Ηλεκτρισμός

Εξατομικευμένες χρεώσεις μεταφοράς εξετάζει η ΡΑΕ για τους μεγάλους καταναλωτές υψηλής τάσης

Εξατομικευμένες χρεώσεις μεταφοράς εξετάζει η ΡΑΕ για τους μεγάλους καταναλωτές υψηλής τάσης
Στόχος η χρέωση να αντανακλά το κόστος που προκαλεί κάθε βιομηχανία στη λειτουργία του συστήματος
Στην υιοθέτηση της αρχής της κοστοστρέφειας όσον αφορά τη χρέωση της χρήσης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά για τις πολύ ενεργοβόρες βιομηχανίες προσανατολίζεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η ρύθμισης που εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει ότι η χρέωση που θα επιβάλλει ο ΑΔΜΗΕ στους μεγάλους καταναλωτές της υψηλής τάσης θα αντανακλά κατά το δυνατόν το κόστος που προκαλεί κάθε ένας από αυτούς στη λειτουργία του Συστήματος.

Αίτημα των βιομηχανιών από το 2018

Πρόκειται για μια συζήτηση που άνοιξε για πρώτη φορά στις αρχές του 2018 όταν το ζήτημα ετέθη από μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές με σταθερό προφίλ κατανάλωσης όπως η Αλουμίνιον της Ελλάδος, στο πλαίσιο διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΕ για την αναθεώρηση της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Έκτοτε το ζήτημα παρέμενε παγωμένο, αλλά όπως φαίνεται σήμερα πλέον η ΡΑΕ σε συνεργασία και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανεξετάζει τις σχετικές προτάσεις.

Διαδεδομένη πρακτική σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία, δίνεται η δυνατότητα στους εξαιρετικά ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές να συνάπτουν εξατομικευμένες συμβάσεις με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας όσον αφορά τα τέλη χρήσης δικτύου.
Αυτές οι συμβάσεις παρέχουν εκπτώσεις αναλόγως με το προφίλ κάθε καταναλωτή, οι οποίες φθάνουν ακόμη και στο 90% των τελών.          
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ εξετάζει να συμπεριληφθεί ανάλογη πρόβλεψη στον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας τη δυνατότητα σύναψης εξατομικευμένων συμβάσεων μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και ιδιαιτέρως ενεργοβόρων καταναλωτών, με ετήσιες καταναλώσεις άνω των 0,5 TWh και περισσότερες από 6.500 ώρες ετήσιας λειτουργίας με πλήρες φορτίο.

Εκπτώσεις 40-70% αναλόγως του προφίλ κατανάλωσης

Οι εκπτώσεις θα μπορούσαν να κυμαίνονται μεταξύ 40-70% αναλόγως του  ηλεκτρικού προφίλ του συγκεκριμένου καταναλωτή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία παρέχονται εκπτώσεις 80% σε περιπτώσεις βιομηχανιών που καταναλώνουν τουλάχιστον 10 GWh και φθάνει μέχρι και στο 90% για τις περιπτώσεις καταναλωτών που λειτουργούν για πάνω από 8.000 ώρες.   
Στη Γαλλία παρέχεται έκπτωση 50-90% στις χρεώσεις χρήσης συστήματος των ενεργοβόρων βιομηχανιών οι οποίες παράλληλα αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές απόδοσης.
Για τον ακριβή προσδιορισμό του ποσοστού έκπτωσης συνεκτιμάται η θετική επίπτωση του προφίλ κατανάλωσης των συγκεκριμένων βιομηχανικών καταναλωτών στο σύστημα.
Αντίστοιχες εκπτώσεις παρέχονται από την Ολλανδία με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης και τις ώρες ετήσιας λειτουργίας του καταναλωτή, αλλά και στην Ιταλία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η λήψη του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση και βεβαίως στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης