Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ. Χατζηδάκης: Η ΛΑΡΚΟ είναι εκτός ελέγχου - Διυπουργική επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση

Κ. Χατζηδάκης: Η ΛΑΡΚΟ είναι εκτός ελέγχου - Διυπουργική επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση
Προσπαθώ να βρω ένα σημείο το οποίο να το αναδείξω ως παράδειγμα επιτυχούς λειτουργίας αυτής της επιχείρησης και δεν μπορώ να βρω, επεσήμανε ο υπουργός
Για το πρόσφατο δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, απαν​τώντας σε ερώτηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, πως η επιχείρηση είναι «εκτός ελέγχου και πάσχει ποικιλοτρόπως».

Αναλυτικά:


«Για το τραγικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ από την πρώτη στιγμή ζήτησα να καταλογιστούν ευθύνες. Υπάρχουν όλες οι σχετικές έρευνες αυτήν την ώρα σε εξέλιξη.
Η επιχείρηση αυτή είναι μία επιχείρηση που πάσχει ποικιλοτρόπως. Δηλαδή προσπαθώ να βρω ένα σημείο το οποίο να το αναδείξω ως παράδειγμα επιτυχούς λειτουργίας αυτής της επιχείρησης και δεν μπορώ να βρω. Και επομένως, δυστυχώς, οφείλω να πω ότι και τα ατυχήματα που έχουν γίνει παρά τους ελέγχους οφείλονται και αυτά σε έναν βαθμό στην απαξίωση της εταιρείας, στην αδυναμία της να προχωρήσει μπροστά και να συντονιστεί με τους ρυθμούς της εποχής. Και θύματα τελικά, κυριολεκτικώς όμως θύματα, δυστυχώς, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει ριζικές λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων, με ρεαλισμό όμως και στηριγμένη η κυβέρνηση στα πραγματικά στοιχεία».
Αυτή η εταιρεία είναι αυτή την ώρα ο πρώτος οφειλέτης της ΔΕΗ σε ολόκληρη τη χώρα. Χρωστάει 330 εκατ. στη ΔΕΗ σήμερα που μιλάμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Της έχει επιδικαστεί από το Δικαστήριο  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης αμετάκλητα να δώσει πίσω στο Δημόσιο 165 εκατ. ευρώ από παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Αυτή η εταιρεία είναι μία εταιρεία για την οποία υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι ρυπαίνει τη δική σας περιοχή, τον Ευβοϊκό κόλπο, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον.
Πού θα πάει αυτό το πράγμα; Από τη μια πλευρά, δυστυχήματα, διότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, χρέη στη ΔΕΗ, πρωταθλήτρια η ΛΑΡΚΟ των χρεών στη ΔΕΗ, παράνομες κρατικές ενισχύσεις που πρέπει να επιστρέψει στο κράτος και δεν μπορεί, καταγγελίες για περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δε νομίζετε και εσείς, όλοι οι βουλευτές της περιοχής ότι πρέπει να δούμε το θέμα όπως το αντιμετωπίζουμε παντού, για όλες τις άλλες επιχειρήσεις του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα;
Θα αγωνιστούμε για να προχωρήσουμε σε μια λύση η οποία θα είναι νομικώς βάσιμη, στέρεα, για να μην αμφισβητηθεί για πολλούς και διαφορετικούς λόγους στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες και από την άλλη πλευρά, μια λύση η οποία θα είναι ελκυστική για επενδυτές.

Σε ερώτηση για την απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης, επισήμανε πως, «λιγνίτης είναι επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, μία ήδη βεβαρημένη επιχείρηση».

Αναλυτικά:

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς- διότι δεν γίνεται να δεσμευόμαστε διεθνώς και να αγνοούμε τις δεσμεύσεις μας- αλλά και για λόγους οικονομικούς. Διότι ο λιγνίτης είναι επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, μία ήδη βεβαρημένη επιχείρηση». 
Ο λιγνίτης, εκεί που κάποια στιγμή θεωρείτο διαμάντι και πετράδι της ΔΕΗ, έγινε βαρίδι λόγω των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η ΔΕΗ, μόνο το 2018 και μόνο από τον λιγνίτη, έχασε 200 εκατ. ευρώ. Το 2019, λόγω της αύξησης των επιβαρύνσεων για το διοξείδιο του άνθρακα, θα χάσει 300 εκατ. ευρώ. Κατά πάσα πιθανότητα, το πράγμα θα εξελιχθεί επιδεινούμενο κάθε χρόνο που θα ακολουθεί».
Επειδή το θέμα ξεπερνά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δημιουργηθεί μία διυπουργική Επιτροπή με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς για τον συντονισμό των δράσεων της κυβέρνησης. Αυτή η Επιτροπή θα έχει την επίβλεψη για το συνολικό σφαιρικό σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και τις συνέπειες τις απολιγνιτοποίησης, ενώ ταυτόχρονα, θα τοποθετηθεί και ένας ειδικός συντονιστής με πείρα για τη διαχείριση τέτοιων διυπουργικών σχεδίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όσο καλύτερα και όσο ταχύτερα γίνεται.
Μελετούμε πώς θα αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Είναι θετικό ότι το ¼ των πόρων του νέου ΕΣΠΑ είμαστε έτσι κι αλλιώς υποχρεωμένοι να το δώσουμε σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Επομένως, ήδη είναι κάτι πολύ θετικό. 
Δεδομένου ότι αποτελεί βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απολιγνιτοποίηση, θα διεκδικήσουμε αυξημένα κεφάλαια κι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης, όπως λέγεται, το Just Transition Fund, έτσι ώστε η Ελλάδα, που θα βρεθεί στην πρωτοπορία της απολιγνιτοποίησης, να τύχει και της αντίστοιχης αντιμετώπισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».   
«Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για να κινητοποιήσουμε τα 130 εκατ. ευρώ από το τέλος της ΔΕΗ, που θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στις περιφέρειες και στους δήμους από το 2014 και έπειτα και τα οποία δεν έχουν αποδοθεί.   
Επιδιώκουμε μια σφαιρική προσέγγιση στο ζήτημα, θα παραμείνουμε σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, με την περιφέρεια, με τους βουλευτές, με τους φορείς, με τους εργαζομένους, έτσι ώστε αυτό το πραγματικά μεγάλο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, που έχουμε μπροστά μας, να εξελιχθεί ομαλά, χωρίς να αφήσει σημάδια στις περιοχές. Συνολικά θα ωφελήσει. Θα  ωφελήσει περιβαλλοντικά, θα ωφελήσει τη ΔΕΗ και γι’ αυτό το κάνουμε, αλλά προφανώς θα προσέξουμε πάρα πολύ για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στις περιοχές αυτές,  οι οποίες δικαιούνται ένα μέλλον και χωρίς τον λιγνίτη.

Για ΧΥΤΑ Φυλής επισήμανε: 

«Έχουμε την εικόνα που είδε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο επισκεπτόμενος τον ΧΥΤΑ Φυλής και είπε πως ολόκληρη η Αττική κάθεται πάνω σε μία ωρολογιακή βόμβα από σκουπίδια. Αυτή την εικόνα είδα κι εγώ στις 21 Αυγούστου που επισκέφτηκα τον ίδιο χώρο. Και σημείωσα ότι μπορεί να δοθούν μόνο κάποιες προσωρινές, λύσεις στην προσπάθεια εντωμεταξύ να βρεθεί μία πιο μόνιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
«Υπήρχε ένας σχεδιασμός από το 2014 από τον τότε περιφερειάρχη, κ. Σγουρό, για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με μονάδες ολοκληρωμένης επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Αττική, με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό, με βάση χωροθετήσεις οι οποίες είχαν γίνει. Όλα αυτά εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια από την προηγούμενη περιφερειάρχη, κ. Δούρου, στο όνομα ενός υπερφιλόδοξου σχεδιασμού, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
«Το 2012-2014, όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις συμβάσεις ΣΔΙΤ. Τότε με τις συμβάσεις αυτές που είχαμε κάνει για τις Σέρρες και για την Ήπειρο μπήκαν στις ράγες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σήμερα τόσο στην Ήπειρο όσο και στις Σέρρες έχει λυθεί χάρη στις δικές μας πολιτικές. Αντίστοιχες συμβάσεις  όμως που υπεγράφησαν στην Αττική και στην Κέρκυρα ακυρώθηκαν κατόπιν από την Περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και από τον Δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα. Ακυρώθηκαν και το αποτέλεσμα είναι αυτό που  ξέρει όλη η Ελλάδα με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα. Να το κόστος του λαϊκισμού, να πόσο πληρώνουμε όλοι μαζί το ότι φεύγουμε από πρακτικές οι οποίες υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.
Έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής να υποβάλει το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική στο πλαίσιο και του νέου περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τους επόμενους μήνες, ο κ. Πατούλης, ο νέος περιφερειάρχης και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής θα υποβάλουν τις προτάσεις τους και με βάση αυτές τις προτάσεις θα κινηθούμε.
Ανακύκλωση διαλογής στην πηγή είναι και δικές μας πολιτικές, όπως δική μας πολιτική είναι και η εισαγωγή ουσιαστικά του καφέ κάδου για τα οργανικά, για τα τρόφιμα δηλαδή σε μεγάλο βαθμό που προφανώς αυτές οι πολιτικές θα απαλύνουν το πρόβλημα. Μόνο που όλα αυτά απαιτούν κάποιον χρόνο. Το πρόβλημα, όμως, της Φυλής, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική είναι άμεσο, είναι των επόμενων μηνών. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι.
Πρέπει να είμαστε όλοι πρακτικοί και υπεύθυνοι. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, τι γίνεται στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ιταλία. Ας το κάνουμε επιτέλους και στην Ελλάδα, να σταματήσουμε να είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων στη διαχείριση των απορριμμάτων».

www.worldenergynews.gr

 

·

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης