Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

«Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο στη νέα Κομισιόν - Υπαρξιακή πρόκληση η κλιματική αλλαγή

«Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο στη νέα Κομισιόν - Υπαρξιακή πρόκληση η κλιματική αλλαγή
Η Γερμανίδα αξιωματούχος χρειαζόταν απλή πλειοψηφία για να επικυρωθεί η υποψηφιότητά της ως προέδρου της νέας Κομισιόν και να διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα την τελική έγκριση στη συντηρητική Γερμανίδα Ursula von der Leyen, η οποία θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου την προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τετρακόσιοι εξήντα ένας ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της, έναντι 157 κατά και 89 αποχών.
Η Γερμανίδα αξιωματούχος χρειαζόταν απλή πλειοψηφία για να επικυρωθεί η υποψηφιότητά της ως προέδρου της νέας Κομισιόν και να διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker.
Νωρίτερα, η Ursula von der Leyen έστειλε σαφές μήνυμα στις εθνικιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, κατά την ομιλία της πριν από την τελική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωσή της ως προέδρου από την 1η Δεκεμβρίου.
Πολωνία και Ουγγαρία βρίσκονται σε διένεξη με την ΕΕ αναφορικά με την τήρηση δημοκρατικών κριτηρίων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Δεν θα υπάρξει ποτέ», τόνισε απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές.
Η Von der Leyen υποσχέθηκε «αλλαγή που θα αγγίξει κάθε τμήμα της κοινωνίας μας και της οικονομίας μας» στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της.
«Και θα το πράξουμε επειδή είναι αυτό που πρέπει να πράξουμε, όχι επειδή είναι εύκολο», τόνισε. «Είμαστε έτοιμοι, η Ευρώπη είναι έτοιμη. Το μήνυμά μου είναι απλό: ας αρχίσουμε τη δουλειά».
Η συντηρητική Γερμανίδα δήλωσε επίσης ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια «υπαρξιακή» πρόκληση και πως θα εξασφαλίσει ότι θα διατεθούν χρήματα για την προσαρμογή των οικονομιών σε χαμηλότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και σε χαμηλότερες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Δεν έχουμε πια στιγμή για χάσιμο για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή», τόνισε.
Η von der Leyen δήλωσε πως η μετάβαση προς την «κλιματική ουδετερότητα» μέχρι τα μέσα του αιώνα πρέπει να επιτευχθεί «με βιώσιμο τρόπο», πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να συμπεριλάβει εργαζομένους, περιφέρειες και κυβερνήσεις που εξακολούθούν να βασίζονται στον άνθρακα για τις θέσεις εργασίας, τις ενέργειακές ανάγκες και την οικονομική ανάπτυξη.
«Πρέπει να συμπεριλάβει όλους, διαφορετικά δεν θα συμβεί καθόλου», τόνισε.

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης

Όσον αφορά την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επωφεληθούν από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης.
«Πρέπει να δώσουμε ευελιξία η οποία επιτρέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να αναπτυχθούν οι οικονομίες μας», τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα πρέπει να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη με στοχευμένες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε η von der Leyen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης