Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: «Τυφώνας» ο Trump, επιχείρηση «κατευνασμού» από τους ηγέτες -

tags :
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: «Τυφώνας» ο Trump, επιχείρηση «κατευνασμού» από τους ηγέτες -
Για την επόμενη ημέρα της Συμμαχίας θα συζητήσουν οι ηγέτες των 29 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ
Την ανησυχία τους να ικανοποιήσουν περισσότερο τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, παρά τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, αντανακλά η κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.
Το γεγονός αυτό προκύπτει από το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ηγετών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, που αναφέρει ότι σύμφωνα με το προσχέδιο η δήλωση θα είναι σύντομη, πολύ μικρότερη από τις συνηθισμένες ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι η σύνοδος του Λονδίνου ήταν κυρίως τελετουργική.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κοινή δήλωση εστιάζει στην κατανομή των βαρών, θέμα που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ τοποθετεί και τη Ρωσία πρώτη στη λίστα των απειλών που αντιμετωπίζει η συμμαχία, ύστερα την τρομοκρατία, καθώς και ζητήματα όπως ο υβριδικός πόλεμος, η κυβερνο-ασφάλεια και το διάστημα, το οποίο επίσης αποτελεί σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος του Trump.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα που έχει θέσει ο Macron όπως η περίφημη δήλωσή του ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», το προσχέδιο της δήλωσης, σύμφωνα με το Bloomberg, περιορίζεται στην αναφορά ότι ύστερα από γερμανική πρόταση θα δημιουργηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα μελετήσει το μέλλον της συμμαχίας.
Ωστόσο, υπεύθυνος για την επιτροπή θα είναι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, γεγονός που δεν προδιαθέτει για ριζικές αλλαγές.
Ο Stoltenberg άνοιξε τη συνεδρίαση σήμερα κρατώντας αποστάσεις από τις δηλώσεις Macron, περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο».
«Το ΝΑΤΟ είναι ευκίνητο, το ΝΑΤΟ είναι ενεργό, το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται.
Το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία, γιατί ήμασταν σε θέση να αλλάζουμε συνέχεια, καθώς άλλαζε ο κόσμος» τόνισε.
Σύμφωνα με το προσχέδιο στο οποίο αναφέρεται το Bloomberg, στην δήλωση των ηγετών γίνεται αναφορά και στην Κίνα, η οποία παρουσιάζεται ταυτόχρονα ως εταίρος και ως αντίπαλος.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το baningnews.gr

Να χαλαρώσει και να σταματήσει τις επιθέσεις του κατά της Δύσης θα ζητήσουν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela  Merkel και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, με τους ηγέτες των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ να διαβεβαιώνουν πως είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν κατά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια τις αμυντικές τους δαπάνες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπό τη Γερμανία και τη Γαλλία σκοπεύουν να επισημάνουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι δεν θα ανεχθούν άλλο να τους αντιμετωπίζει ως εταίρους «ήσσονος σημασίας».
Πάντως και χθες ο Trump εκτόξευσε και πάλι τα πυρά του κατά των εταίρων του, κατηγορώντας τους ότι δεν δαπανούν τόσα χρήματα όσα οι ΗΠΑ για τις αμυντικές τους δαπάνες.
Ωστόσο, η Ευρώπη, η Τουρκία και ο Καναδάς θα τονίσουν σήμερα, στη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πως συνολικά θα έχουν δαπανήσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2024.
«Εφόσον επενδύουμε χρήματα και θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών μας θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ.
Σήμερα θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρώπης» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Οι σημερινές εργασίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της Συμμαχίας, ποια η στάση της απέναντι στη Ρωσία και στην Κίνα, καθώς και το εάν θα αναλάβει το ΝΑΤΟ σημαντικότερο ρόλο στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.
Στην τελική τους ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Reuters, οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να διατηρήσουν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ χάρη στην οποία η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να γίνει σύντομα το 30ο μέλος της Συμμαχίας ενώ για πρώτη φορά θα προειδοποιήσουν την Κίνα για την αυξανόμενη στρατιωτική της δυναμική.
Παρόλα αυτά επισημαίνεται ότι οι σημερινές συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες.
Στις χθεσινές συναντήσεις των ηγετών κυριάρχησε η αντιπαράθεση Trump - Macron για το μέλλον του ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιτίθεται και στη Γερμανία κατηγορώντας την ότι δεν δαπανά αρκετά για την άμυνα, μην γνωρίζοντας προφανώς τα νέα αμυντικά σχέδια του Βερολίνου ενώ ο Macron κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Stoltenberg: Πάντα ξεπερνάμε τις διαφωνίες

Σε μια προσπάθεια πάντως να διασκεδάσει τις ανησυχίες που διατυπώνονται για την ενότητα στο εσωτερικό της Συμμαχίας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ότι το ΝΑΤΟ θα καταφέρει να ξεπεράσει τις διαφωνίες.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφωνίες και πάντοτε κατόρθωνε να τις ξεπεράσει» είπε ο Stoltenberg ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron τόνισε ότι οι συζητήσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλα θέματα πέραν των οικονομικών ζητημάτων και του προϋπολογισμού.
«Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι αποτελεί ευθύνη μας να άρουμε τις ασάφειες που μπορεί να είναι επιζήμιες και να ασχοληθούμε με την πραγματική στρατηγική συζήτηση.
Ξεκίνησε και είμαι ικανοποιημένος» είπε ο Macron, ο οποίος τάχθηκε  υπέρ της έναρξης στρατηγικού διαλόγου «χωρίς αφέλειες» με την Ρωσία.
Σημειώνεται πως η Τουρκία του Erdogan απειλεί με βέτο τα αμυντικά σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας και είναι πιθανόν να αρνηθεί να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης