Ενέργεια

Κομισιόν: Απαραίτητη η εποπτεία της ΡΑΕ για την εφαρμογή του target model - Πρέπει να μειωθεί η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ

Κομισιόν: Απαραίτητη η εποπτεία της ΡΑΕ για την εφαρμογή του target model - Πρέπει να μειωθεί η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ
Η Επιτροπή στην έκθεση υπογραμμίζει ότι αποτυχία της εκποίησης των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ οδήγησε σε παραβίαση της δέσμευσης για την αντιμονοπωλιακή πολιτική και επομένως πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύσ
Απαραίτητη την εποπτεία της ΡΑΕ για την υλοποίηση του target model έως τον Ιούνιο του 2020  εκτιμά η Κομισιόν στην έκθεσή της αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.
Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε πολιτική προτεραιότητα την έγκαιρη έναρξη του μοντέλου – στόχου, για την οποία λένε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Επίσης σημειώνουν ότι από την προηγούμενη έκθεση έχει πραγματοποιηθεί ουσιώδης πρόοδος σε διάφορα τμήματα προετοιμασίας των  νέων αγορών.
Ωστόσο, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν χρονικές παρεκκλίσεις στα βήματα που απομένουν, θεωρούν ότι πρέπει να καθιερωθεί ένα σύστημα παρακολούθησης ώστε η ΡΑΕ να είναι σε θέση να παρακολουθεί και να λαμβάνει μέτρα σε περίπτωση καταχρηστικών κυρώσεων.
Τη δέσμευση ότι τον Ιανουάριο του 2020 θα παρουσιάσει αναθεωρημένα διαρθρωτικά μέτρα για την  αντιμετώπιση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά έχει δώσει  η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.
Στην ίδια έκθεση η  Επιτροπή στηλιτεύει τις καθυστερήσεις, δηλώνει ότι αναμένει διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα αποκαταστήσουν την πρόσβαση όλων των παικτών στον λιγνίτη μέχρι την πλήρη κατάργησή του, ενώ εκφράζει την επιδοκιμασία της για  ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί όπως η εξαγγελία για την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το τέλος του 2028 κλπ.
Ειδικότερα, η Επιτροπή στην έκθεση υπογραμμίζει ότι αποτυχία της εκποίησης των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ οδήγησε σε παραβίαση της δέσμευσης για την αντιμονοπωλιακή πολιτική και επομένως πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση.  
Αναφέρει επίσης  ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή τους να υποβάλουν αναθεωρημένες διορθωτικές ενέργειες τον Ιανουάριο του 2020.
«Η  Ελλάδα παραβιάζει τη δέσμευση για  την εφαρμογή των αντιμονοπωλιακών δεσμεύσεων» αναφέρει το report της Επιτροπής.
Παράλληλα αναγνωρίζει ότι μετά από αρκετή καθυστέρηση, προχωρούν τα βήματα για την εφαρμογή του Target Model στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας  μέχρι τη νέα προθεσμία,  του Ιουνίου 2020.
Σχετικά με τη νέα ενεργειακή στρατηγική της χώρας, η έκθεση αναφέρει ότι ο ακρογωνιαίος λίθος φαίνεται να είναι ο πρώιμος παροπλισμός των μονάδων  λιγνίτη, ένα φιλόδοξο σχέδιο που, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αναθεωρημένων αντιμονοπωλιακών διορθωτικών μέτρων και το target model, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετασχηματισμό της αγοράς ενέργειας.
Ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο, που συνεπάγεται το κλείσιμο ενός σημαντικού μέρους της λιγνιτικής παραγωγής τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται ισχυρή πολιτική δέσμευση και σαφήνεια, τονίζει η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι καταρχήν είναι ένα  πολύ αξιέπαινο βήμα προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής μειώθηκε ελαφρά, αλλά εξακολουθεί να παραμένει  υψηλό στο 72% το Σεπτέμβριο, από 77% το Μάρτιο.
Σε επίπεδο χονδρικής, η ΔΕΗ εξακολουθεί να κατέχει το 70% περίπου της παραγωγής, εξαιρουμένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν ασκούν ανταγωνιστική πίεση στη χονδρική αγορά. Με τη χρήση διακοπτόμενων ΑΠΕ,  η εγκατεστημένη δυναμικότητα της ΔΕΗ είναι πιο κοντά στο 55%.
Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν καθώς τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές της Ελλάδας ανέρχονται σε 65,5 ευρώ ανά MWh (έναντι 43,3 ευρώ ανά MWh στην ΕΕ κατά μέσο όρο), λόγω της αύξησης του κόστους του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.
Οι τιμές λιανικής είναι πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης