Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Θετική εξέλιξη η έκθεση - Κομισιόν: Απαιτείται ισχυρότερη πολιτική βούληση για την απελευθέρωση της αγοράς

ΥΠΕΝ: Θετική εξέλιξη η έκθεση - Κομισιόν: Απαιτείται ισχυρότερη πολιτική βούληση για την απελευθέρωση της αγοράς
Τελικές λύσεις για  διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, νέο Μηχανισμό Ευελιξίας και απελευθέρωση αγοράς ζητούν οι Βρυξέλλες
Η έκθεση συνιστά πολύ θετική εξέλιξη σχολιάζει το ΥΠΕΝ μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας.
Αναγνωρίζει τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
Αποδέχεται ότι περαιτέρω πρωτοβουλίες θα αναληφθούν τον Ιανουάριο όταν θα έχει εγκριθεί  το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, αλλά και το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Επιτροπή για να εξασφαλίσει μια συνολική συμφωνία για το Target Model, τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, τον Μηχανισμό Διακοψιμότητας, τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος.

Τι επισημαίνει η έκθεση

Το συμπέρασμα που διατυπώνεται από την πλευρά της Κομισιόν  σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη πολιτική αποφασιστικότητα όσον αφορά την απολιγνιτοποιήση και την απελευθέρωση της αγοράς.
Πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν για να υλοποιηθούν αποτελεσματικά οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
Αυτά έχουν να κάνουν με την διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, το νέο Μηχανισμό Ευελιξίας προσαρμοσμένο στους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις εκπομπές της βιομηχανίας.
Επίσης θα πρέπει να προσδιορισθούν εναλλακτικά δομικά μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς και την αντιμετώπιση των μονοπωλιακών καταστάσεων.

Βασικά σημεία της έκθεσης

Απαραίτητη την εποπτεία της ΡΑΕ για την υλοποίηση του target model έως τον Ιούνιο του 2020  εκτιμά η Κομισιόν στην έκθεσή της αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.
Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε πολιτική προτεραιότητα την έγκαιρη έναρξη του μοντέλου – στόχου, για την οποία λένε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Επίσης σημειώνουν ότι από την προηγούμενη έκθεση έχει πραγματοποιηθεί ουσιώδης πρόοδος σε διάφορα τμήματα προετοιμασίας των  νέων αγορών.
Ωστόσο, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν χρονικές παρεκκλίσεις στα βήματα που απομένουν, θεωρούν ότι πρέπει να καθιερωθεί ένα σύστημα παρακολούθησης ώστε η ΡΑΕ να είναι σε θέση να παρακολουθεί και να λαμβάνει μέτρα σε περίπτωση καταχρηστικών κυρώσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης