Διεθνή

«Μετωπική» σύγκρουση Trump και Macron για ΝΑΤΟ, Τουρκία και S-400

tags :
«Μετωπική» σύγκρουση Trump και Macron για ΝΑΤΟ, Τουρκία και S-400
Οι δηλώσεις και τα σχόλια των δύο προέδρων ανέβασαν το θερμόμετρο
Ο Donald Trump   και ο Emmanuel Macron λογομάχησαν μπροστά σε δημοσιογράφους για το μέλλον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και άλλες διαφορές, ώρες μετά την επίθεση του προέδρου των ΗΠΑ στον γάλλο ομόλογό του για τα «πολύ άσχημα» σχόλια για τη στρατιωτική συμμαχία που γιορτάζει την 70ή επέτειό του στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με το Bloomberg κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Trump   και ο Macron, ξεκίνησαν με τις δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, με μια ευδιάκριτη περιγραφή των διαφορετικών απόψεών τους για τη συμμαχία. Όμως, η συζήτηση έγινε πιο έντονη, αφού ο Trump   κάλεσε τον Μακρόν να πάρει πίσω τους αιχμαλώτους του Ισλαμικού Κράτους που κρατούσαν οι συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία.
"Θα θέλατε κάποιους ωραίους μαχητές της ISIS;" ρώτησε ο Trump. "Θα μπορούσα να τους δώσω σε σας, θα μπορούσατε να πάρετε όποιον θέλετε."
«Ας είμαστε σοβαροί», απάντησε ο Macron.
Ο Trump έχει διαμαρτυρηθεί κατά καιρούς ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να δεχθούν την επιστροφή των πολιτών τους που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος.
Στη συνέχεια, αφού ο Macron επέκρινε έντονα την Τουρκία για την στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων στη Συρία  και για την ανάπτυξη ρωσικής αεροπορικής άμυνας, ο Trump υπερασπίστηκε τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
"Τώρα αγωνίζονται ενάντια σε εκείνους που πολέμησαν μαζί μας, πλάϊ πλάϊ, εναντίον του ISIS", δήλωσε ο Macron για την Τουρκία στα αγγλικά. Διερωτήθηκε κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, ενώ ασχολείται με το ρωσικό όπλο, που ονομάζεται S-400.
Ο Trump, ο οποίος  άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή της Τουρκίας στη  Συρία αποσύροντας τις δυνάμεις των ΗΠΑ από μια περιοχή στα σύνορα της Τουρκίας, κατηγόρησε και πάλι τον προκάτοχό του Barack Obama ότι ώθησε τον Erdogan στη Μόσχα με την άρνηση να πουλήσει την Άγκυρα το αμερικανικό σύστημα πυραύλων Patriot.
"Η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα ήθελε πάρα πολύ να αγοράσει το σύστημα Patriot", δήλωσε ο Trump. Ο Obama, είπε ψευδώς, "δεν θα το πουλήσει".
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Obama προσέφερε το όπλο στην Τουρκία επανειλημμένα, αλλά ο Erdogan αρνήθηκε επειδή η συμφωνία των Η.Π.Α. δεν περιελάμβανε την υποκείμενη τεχνολογία του Patriot.
Ο Macron παρενέβη.
Είναι η δική τους απόφαση ", είπε για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είχε επίσης προσφερθεί να πουλήσει στον Erdogan ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας. "Έχοντας ακόμη μια ευρωπαϊκή επιλογή, πλήρως συμβατή με το ΝΑΤΟ. Αποφάσισαν να μην συμμορφώνονται με το ΝΑΤΟ. "
Ο Trump είχε εκφράσει στο παρελθόν θαυμασμό για τον γάλλο ηγέτη, αλλά πρόσφατα προέκυψαν διαφορές μεταξύ τους για το εμπόριο και το μέλλον του ΝΑΤΟ. Τη Δευτέρα, οι Η.Π.Α. ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλλουν δασμούς στη Γαλλία σε αντίποινα για ένα νέο γαλλικό φόρο επί ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Νωρίτερα, ο Trump είπε ότι ο Macron ήταν "πολύ ασεβής" όταν προειδοποίησε πρόσφατα για τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ. Οι παρατηρήσεις ήταν "πολύ επικίνδυνες" και ο Trump είπε ότι θα μπορούσε να οραματιστεί ακόμη και η Γαλλία "να αποχωρεί".
"Το ΝΑΤΟ εξυπηρετεί έναν μεγάλο σκοπό", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι παρατηρήσεις του Macron ήταν "πολύ άσχημη δήλωση ουσιαστικά για τις 28 χώρες".
Ήταν μια εκπληκτική αλλαγή από έναν πρόεδρο ο οποίος προχώρησε, σε προηγούμενες συγκεντρώσεις του ΝΑΤΟ, αμφισβητώντας τον σκοπό της συμμαχίας και επικρίθηκε από τους συμμάχους για το ότι δεν πληρώνουν αρκετά. Επισήμανε επίσης μια σημαντική αλλαγή σε αυτό που κάποτε ήταν η σημαντικότερη σχέση του Trump στην Ευρώπη.
Κατά την τελευταία διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ, η Γερμανίδα Angela Merkel υπέστη λεκτικές επιθέσεις.
Ο Trump δήλωσε ξανά κατά τη συνάντησή του με τον Macron ότι θέλει τα μέλη της συμμαχίας να συνεισφέρουν περισσότερο στην υπεράσπισή τους. Είπε ότι θα μπορούσε "να τα αντιμετωπίσει από εμπορική άποψη" αν δεν το κάνουν.
Ο Macron αναφερόμενος  στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι  «δημιούργησε κάποια αντίδραση» αλλά «το κάνω. Όταν εξετάζετε τι είναι και πρέπει να είναι το ΝΑΤΟ, πρώτα απ 'όλα, αυτό είναι ένα μερίδιο βαρών. "
Την ίδια περίπου εποχή, ο Trump επέκρινε τις παρατηρήσεις του στο ΝΑΤΟ, ο Macron ανακοίνωσε από τη νότια Γαλλία μια νέα δύναμη έξι πλοίων θαλάσσιας περιπολίας, ανέφερε η Agence France-Presse. "Δημιουργούμε μια ευρωπαϊκή ναυτιλιακή ικανότητα", ανέφερε, "η Γαλλία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο."
Στην πραγματικότητα, ο Macron έχει πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσει  στη χώρα του  - και ο Trump έσπευσε να υπενθυμίσει στους δημοσιογράφους το γεγονός αυτό. Οι μηχανοδηγοί, οι νοσοκόμοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι σχεδιάζουν απεργίες στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια του προέδρου να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι ακτιβιστές των κίτρινων γιλέκων παροτρύνουν οποιονδήποτε να συμμετάσχει.
"Είναι μια πολύ σκληρή δήλωση που πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε τέτοια δυσκολία στη Γαλλία, κοιτάτε τι συνέβη με τα κίτρινα γίλεκα ή κοιτάτε τι συμβαίνει ", δήλωσε ο Trump. "Έίχανμια πολύ σκληρή χρονιά και απλά δεν μπορείς να κάνεις δηλώσεις όπως αυτές για το ΝΑΤΟ. Είναι πολύ ασεβής. "
Η Γαλλία επιδιώκει να αλλάξει τη στρατιωτική συμμαχία που δημιουργήθηκε για να παράσχει συλλογική ασφάλεια κατά της Σοβιετικής Ένωσης και ζήτησε μια αναθεώρηση των στόχων του ΝΑΤΟ στη σημερινή συνάντηση των ηγετών.
Η Γαλλία πιέζει την Ευρώπη να οικοδομήσει τις δικές της αμυντικές ικανότητες και μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αντί να στηρίζεται στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης