Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σοβαρές διαφωνίες Μητσοτάκη – Erdogan, παραμένει η προκλητικότητα των Τούρκων

Σοβαρές διαφωνίες Μητσοτάκη – Erdogan, παραμένει η προκλητικότητα των Τούρκων
«Καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες», ξεκαθάρισε ο Κ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Erdogan - Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα είπε ο υπ. Εθνικής Άμυνας
Ήπιοι τόνοι αλλά με εμφανέστατο το γεγονός ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο χωρών, επικράτησαν στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Το τελικό συμπέρασμα, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν πλήρως, εξάγεται από τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.
Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.
Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν»
Image
Το όλο ζήτημα, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξαν, γι’ αυτό άλλωστε θα υπάρξει σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη και Erdogan αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει μία εθνική στρατηγική απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.
Καθίσταται, πάντως, φανερό ότι η Τουρκία δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να διακόψει την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Yavuz Celim Kiran, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο η «συμφωνία» με τη Λιβύη προκειμένου να κυρωθεί και επισήμως.
Όπως είπε «η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο».
Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το «μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

Παναγιωτόπουλος (υπ. Εθνικής Άμυνας): Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα – Συμφωνήσαμε με τον Erdogan ότι διαφωνούμε

Την θέση ότι ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα σε όλα τα επίπεδα διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στο Λονδίνο.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα με τον Erdogan ότι διαφωνούμε.
«Η Τουρκία αυτήν την εποχή στα μάτια του λαού και των ηγετών της θεωρεί ότι «έχει πάρει τα πάνω της» κι αυτό ήταν εμφανές από τον τρόπο που «λειτουργούσε» η αντιπροσωπεία της στο ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα μέχρι κεραίας, είπε ότι ήθελε να πει και ότι ήθελε να στηλιτεύσει για την συμπεριφορά από τουρκικής πλευράς κι αυτό το έκανε χωρίς φόβο και πάθος.
Ο Ερντογάν, έβαλε κι αυτός πολλά πράγματα στο τραπέζι και τελικώς, συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ό,τι διαφωνούμε» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας ότι κατά την χθεσινή συνάντηση η τουρκική πλευρά έδωσε λεπτομέρειες για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αν και ζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
«Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι «το πρόβλημα δεν είναι φοβερό», καθώς εφόσον η συμφωνία θα περάσει από την τουρκική Βουλή θα δημοσιοποιηθεί και θα την δούμε κι εμείς.
Μάλιστα «χαριτολογώντας» ο Ερντογάν είπε στον Πρωθυπουργό «μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε»…» επεσήμανε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
«Η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό κλιμακώνει συγκεκριμένη συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.
Για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει να κερδίσει εάν συνεργαστεί με την Ελλάδα για να πείσει την Ευρώπη ότι οφείλει να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είπε ότι υπήρξαν αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές και ότι αυτό δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα».
«Σε αυτό αναμένεται να υπάρξει βελτίωση, αν και ασφαλώς «παίζει παιχνίδι» με το προσφυγικό ο Ερντογάν, ο οποίος όμως αναγνωρίζει ότι έχει πρόβλημα επικοινωνίας με την Ευρώπη.
Από αύριο αλλάζει προς το αυστηρότερο και η στάση της δικής μας χώρας ως προς τον έλεγχο των συνόρων, ξεκινώντας από τα χερσαία σύνορα τα οποία είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πιο εύκολο να ελεγχθούν», είπε ο υπουργός, ο οποίος μεταφέροντας, όπως σημείωσε, την προσωπική του άποψη, από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο «προκύπτει ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία».
«Η τελευταία κουβέντα που είπε ο Ερντογάν είναι ότι «καλό θα ήταν να πέσουν οι τόνοι», λες και εμείς είμαστε εκείνοι που την ανεβάζουμε ή την συντηρούμε» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος.
«Συμφωνήσαμε ότι τα ΜΟΕ πρέπει να συνεχιστούν ως ένας δίαυλος επικοινωνίας, έστω και εν μέσω έντασης.
Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες έναρξης των ΜΟΕ, αυτές θα εξαρτηθούν από πολλά», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελιών της Τουρκίας για γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, υποστήριξε ότι «μπορεί να έχουμε στείλει εμείς δικό μας γεωτρύπανο, για να «τρυπήσουμε» εμείς, πριν από μια πιθανή κίνηση της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής επικράτειας».
«Αυτό μας προβληματίζει, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίζει κι αυτό το λέω ως υπουργός Άμυνας.
Αρκετές φορές υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Τι προηγήθηκε της συνάντησης Μητσοτάκη – Erdogan

Μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που προκαλούν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις Αρχές, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.
Image
Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.
Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας.
Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.
Image
Στήριξη Trump σε Erdogan: Η Τουρκία είναι πολύ καλή στο να τιμά την ασφάλεια στα Βαλκάνια

Τη στήριξη του στην Τουρκία σε όλα τα μέτωπα προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Οι δύο ηγέτες είχαν έκτακτη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης διήρκησε περίπου μισή ώρα.
Όπως δήλωσε στη συνέχεια o Trump, με τον Erdogan είχε μια μη-προγραμματισμένη συνάντηση.
«Συζητήσαμε για τα πάντα, τη Συρία, τους Κούρδους, τα σύνορα.
Η ασφαλής ζώνη πάει πολύ καλά και γι' αυτό έδωσα τα εύσημα μου στην Τουρκία.
Η Τουρκία είναι πολύ καλή στο να τιμά την ασφάλεια στα Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά.

Στήριξη Κομισιόν σε Ελλάδα, Κύπρο: Αναμένουμε την άμεση δημοσιοποίηση του συμφώνου Τουρκίας - Λιβύης

Την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου επισημαίνεται ότι «η Τουρκία πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών-μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019.
Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της.
Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο προκλητικός χάρτης με τα όρια της υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά χωρικά ύδατα της Τουρκίας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη
Image
Τον χάρτη στον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τα όρια της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την λεγόμενη «συμφωνία» της με τα κατεχόμενα το 2011 και τη πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη παρουσίασε πρόσφατα με σχετική ανάρτηση του στο twitter ο Cagatay Erciyes, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα αεροπορίας και ναυτιλίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη από το σημείο Α έως Β στο χάρτη είναι τα όρια από την «συμφωνία» που υπέγραψε η Τουρκία με την «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το 2011.
Tο σημείο C-D-E αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Τουρκίας με Αίγυπτο και το σημείο E-F είναι τα όρια που προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης