Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Ξεκινά η πόντιση του καλωδίου για τη Γ΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων από την NEXANS

Ξεκινά η πόντιση του καλωδίου για τη Γ΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων από την NEXANS
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ανέρχεται στα 111 εκατ. ευρώ
Ακόμη και σήμερα (4/12), αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσει η Nexans με το ειδικό της σκάφος την πόντιση του πρώτου τμήματος (μήκους 28 χλμ) του υποβρύχιου καλωδίου από το Λαύριο έως τη Σύρο, στο πλαίσιο της Γ΄ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Η πόντιση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριών 24ωρών, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι εργασίες για την προστασία του καλωδίου, βυθίζοντάς το μέσα στον πυθμένα της θάλασσας, για μεγαλύτερη ασφάλεια σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος από αλιευτικές δραστηριότητες.
Εντός του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς, θα ακολουθήσει από την ανάδοχο εταιρεία η πόντιση και του δεύτερου τμήματος (80 χλμ), ώστε να ολοκληρωθεί έτσι το υποβρύχιο σκέλος της διασύνδεσης, φτάνοντας μέχρι στο σημείο προσαιγιάλωσης στη Σύρο.
Για το σύνολο του καλωδίου, η πόντιση θα διαρκέσει γύρω στις επτά ημέρες, και 20 ημέρες οι εργασίες προστασίας.
IMG 20191204 130745255 HDR

Ορίζοντας ολοκλήρωσης το  τέταρτο τρίμηνο του 2020

Οι παραπάνω εργασίες σημαίνουν ότι προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η υλοποίηση της Γ΄ φάσης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Με την εγκατάσταση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV στο τμήμα Λαυρίου-Σύρου, διασφαλίζεται η αξιόπιστη και οικονομική ηλεκτροδότηση των νησιών Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος.
Επιπλέον, διπλασιάζεται η ικανότητα μεταφοράς ισχύος από και προς τα νησιά των Κυκλάδων, το οποίο θέτει τις βάσεις για υψηλότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Εθνικό Σύστημα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ανέρχεται στα 111 εκατ. ευρώ.

Επίσπευση κατά δύο έτη

Χθες Τετάρτη (4/12), εκπρόσωποι των διοικήσεων του ΑΔΜΗΕ και της NEXANS επισκέφθηκαν το ειδικό πλοίο που εκτελεί τις εργασίες πόντισης στο Λαύριο.
«Ο Διαχειριστής υλοποιεί τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του. Η Γ΄ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει επισπευστεί κατά δύο έτη, εξασφαλίζει την αδιάλειπτη τροφοδότηση των Κυκλάδων ακόμα και σε περιπτώσεις -προγραμματισμένης ή μη- θέσης εκτός λειτουργίας οποιασδήποτε εκ των υφιστάμενων διασυνδέσεων», δήλωσε ο κ. Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.
Στη δέσμευση της εταιρείας για για την έγκαιρη ολοκλήρωση της Γ’ Διασύνδεσης των Κυκλάδων, που αποτελεί πολύ σημαντικό έργο, αναφέρθηκε η Ragnhild Katteland, διευθύνουσα σύμβουλος της Nexans Norway. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεχιστεί η συνεργασία μας με τον καλό μας εταίρο, τον ΑΔΜΗΕ», συμπλήρωσε.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης