Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σ. Φάμελλος: Η επόμενη ημέρα των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια

Σ. Φάμελλος: Η επόμενη ημέρα των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια
Η δήθεν απολιγνιτοποίηση που επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκη οδηγεί τελικά σε 80% αύξηση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή επεσήμανε ο κ. Φάμελλος
"Η επόμενη ημέρα της ψήφισης του νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, μάς υποχρεώνει να σχεδιάσουμε και να διατυπώσουμε τρόπους ακύρωσης και ανατροπής του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των πάντων.
Το πολύ ισχυρό πλήγμα που δημιουργεί στην κοινωνία μας το νομοσχέδιο της ΝΔ ωστόσο, είναι η απόφαση για την πώληση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου, σε ένα ιδιώτη, με συνέπεια τη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου. Άρα, το αν θα πάει φυσικό αέριο στην Καστοριά ή την Ορεστιάδα, στην Κυψέλη ή τους Αμπελόκηπους, δεν θα εξαρτάται από την πολιτεία και τις ανάγκες των πολιτών αλλά, από το αν θα βγάζει κέρδος ένας ΙΔΙΩΤΗΣ", επισήμανε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" και το δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο.  
Για το δήθεν εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ αλά ΝΔ, σχολίασε ότι, η κυβέρνηση κατήργησε το ΑΣΕΠ, τη διαφάνεια στις προσλήψεις και κατάργησε ταυτόχρονα, τη συλλογική σύμβαση μόνο για τα νέα παιδιά. Ο κύριος Χατζηδάκης δεν τόλμησε να θέσει το ζήτημα του μισθολογικού στη ΔΕΗ, των όρων απασχόλησης, τη μείωση της έκπτωσης των εργαζομένων σε επίπεδο διμερούς διαπραγμάτευσης με τη ΓΕΝΟΠ. Επέλεξε αντιθέτως, να καταργήσει μονομερώς, με νόμο, τη συλλογική σύμβαση των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, ζήτημα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
"Στη ΔΕΗ, όπως και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα, η Νέα Δημοκρατία, με τις συνταγές Βρούτση και τώρα Χατζηδάκη, καταδικάζει τα νέα παιδιά να γίνουν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Την ίδια στιγμή, δημιουργεί γαλάζια golden boys στη ΔΕΗ-που κατά τα άλλα καταρρέει-με κατάργηση της άνω οροφής στις αμοιβές των μεσαίων και ανώτερων διευθυντικών στελεχών, που ξεπερνούν το ανώτατο όριο για τους βουλευτές, τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων κτλ., καθώς και τους επιτρέπει να παίρνουν λιμουζίνες " δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.
Προχώρησε στη συνέχεια, σε ένα πρώτο σχόλιο για την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα από την κυβέρνηση της ΝΔ, ένα σχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2019.
 "Η δήθεν απολιγνιτοποίηση που επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκη οδηγεί τελικά σε 80% αύξηση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Η αύξηση αυτή είναι σε αντίθεση με τον δικό μας σχεδιασμό, το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου το μερίδιο του λιγνίτη και του φυσικού αερίου μειωνόταν, ενώ ταυτόχρονα ενισχυόταν ουσιαστικά η ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και σημειώνω ότι το νέο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής του κυρίου Χατζηδάκη στηρίζεται σε ιδιωτικές μονάδες με εισαγόμενο καύσιμο, κάτι που σημαίνει πάρα πολλά για το κόστος ενέργειας και την ασφάλεια της χώρας μας".
Στάθηκε τέλος, στην άρνηση του κυρίου Χατζηδάκη να απαντήσει, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ΔΕΗ-ΔΕΠΑ στη Βουλή, σχετικά με το ποια είναι τα μέτρα που θα παρουσιάσει στους θεσμούς για τη ΔΕΗ τον Ιανουάριο, όπως περιγράφεται στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της 20ης Νοεμβρίου.
"Τι άλλο θα ξεπουλήσουν τον Ιανουάριο; Είναι ικανοί να ξεπουλήσουν και τα υδροηλεκτρικά, κάτι που σταματήσαμε με την ακύρωση της "Μικρής ΔΕΗ". Παρότι βγήκαμε από τα μνημόνια, η Νέα Δημοκρατία θέλει να μας πάει πίσω, χωρίς να έχει πλέον τη δικαιολογία του μνημονίου, θέλει να τα χαρίσει όλα, σε αυτούς που την στήριξαν στην εκλογή της. Έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ", δήλωσε κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.


 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης