Τελευταία Νέα

ΣΠΕΦ: Μη ρεαλιστικές οι υψηλές παραγωγικότητες των φωτοβολταϊκών που προβλέπονται στο ΕΣΕΚ

ΣΠΕΦ: Μη ρεαλιστικές οι υψηλές παραγωγικότητες των φωτοβολταϊκών που προβλέπονται στο ΕΣΕΚ
Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, αν και το Σχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αυτό εμφανίζεται μία εξωραϊσμένη εικόνα ως προς τις ενδεχόμενες απορρίψεις ανανεώσιμης ενέργειας
Παρόλο που το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ εκπέμπει παράλληλα την εικόνα πλήρους απορρόφησης της παραγωγής των φωτοβολταϊκών εκπέμπει.
Κι αυτό γιατί η προκύπτουσα μέση παραγωγικότητα (MWh παραγωγής ανά εγκατεστημένο MW) για τα φωτοβολταϊκά δεν εμφανίζει μείωση προς το έτος 2030, όπως θα περίμενε κανείς λόγω των αναμενόμενων περικοπών ή της μη πάντοτε κατανομής τους ή/και του βαθμού απόδοσης σε κάθε περίπτωση των συστημάτων αποθήκευσης (~80%), αλλά αντιθέτως προκύπτει αυξημένη. 

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος στις παρατηρήσεις του για το ΕΣΕΚ, η πρόβλεψη αυτή δεν ευσταθεί, όπως δείχνει εξάλλου η ελάττωση της παραγωγικότητας των φωτοβολταϊκών ανά εγκατεστημένο MW, λαμβανομένων υπόψη και των στεγών κτιρίων, που αποτυπώνουν τα στοιχεία των τελευταίων ετών από το δελτίο ΕΛΑΠΕ του ΔΑΠΕΕΠ.
Επίσης, η αύξηση της απόδοσης της τεχνολογίας έχει επιφέρει μείωση του κόστους του εξοπλισμού και εξοικονόμηση χώρου για την τοποθέτηση εγκατάστασης ίσης ισχύος συγκριτικά με το παρελθόν, αλλά όχι επιπλέον παραγωγή για την ίδια εγκατεστημένη ισχύ, ενώ η όποια λύση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορεί να περισώσει το 100% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. 
Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, αν και οι παραδοχές του ΕΣΕΚ δεν επηρεάζουν σημαντικά την προσδοκώμενη ανανεώσιμη διείσδυση, δίνουν στους επενδυτές την εσφαλμένη εικόνα ότι οι παραγωγές τους θα απορροφώνται ή εν πάση περιπτώσει θα διασώζονται από τα συστήματα αποθήκευσης στο 100%, παραδοχή που μάλλον δεν ισχύει και που θα τους οδηγήσει σε συστημικές αστοχίες υπολογισμού των οικονομικών των επενδύσεων τους.

Αναλυτικά οι παρατηρήσεις του Συνδέσμου:

Αξιότιμε κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ και κα Γενική

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) όπως τέθηκε από το Υπουργείο σας, παρακαλούμε βρείτε ακολούθως τις απόψεις και παρατηρήσεις μας:

1. Το ΕΣΕΚ κινείται στην σωστή κατεύθυνση
ως προς την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αποτελώντας παράλληλα μια εθνική βάση συνεννόησης, αυτοδέσμευσης, συνέχειας και αξιοπιστίας της χώρας μας ως προς την ενεργειακή μετάβαση, τις ΑΠΕ, και βεβαίως τις επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου που απαιτούνται μέχρι το 2030 για την εκπλήρωση των «πράσινων» στόχων και πολιτικών του, εν προκειμένω 43,8 δισεκ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων 9 δισεκ. στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, επιπλέον 3,5 δισεκ. για έργα ανάπτυξης δικτύου που κατά μεγάλο μέρος χρηματοδοτούν οι ανανεώσιμοι επενδυτές ώστε να καταστεί δυνατή η υποδοχή των επενδύσεων τους και άλλα 5,5 δισεκ. για ευρύτερες υποδομές του ηλεκτρικού συστήματος.

2. Σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό ειδικότερα,
οι αναφορές του ΕΣΕΚ στις ανάγκες αποθήκευσης και στις ενδεχόμενες αναγκαστικές περικοπές ή μη εντάξεις της ανανεώσιμης παραγωγής για τα νέα έργα ΑΠΕ λόγω συνθηκών συμφόρησης του συστήματος που δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν, αν και ρεαλιστικές, εντούτοις παραμένουν γενικές. Απουσιάζουν δηλαδή ποσοτικά στοιχεία

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης