Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΡΑΕ: Περιορισμένο χρονικό διάστημα παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία και άρση της «ασυλίας» από αποκοπές

ΡΑΕ: Περιορισμένο χρονικό διάστημα παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία και άρση της «ασυλίας» από αποκοπές
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου που υπέβαλε η Αρχή στην Επιτροπή Παραγωγής του Εμπορίου, η πρότασή της θα είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους
Προς την κατεύθυνση θέσπισης κανόνων εφαρμογής του καθεστώτος εφαρμογής της Καθολικής Υπηρεσίας, θα κινείται η εισήγηση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ για την αναμόρφωσή της.
Σκοπός της εισήγησης, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος της Αρχής, Ν. Μπουλαξής, κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στην Επιτροπή Παραγωγής του Εμπορίου, θα είναι η Καθολική Υπηρεσία να σταματήσει να λειτουργεί ως μία ιδιότυπη μορφή ασυλίας, για καταναλωτές που έχουν μεταπέσει σε αυτήν και οι οποίοι συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται, χωρίς να εξοφλούν τις οφειλές τους.  
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει φτάσει στο ΥΠΕΝ, πρόθεση της ΡΑΕ είναι να προτείνει κατ’ αρχάς τον καθορισμό περιορισμένου χρονικού διαστήματος για το οποίο θα μπορεί ένας καταναλωτής να παραμείνει στο συγκεκριμένο καθεστώς.
Έτσι, πριν λήξει η συγκεκριμένη προθεσμία, θα είναι υποχρεωμένος να έχει βρει εταιρεία προμήθειας και να υπογράψει σύμβαση μαζί της, ώστε αυτή να αναλάβει την εκπροσώπησή του.

Πιθανόν πρόσθετα κριτήρια από το ΚΟΤ για προστασία από διακοπή ηλεκτροδότησης

Την ίδια στιγμή, για την πλειονότητα των καταναλωτών, όσο χρόνο παραμένουν στην Καθολική Υπηρεσία, προϋπόθεση για να συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται θα είναι να εξοφλούν τις οφειλές τους.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο προμηθευτής που παρέχει την Καθολική Υπηρεσία θα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση εντολής για τη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.
Με βάση την ενημέρωση προς το ΥΠΕΝ, η Αρχή σχεδιάζει να διατηρήσει την προστασία από αποκοπές, για μία όμως πολύ μικρή μερίδα καταναλωτών.
Είναι ενδεικτικό ότι η συγκεκριμένη κατηγορία θα είναι πιθανότατα ένα υποσύνολο όσων υπάγονται στο ΚΟΤ, καθώς η ΡΑΕ προτίθεται να προσθέσει και άλλα κριτήρια για τους σχετικούς δικαιούχους.

«Μπλόκο» στην καταστρατήγηση

Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο πρόεδρος της ΡΑΕ χαρακτήρισε προβληματικό το ισχύον καθεστώς, καθώς δίνει την δυνατότητα σε καταναλωτές για μακροχρόνια παραμονή στην υπηρεσία, έτσι ώστε να ηλεκτροδοτούνται χωρίς να καταβάλουν τις σχετικές οφειλές.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που υπέβαλε η Αρχή στην Επιτροπή για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, η εισήγησή της για την αναμόρφωση της Καθολικής Υπηρεσίας θα είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους.
Όπως αναφέρει, θα πρέπει να οριστεί εκ νέου η έννοια της Καθολικής Υπηρεσίας, ώστε να συνάδει με την έννοια που αποδίδεται στο ενωσιακό δίκαιο (Οδηγία 2009/72) και να αποτρέπεται η καταστρατήγηση του σκοπού μέσω της καταχρηστικής άσκησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
Ειδικότερα, θα πρέπει να αποτρέπεται η αέναη παροχή «δωρεάν» ρεύματος, μέσω της πρακτικής της συνεχιζόμενης ηλεκτροδότησης χωρίς την καταβολή του τιμήματος από τους καταναλωτές.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, ο πάροχος της Καθολικής Υπηρεσίας διατηρεί όλα τα δικαιώματα τουπρομηθευτή συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων στο κεφ. 7 του κώδικα προμήθειας (ΦΕΚ 832/2013).
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως προσθέτει η ΡΑΕ, η υποχρεωτική εκ περιτροπής ανάθεση στους πέντε πρώτους παρόχους δεν επιλύει το πρόβλημα.
Αντίθετα, το μετακυλίει στους λοιπούς προμηθευτές, οι οποίοι ενδεχομένως δεν δύνανται να ανταποκριθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης