτήσει δικαιώματα ερευνών και γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Ειδικότερα, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κατηγορήσει την Τουρκία για παραβίαση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στις χώρες τους κατηγορώντας την Τουρκία για επιθετικότητα.
Αλλά τώρα η συνεχιζόμενη διένεξη με επίκεντρο την ενέργεια μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου έχει μεταφερθεί στη αρένα της Λιβύης.
Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του LNA, Faraj Mahdawi αποκάλυψε μια συμφωνία με την Ελλάδα που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία να εισέλθουν στη θαλάσσια λωρίδα που συνδέει την Κρήτη με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης.
Al Sisi (πρόεδρος Αιγύπτου): Όμηρος ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη
Την θέση ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης υπό την ηγεσία του Fayez al – Sarraj είναι όμηρος ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων διατύπωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fatah al Sisi, ο οποίος υποστήριξε πως η ασφάλεια της Αιγύπτου επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση στη Λιβύη.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε επέμβει στη Λιβύη.
Αλλά δεν το κάναμε, σεβαστήκαμε την εθνική κυριαρχία της Λιβύηςγια να διατηρήσουμε την αδελφοσύνη στη σχέση των δύο χωρών» υποστήριξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.
Κλειστή η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο
Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο έκλεισε χθες Κυριακή 15/12 τις πόρτες της μέχρι νεοτέρας, γνωστοποίησε η ίδια με ανακοίνωσή της, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
Η διπλωματική αποστολή «αναστέλλει το έργο της για λόγους ασφαλείας από την Κυριακή και μέχρι νεοτέρας διαταγής», ανέφερε στο κείμενο, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Η πρεσβεία, που αντιπροσωπεύει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), διέψευσε με χωριστή ανακοίνωσή της ότι η αναστολή της λειτουργίας της συνδέεται με τις αυτομολήσεις στελεχών της που τάχθηκαν στο πλευρό του Halifa Haftar, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), και της ανταγωνιστικής κυβέρνησης στο Τομπρούκ με την οποία συνδέεται ο στρατάρχης.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας από την πλευρά της ανέφερε ότι η δραστηριότητα της διπλωματικής αποστολής ανεστάλη με σκοπό να προστατευθούν οι εργαζόμενοί της, έπειτα από μια σειρά «παραβιάσεων» το τελευταίο διάστημα και απόπειρες «εκβίασης» με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.
Δεν δόθηκε καμιά λεπτομέρεια για τις πράξεις αυτές ή το από ποιους έγιναν.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μαζί με τις αιγυπτιακές αρχές για να τερματιστούν αυτές οι ενέργειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της πρεσβείας», ανέφερε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μέσω Facebook.
Η πρεσβεία θα λειτουργήσει εκ νέου μόνο αφού υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της.
Η ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας της πρεσβείας καταγράφηκε τρεις ημέρες μετά την αναγγελία του στρατάρχη Haftar, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, περί νέας «αποφασιστικής μάχης» για την κατάληψη της Τρίπολης, της έδρας της ΚΕΕ.
www.worldenergynews.gr
Σε νέα του τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής 15/12 ο Erdogan, δείχνοντας και πάλι τους χάρτες από την ανατολική Μεσόγειο βάσει του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, υποστήριξε και ενώ έδειχνε την περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης ότι «με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις».
«Τώρα το βόρειο τμήμα των συνόρων εδώ είναι η Τουρκία, το νότιο τμήμα είναι η Λιβύη.
Τι είναι αυτά, αυτά είναι υφαλοκρηπίδες.
Εμείς μπορούμε να πούμε πως εδώ μπορούμε να κάνουμε τις σεισμικές μας έρευνες.
Και μετά τις σεισμικές μας έρευνες μπορούμε να κάνουμε και γεωτρήσεις εδώ» είπε ο Erdogan δείχνοντας στον χάρτη την περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Μάλιστα ο Erdogan, κατά τη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά, ανοιχτά τη Συνθήκη των Σεβρών.
«Κάναμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας.
Αυτό το είπαμε και στον Μητσοτάκη και στην αποστολή του, τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά όσο και η συνοδεία μου κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Εκείνοι έχουν ακόμη συγκεκριμένες προσδοκίες.
Είπαμε ότι όλα τα κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Στην ανατολική Μεσόγειο φυσικά και ανησυχούν όσοι δεν λογάριασαν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας.Έγιναν προσπάθειες για κάποια σχέδια εδώ.
Αλλά ενεργώντας δίκαια, τα ρίξαμε στο κενό. Και θα προχωρήσω ακόμη περισσότερο.
Εδώ μιλάμε για πλήρη ανατροπή των Σεβρών. Το βήμα έγινε» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες.
«Αν η κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της.
Η Άγκυρα είναι έτοιμη να παρέχει κάθε βοήθεια στη Λιβύη» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος εκτόξευσε απειλές και κατά των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι εάν κριθεί αναγκαίο η Τουρκία θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας βάσεις των ΗΠΑ
«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε ο Erdogan προσθέτοντας ότι «εάν μας απειλούν με την επιβολή κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε».
Παράλληλα ο Erdogan μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Fayez al – Sarraj, τόνισε πως ο Sarraj είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ότι ο στρατάρχης Halifa Haftar δεν έχει καμία νομιμότητα.
«Τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες.
Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα» ανέφερε ο Erdogan, ο οποίος γνωστοποίησε πως σήμερα Δευτέρα (16/12) θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για τις εξελίξεις.
Η έκτακτη συνάντηση με τον Sarraj
Σημειώνεται πως χθες Κυριακή 15/12 ο Erdogan είχε τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα συνάντηση του με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Fayez al – Sarraj, με τον οποίο άλλωστε και υπέγραψε το μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.
Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας.
Πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Ο Erdogan δήλωσε την Τρίτη (10/12) ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Sarraj εάν αυτός το ζητήσει.
Ο Sarraj βρίσκεται αντιμέτωπος με επίθεση των αντίπαλων δυνάμεων του Khalifa Haftar.
Το Σάββατο (14/12) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu δήλωσε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα «δεν είχε ακόμη» λάβει τέτοιο αίτημα.
Σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Άγκυρα χθες ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα.
Συνάντηση Δένδια με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres θα έχει σήμερα Δευτέρα 16/12 στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί αφενός το ζήτημα του Κυπριακού και αφετέρου οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή και το πρόσφατο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Επιπλέον, Δένδιας και Guterres θα συζητήσουν και άλλα θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι από αύριο Τρίτη 17/12, ο κ.Δένδιας θα αρχίσει μια σειρά από επισκέψεις, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου), συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου).
Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.
Κουμουτσάκος: Ο Erdogan οδηγείται σε αυτοδέσμευση όταν δείχνει χάρτες
Την θέση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan με το να δείχνει χάρτες με τις θαλάσσιες ζώνες οδηγείται σε αυτοδέσμευση για τις επόμενες κινήσεις του διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Κουμουτσάκος.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουν να μας εκπλήσσουν οι θέσεις που διατυπώνει ο Erdogan.
«Δεν είναι μια προπαγανδιστική ιδέα η γαλάζια πατρίδα.
Το δόγμα αυτό άρχισε να χτίζεται τη δεκαετία του '90.
Τα όσα λέει ο πρόεδρος πρέπει να μας θωρακίζουν σε τρία επίπεδα:
- στο επίπεδο εθνικής ομοψυχίας. Να χτίσουμε τοίχος εθνικής ενότητας απέναντι στις προκλήσεις
- να ενισχύουμε συνεχώς τη διπλωματική αποτροπή και βαρύτητα
- οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες να είναι πάντα έτοιμες αν ποτέ χρειαστεί να υπερασπιστούν τα εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» είπε ο κ.Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι «θα ήταν λάθος να υποβαθμίσουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε».
«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα διαβεί το κατώφλι της λογικής» υποστήριξε ο κ.Κουμουτσάκος, αναφέροντας πως «η Τουρκία θέλει να είναι στο τραπέζι της ανατολικής Μεσογείου χωρίς τους κανόνες του τραπεζιού.
«Με όσα λέει ο Erdogan μας δίνει χρόνο για να διαμορφώσουμε αντιστάσεις και αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα.
Όταν ο ίδιος εναλλάσσει χάρτες οδηγεί τον εαυτό του σε αυτοδέσμευση και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε σοβαρά.
Κάνει πολύ δύσκολη την υπαναχώρηση.
Έχει ξεκινήσει την τακτική να τεστάρει τα όρια των αντιστάσεων που έχουν τα κράτη που βρίσκονται απέναντί του.
Το πρώτο τεστ σε διπλωματικό επίπεδο πρέπει να τον έχει απογοητεύσει γιατί η Ελλάδα βρήκε μεγάλη στήριξη κατά της συμφωνίας Τουρκίας-Τρίπολης» είπε ο κ.Κουμουτσάκος.
Την απόσυρση του μνημονίου ζητά ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης
«Η κυβέρνηση του Sarraj δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες», δηλώνει στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today» ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου Aguila Saleh.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Λιβυκού Κοινοβουλίου, ο Saleh επισημαίνει παράλληλα ότι θα ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Sarraj κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.
Ο Saleh στις δηλώσεις του στην «Egypt Today» καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Sarraj και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες» και «επιβεβαίωσε τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην ηγεσία και τον λαό της Αιγύπτου, παροτρύνοντας την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό περιφερειακό της ρόλο και την επιρροή της για να αρθεί η αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης».
«Κάθε συμφωνία που έχει υπογραφεί από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να κυρωθεί από τη νομοθετική αρχή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, καταλήγοντας ότι θα θέσει το θέμα εκτός από το Αραβικό Κοινοβούλιο και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αl Jazeera: Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω Τουρκίας – Ελλάδος
Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω της κλιμακούμενης κόντρας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος… με την εμπλοκή της Λιβύης.
Με βάση το Al Jazeera Τουρκία και Ελλάδα εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν μετά από μια αμφισβητούμενη συμφωνία που επεκτείνει τις τουρκικές διεκδικήσεις έως τις ακτές της Λιβύης.
Ο στρατηγός Kalifa Haftar (Καλίνι Χαφτάρ) που εκπροσωπεί την LNA στην Λιβύη από την Βεγγάζη, δήλωσε ότι ο εθνικός στρατός του Λιβύης έχει ξεκινήσει την "τελική αποφασιστική μάχη του" για να ελέγξει την πρωτεύουσα την Τρίπολη ενάντια στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από το ΟΗΕ.
Ο στρατηγός Haftar εδώ και 8 μήνες έχει ξεκινήσει την πολιορκία της Τρίπολης, η οποία έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες.
Η Τουρκία ήταν ο στενότερος στρατιωτικός υποστηρικτής του GNA της Τρίπολης, υπογράφοντας πρόσφατα μια αμφιλεγόμενη ναυτιλιακή συμφωνία, προσφέροντας σε αντάλλαγμα βαριά όπλα για να αποκρούσει την επίθεση του Haftar.
Το καλοκαίρι του 2019 η LNA που μάχεται κατά της GNA στην Λιβύη επιτέθηκε ακόμη και στα τουρκικά ναυτικά πλοία.
Αυτή η παράμετρος του «πολέμου αντιμαχόμενων πλευρών» τώρα απειλεί να εμπλέξει και την Ελλάδα.
Πριν από μέρες ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε διμερές μνημόνιο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου και επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν στο έδαφος ή τα ύδατα της Λιβύης κατόπιν αιτήματος των αρχών του GNA
«Με αυτή τη νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μπορούμε να διεξάγουμε κοινές επιχειρήσεις εξερεύνησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που καθορίσαμε» δήλωσε ο Erdogan.
Η συμφωνία καθιέρωσε μια υφαλοκρηπίδα και μια οριακή γραμμή 18,6 ναυτικών μιλίων αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία με μια μονομερή ενέργεια επιχειρεί να αποκτήσει δικαιώματα ερευνών και γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Ειδικότερα, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κατηγορήσει την Τουρκία για παραβίαση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στις χώρες τους κατηγορώντας την Τουρκία για επιθετικότητα.
Αλλά τώρα η συνεχιζόμενη διένεξη με επίκεντρο την ενέργεια μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου έχει μεταφερθεί στη αρένα της Λιβύης.
Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του LNA, Faraj Mahdawi αποκάλυψε μια συμφωνία με την Ελλάδα που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία να εισέλθουν στη θαλάσσια λωρίδα που συνδέει την Κρήτη με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης.
Al Sisi (πρόεδρος Αιγύπτου): Όμηρος ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη
Την θέση ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης υπό την ηγεσία του Fayez al – Sarraj είναι όμηρος ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων διατύπωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fatah al Sisi, ο οποίος υποστήριξε πως η ασφάλεια της Αιγύπτου επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση στη Λιβύη.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε επέμβει στη Λιβύη.
Αλλά δεν το κάναμε, σεβαστήκαμε την εθνική κυριαρχία της Λιβύηςγια να διατηρήσουμε την αδελφοσύνη στη σχέση των δύο χωρών» υποστήριξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.
Κλειστή η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο
Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο έκλεισε χθες Κυριακή 15/12 τις πόρτες της μέχρι νεοτέρας, γνωστοποίησε η ίδια με ανακοίνωσή της, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
Η διπλωματική αποστολή «αναστέλλει το έργο της για λόγους ασφαλείας από την Κυριακή και μέχρι νεοτέρας διαταγής», ανέφερε στο κείμενο, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Η πρεσβεία, που αντιπροσωπεύει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), διέψευσε με χωριστή ανακοίνωσή της ότι η αναστολή της λειτουργίας της συνδέεται με τις αυτομολήσεις στελεχών της που τάχθηκαν στο πλευρό του Halifa Haftar, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), και της ανταγωνιστικής κυβέρνησης στο Τομπρούκ με την οποία συνδέεται ο στρατάρχης.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας από την πλευρά της ανέφερε ότι η δραστηριότητα της διπλωματικής αποστολής ανεστάλη με σκοπό να προστατευθούν οι εργαζόμενοί της, έπειτα από μια σειρά «παραβιάσεων» το τελευταίο διάστημα και απόπειρες «εκβίασης» με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.
Δεν δόθηκε καμιά λεπτομέρεια για τις πράξεις αυτές ή το από ποιους έγιναν.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μαζί με τις αιγυπτιακές αρχές για να τερματιστούν αυτές οι ενέργειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της πρεσβείας», ανέφερε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μέσω Facebook.
Η πρεσβεία θα λειτουργήσει εκ νέου μόνο αφού υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της.
Η ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας της πρεσβείας καταγράφηκε τρεις ημέρες μετά την αναγγελία του στρατάρχη Haftar, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, περί νέας «αποφασιστικής μάχης» για την κατάληψη της Τρίπολης, της έδρας της ΚΕΕ.
www.worldenergynews.gr