Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βελτιώθηκαν οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα στη Γαλλλία - Η RTE βλέπει περιορισμένη προσφορά το 2022 -2023

tags :
Βελτιώθηκαν οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα στη Γαλλλία - Η RTE βλέπει περιορισμένη προσφορά το 2022 -2023
Ο διαχειριστής του συστήματος ενέργειας εκτιμά ότι η ζήτηση αιχμής για το χειμώνα 2019-2020 θα ανέλθει στα 85 GW
Οι γαλλικές προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας  για τον προσεχή χειμώνα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα χάρη στην μεγαλύτερη ικανότητα για την παραγωγή πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE σε outlook την Τετάρτη 20/11/2019.
Ωστόσο, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου δήλωσε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση περιορισμένης προσφοράς κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης μεταξύ του 2022 και του 2023 με το προγραμματισμένο κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και των δύο παλαιότερων πυρηνικών αντιδραστήρων της.
"Σε περίπτωση ψυχρού φαινομένου, δεδομένου ότι η γαλλική γέφυρα παραγωγής είναι σήμερα διαθέσιμη, ο κίνδυνος πίεσης στο ηλεκτρικό σύστημα είναι χαμηλότερος από τον περασμένο χειμώνα, ειδικά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2020", ανέφερε η RTE.
Ο διαχειριστής του συστήματος ενέργειας δήλωσε ότι η ζήτηση αιχμής για το χειμώνα 2019-2020 θεωρήθηκε σταθερή στα 85 gigawatts (GW) αν οι θερμοκρασίες παραμείνουν σε εποχιακά επίπεδα.

Υψηλή διαθεσιμότητα των πυρηνικών

Ο Jean-Paul Roubin, Διευθυντής Επιχειρήσεων της RTE, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα γαλλικά επίπεδα δεξαμενών ήταν τα υψηλότερα σε 10 χρόνια μετά από τις αυξημένες βροχοπτώσεις από τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα παρείχε ισχυρότερη υδροηλεκτρική παραγωγή.
Πρόσθεσε ότι η διαθεσιμότητα των 58 πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας, που καλύπτουν το 75% περίπου των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, θα είναι υψηλότερη ιδιαίτερα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
"Από σήμερα, αν και οι 14 αντιδραστήρες είναι εκτός σύνδεσης, σχεδόν όλοι θα είναι λειτουργικοί μέχρι τον Ιανουάριο", δήλωσε ο Roubin.
Ανέφερε ότι η Γαλλία θα μπορούσε επίσης να υπολογίζει σε περίπου 8,6 GW μέσω διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες από τις οποίες η Γαλλία μπορεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια.
Η RTE δήλωσε ότι το προγραμματισμένο κλείσιμο των εναπομενουσών μονάδων άνθρακα έως το 2022 και δύο αντιδραστήρες στο Fessenheim μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους θα μειώσει τη γαλλική παραγωγική ικανότητα κατά 5 GW.
Η RTE επεσήμανε ότι αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις προοπτικές της τα τελευταία δύο χρόνια για διάφορους λόγους, ιδίως λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή του αντιδραστήρα Flamanville 3 EPR, που αναμένεται τώρα να τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Πιθανή η λήψη μέτρων

Επίσης, αβεβαιότητα όσον αφορά την προσφορά για την περίοδο 2022-2023 προκαλεί η προγραμματισμένη διακοπή της παραγωγικής ικανότητας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ο αυξημένος ρυθμός παρατεταμένων διακοπών συντήρησης των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν από την EDF, ανέφερε η RTE.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι διακοπές λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων έχουν παραταθεί κατά μέσο όρο περίπου δύο μήνες από την αρχική ημερομηνία επανεκκίνησης, ανέφερε.
Η Γαλλία ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ή μετατροπής του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα Cordemais κατά την περίοδο 2022-2023 για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα στη δυτική περιοχή.
Σε report  που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Moody's εκτιμά ότι οι τιμές χονδρικής ενέργειας στη Γαλλία θα κυμανθούν μεταξύ 45 ευρώ (49,76 δολάρια) μεγαβάτ/ώρα (MWh) και 55 ευρώ / MWh την περίοδο έως το 2022 για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων από το συνηθισμένο διακοπών.
Η γαλλική χονδρική τιμή χονδρικής πώλησης για παράδοση το 2020 ήταν 47,55 ευρώ / MWh, δηλαδή 0,7% στα 1200 GMT.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης