Ηλεκτρισμός

Στο επίκεντρο της αγοράς το bussiness plan της ΔΕΗ την 16η Δεκεμβρίου

Στο επίκεντρο της αγοράς το bussiness plan της ΔΕΗ την 16η Δεκεμβρίου
Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας θα παρουσιάσει το επιχειρησιακό σχέδιο που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει  το αναλυτικό σχέδιο για το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια
Καθοριστικός για το μέλλον της ΔΕΗ αναμένεται ο εφετινός Δεκέμβριος καθώς στη διάρκεια του θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο μετασχηματισμού της επιχείρησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, να προσαρμοστεί στο νέο πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του Target Model και να ενσωματώσει τη πολιτική της απολιγνιτοποίησης και της στροφής προς τις ΑΠΕ.
Έτσι τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση το νέο  business plan της επιχείρησης, που εκπονήθηκε από τη McKinsey και το οποίο μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει το αναλυτικό σχέδιο για το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια.
Σταδιακά τα εξαντλημένα ορυχεία του λιγνίτη θα μετατραπούν σε σταθμούς παραγωγής από φωτοβολταικά συστήματα ενώ θα ενισχυθεί και η υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ μέσω της ολοκλήρωσης του σταθμού της Μεσοχώρας.    

Αναλυτική παρουσίαση στους αναλυτές το τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στην παρουσίαση που θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου ο κ. Στάσσης δημοσιοποιήσει τους βασικούς άξονες του business plan, το οποίο θα παρουσιαστεί στο σύνολο του στους αναλυτές και τους θεσμικούς επενδυτές το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Πάντως πριν την παρουσίαση της 16ης Δεκεμβρίου το νέο business plan θα τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.
Οι βασικοί άξονες του business plan που θα παρουσιάσει ο κ. Στάσσης θα περιλαμβάνουν αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ δηλαδή το χρονοδιάγραμμα σβησίματος των μονάδων, αλλά και μείωσης του προσωπικού μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου τα οποία θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2020 αφού τότε θα σβήσουν οι μονάδες του Αμυνταίου.

4.839 εργαζόμενοι στις λιγνιτικές μονάδες

Πάντως ένας παράγοντας από τον οποίο θα εξαρτηθεί το πρόγραμμα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2020 είναι και ο αριθμός του προσωπικού που θα αποχωρήσει από τη ΔΕΗ έως το τέλος του έτους με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις της αποζημίωσης των 15.000 και όπως φαίνεται ο αριθμός αυτός θα είναι αρκετά μεγάλος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ απασχολούνται συνολικά 4.839 εργαζόμενοι.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα η παραγωγή από λιγνίτη θα μειωθεί ως εξής:
• Από  12.500 GWh το 2019 σε 8.114 GWh το 2020
•Σε 5.199 GWh το 2022
•Σε 4.536 GWh το 2025-2027
• Σε μηδέν το 2030.
Όσο δε για την εγκατεστημένη ισχύ από λιγνίτη σύμφωνα πάντα με το ΕΣΕΚ αυτή από 3,9 GW το 2020, θα μειωθεί σε 2,9 GW το 2022, σε 0,7 το 2025 -2027 και σε μηδέν το 2030.
Η 23η Δεκεμβρίου εξάλλου είναι η τελευταία σημαντική ημερομηνία για τη ΔΕΗ τον εφετινό Δεκέμβριο αφού για τότε είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση της επιχείρησης η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τις οργανωτικές αλλαγές εντός της επιχείρησης με τις οποίες θα ενσωματωθούν οι διοικητικές και λειτουργικές αλλαγές που θα γίνουν σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης