Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Νέα μελέτη για τα οφέλη στην υγεία των ανθρώπων από την χρήση των ΑΠΕ

Νέα μελέτη για τα οφέλη στην υγεία των ανθρώπων από την χρήση των ΑΠΕ
Για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 ° C, απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες και θυσίες
Σε μια πρωτότυπη αλλά και επίκαιρη μελέτη προχώρησε μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Potsdam Institute for Research Impact Climate Research (PIK), σχετικά με τα οφέλη της μείωσης των επιπέδων του άνθρακα στην υγεία των ανθρώπων.
Για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 ° C, απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες και θυσίες, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το PV-Europe.
Μάλιστα, αναφέρεται πως η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων μπορεί να φτάσει και στο 80% χάρη στις ΑΠΕ.
Ο κύριος συντάκτης της έκθεσης, Gunnar Luderer υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως: «Ο μεγάλος κερδισμένος της απανθρακοποίησης είναι ο άνθρωπος και η υγεία του. Η μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία κατά 80%. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα καύσιμα. Επιπλέον, οι αλυσίδες εφοδιασμού για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια είναι πολύ καθαρότερες από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων»

Τρεις άξονες της απανθρακοποίησης

Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι συγγραφείς συνέκριναν τρία σενάρια της απανθρακοποίησης έως το 2050. Το ένα αφορά την ηλιακή και αιολική ενέργεια, το δεύτερο την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και το τρίτο την χρήση της τεχνολογίας. Σε όλα αυτά τα σενάρια, οι απαιτήσεις χρήσης γης για την παραγωγή ενέργειας θα αυξηθούν στο μέλλον.
Τέλος, η μελέτη προσφέρει ακόμη πιο πολύ καλά επιχειρήματα για μια ταχεία μετάβαση προς την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό ουσιαστικά σημαίνει τη μετάβαση από μια βάση ορυκτών πόρων σε μια βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτεί περισσότερους πόρους γης, προσθέτει ο Luderer.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης