Ηλεκτρισμός

Διευκρινίσεις για τις τιτλοποιήσεις της ΔΕΗ ζητά η ΡΑΕ

Διευκρινίσεις για τις τιτλοποιήσεις της ΔΕΗ ζητά η ΡΑΕ
Προβληματισμός για το κατά πόσο η τιτλοποίηση αφορά μόνο οφειλές καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, ή και οφειλές της ΔΕΗ προς τρίτους
Διευκρινίσεις για τα «κουρέματα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ ζητά η ΡΑΕ.
Οι συνολικές οφειλές της ΔΕΗ προς τους Διαχειριστές φτάνουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς στο 1 δισ. ευρώ, ποσό που με τη σειρά τους οι Διαχειριστές παρακρατούν από τις εταιρίες που συμμετέχουν στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
«Επί του άρθρου 12 Στην παρ. 1.α. του Άρθρου 12 είναι σκόπιμη η προσθήκη επιφύλαξης ότι από οποιεσδήποτε τιτλοποιήσεις δεν θα προκαλείται βλάβη ή μείωση οφειλών οποιουδήποτε συμμετέχοντα στην αγορά ενέργειας, καθώς και στους λογαριασμούς της αγοράς ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΡΑΕ στις προτάσεις που κατέθεσε στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ασφαλιστική δικλείδα προτείνει η ΡΑΕ

Κύκλοι της ΡΑΕ τονίζουν στο WorldEnergyNews ότι η σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο είναι αρκετά ασαφής και αφήνει πράγματι περιθώριο για τιτλοποίηση όχι μόνο οφειλών των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ αλλά και οφειλών της ΔΕΗ προς τρίτους.
«Με την προσθήκη που προτείνουμε επιδιώκουμε ουσιαστικά να μπει μια ασφαλιστική δικλείδα ώστε πράγματι να μην υπάρξει τιτλοποίηση οφειλών προς τρίτους», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΡΑΕ.
Το θέμα απασχολεί από χθες και τα νομικά γραφεία των εταιριών ηλεκτρισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι συντρέχει τέτοιος κίνδυνος και να υπάρξει παρέμβαση.
Η ΔΕΗ μπορεί να έχει βελτιώσει τον ισολογισμό της δεν έχει όμως αρχίσει ακόμη να αποπληρώνει τις οφειλές της προς τους Διαχειριστές.

www.worldenergynews.gr.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης