Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Συλλαλητήρια της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε Αθήνα, Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα

Συλλαλητήρια της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε Αθήνα, Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα
Σήμερα (25/11) οι κινητοποιήσεις σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολ, ενώ το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου
Κινητοποιήσεις σε τρεις πόλεις προγραμματίζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αντιδρώντας στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ.
Έτσι, μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, τα Επιμελητήρια και τα Εργατικά Κέντρα της Αρκαδίας, το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων προγραμματίζει σήμερα (25/11) στις 12 το μεσημέρι συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη.
Σήμερα επίσης, και την ίδια ώρα, είναι προγραμματισμένη κινητοποίηση στην Πτολεμαΐδα, η οποία συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τα τοπικά Επιμελητήρια και Εργατικά Κέντρα.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 5 μ.μ., είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος.

«Όχι» σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την απόσυρση των λιγνιτών

Όπως είναι γνωστό, η ΓΕΝΟΠ αντιδρά στις προωθούμενες αλλαγές του εργασιακού καθεστώτος για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ υποστηρίζοντας ότι διαλύουν θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων και θα οδηγήσουν τον μεγαλύτερο βιομηχανικό Όμιλο της χώρας στην απαξίωση και την διάλυσή του.
Έτσι, θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και μια νέα γενιά που δεν θα προστατεύεται από τις ΕΣΣΕ.
Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ απαιτεί τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων σε λειτουργία και την σταδιακή απόσυρση αυτών μέχρι την ολοκλήρωση του χρόνου ζωής και την εξάντληση των αποθεμάτων των απαλλοτριωμένων εκτάσεων των ορυχείων και αποκαταστάσεις των εδαφών. 
Όπως υποστηρίζει, η πλήρης απόσυρση των λιγνιτών έως το 2028 θα σημάνει την πλήρη εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα.

Επαναδιαπραγμάτευση του ειδικού τιμολογίου

Όσον αφορά τη μείωση του ειδικού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του Ομίλου, η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει πως ουσιαστικά πρόκειται για μια διάταξη που καταργεί μονομερώς την Συλλογική Σύμβαση του 1991, αφού η εν λόγω παροχή σε είδος είναι προϊόν διαβούλευσης μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ και συμφωνήθηκε στην εν λόγω σύμβαση έναντι αύξησης μισθού και φορολογείται στην Ανώτερη Φορολογική Κλίμακα.
Η αιτίαση ότι αυτό γίνεται για λόγους περιορισμού του κόστους της Εταιρείας είναι επιεικώς αστεία, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, αφού μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ έχουν υποστεί μειώσεις που αθροιστικά ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση με τη διοίκηση της επιχείρησης της διάταξης της ΕΣΣΕ του 1991.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης