Επικαιρότητα

Αμετανόητη η Τουρκία παρά τη διεθνή αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο – Με νέο Αττίλα απειλεί ο Akar – Στήριξη από την ΕΕ στην Αθήνα

Αμετανόητη η Τουρκία παρά τη διεθνή αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο – Με νέο Αττίλα απειλεί ο Akar – Στήριξη από την ΕΕ στην Αθήνα
Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας
Απόλυτα αμετανόητη εμφανίζεται η Τουρκία παρά τη σαφή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Hulusi Akar να μη διστάζει να απειλήσει, για μία ακόμη φορά, με έναν νέο Αττίλα.
Σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ο Akar «εκεί που βρισκόμασταν το 1974, βρισκόμαστε και σήμερα», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα επιστρέψει σε κανέναν «την παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων» της.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες

Με μία προκλητική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κατηγορεί την ΕΕ ότι «γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο παράνομων θέσεων του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας» μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής που εξέφρασε την αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.   
«Όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες.
Με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο.
Και δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης το οποίο υπογράφηκε με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Και συνέχισε: «Oταν οι Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με τις χώρες τις περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων η ΕΕ σιωπούσε και όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης η ΕΕ έκλεινε τα μάτια. Αυτή η στάση της ΕΕ απέναντι μας είναι μια απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής που τηρεί».
«Αυτή η στάση δεν θα μας σταματήσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Bloomberg: Έτοιμη για συμφωνία με τη Ρωσία η Τουρκία - Απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, για την κοινή παραγωγή πυραύλων και την απόκτηση τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη δικών της αμυντικών συστημάτων, αναφέρει το Bloomberg, σχολιάζοντας ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τις επικρίσεις εντός του ΝΑΤΟ ότι η Αγκυρα απομακρύνεται από τη Συμμαχία.
«Θα υπογράψουμε αφού συμφωνήσουμε τις τελικές λεπτομέρειες που αφορούν την κοινή παραγωγή ή παραγωγή κάποιων κομματιών στην Τουρκία και την απόκτηση τεχνογνωσίας», δήλωσε ο Ismail Demir, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της αγοράς της Τουρκίας δεύτερης «παρτίδας» του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
Οι διαπραγματεύσεις είναι σε «αρκετά ώριμο» στάδιο, είπε ο Demir.
«Η υπογραφή της συμφωνίας είναι κοντά», συμπλήρωσε.

Στήριξη από την ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο

Την αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτυπώνεται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων.
Ωστόσο, παρά την πλήρη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις και το τουρκολυβικό σύμφωνο, η Τουρκία για άλλη μια φορά αδιαφορεί και αγνοεί επιδεικτικά την ΕΕ.
Ειδικότερα, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, υποστήριξε ότι αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά η Τουρκία θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που περιγράφει το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.
Κι αυτό ενώ για πρώτη φορά από το 2016, τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν με σκληρή γλώσσα και προειδοποιούν τον Τούρκο πρόεδρο, να ξεχάσει τους σχεδιασμούς του και τις επεκτατικές του βλέψεις.

Σύνοδος Κορυφής: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης δεν παράγει έννομες συνέπειες  

Η δήλωση υποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα σε σχέση με το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, όπου επισημαίνεται ότι αποτελεί «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Αναλυτικά, τα συμπεράσματα αναφέρουν: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία.
Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας".

Σαφές μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο

«Εκφράσαμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο και την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, μιλώντας σήμερα (13/12/2019) τα ξημερώματα και λίγο μετά την ολοκλήρωση του δείπνου, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι δηλώσεις Michel σημαίνουν ότι η Αθήνα μπορεί βάσιμα να περιμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επίσημη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι το λεγόμενο «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες δεν έχει νομική ισχύ.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης - Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.
Στο δείπνο, ανέφεραν οι πηγές, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Η Ελλάδα στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών το προηγούμενο διάστημα ήδη ζήτησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (9η Δεκεμβρίου) τη ρητή καταδίκη από πλευράς της ΕΕ της «συμφωνίας» Λιβύης - Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δηλώσεις Donmez

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερε να λάβει την πλήρη στήριξη των Ευρωπαίων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο η Άγκυρα για άλλη μια φορά αδιαφορεί και αγνοεί επιδεικτικά την ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κοινοβούλιο και κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez υποστήριξε ότι αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά η Τουρκία θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που περιγράφει το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.
«Το μνημόνιο το οποίο υπογράψαμε με την Λιβύη έγινε νόμος του κράτους μετά την έγκριση του κοινοβουλίου και ευχαριστώ όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους.
Να μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα κάνουμε όσα πρέπει.
Και η Γενική Γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων αλλά και η Τουρκική Εταιρία Ερευνών Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν» υποστήριξε ο Donmez, στέλνοντας το μήνυμα πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχεδιασμό της, όπως ακριβώς έπραξε και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δικαίωση των ελληνικών θέσεων μέσω ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, βαρύνουσας σημασίας είναι η παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος αν και δεν εκφράζει μια άποψη για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, δημοσιοποιεί τη νομική ανάλυση που έκανε το State Department επί της Τουρκολιβυκής συμφωνίας.
«Η νομική ανάλυση των ΗΠΑ αναφορικά με το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης διαφέρει από αυτήν της Άγκυρας.
Σύμφωνα με τη δική μας νομική ανάλυση, που ολοκληρώθηκε αφού λάβαμε όλο το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης, θεωρούμε ότι τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Pyatt.
Και η εν λόγω δήλωση αποτελεί ενδεχομένως και μια δικαίωση όσων υποστηρίζει η ελληνική πλευρά καθώς είναι απολύτως σύμφωνη με αυτήν.
Επιπροσθέτως, έχει σημασία γιατί αυτή η δήλωση γίνεται πριν συμπληρωθούν δύο εικοσιτετράωρα από την επίσκεψη του Pyatt στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που σχετιζόταν άμεσα με την προετοιμασία του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης