Επικαιρότητα

Προσδοκίες για μεγαλύτερη ώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων δημιούργησε η επίσκεψη Xi στην Αθήνα

Προσδοκίες για μεγαλύτερη ώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων δημιούργησε η επίσκεψη Xi στην Αθήνα
Προεξέχουσα θέση κατέχει και η συμφωνία που αφορά στη δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων στο λιμάνι του Πειραιά
Ο Απρίλιος 2020, είναι το επόμενο ορόσημο στις ελληνοκινεζικές σχέσεις, οπότε και θα επισκεφθεί εκ νέου την Κίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την πρόσκληση που έλαβε από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο για την συνεργασία των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα, γνωστή ως «Πρωτοβουλία 17+1».
Άλλωστε, μέχρι τότε θα έχουν προχωρήσει και οι 16 συμφωνίες εμπορικής και επενδυτικής σημασίας που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών.
Στην ελληνική πλευρά θεωρούν αρκούντως παραγωγική την επίσκεψη του ισχυρού άνδρα του Πεκίνου στη χώρα μας ενώ εκτιμάται ότι οι συμφωνίες δίνουν νέα ώθηση στις ελληνοκινεζικές σχέσεις.
Κορωνίδα των συμφωνιών που υπεγράφησαν ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελεί το μνημόνιο Κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του Master plan της COSCO.
Με την εν λόγω συμφωνία δηλώνεται με επίσημο τρόπο η βούληση των δύο κυβερνήσεων να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά το οποίο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα από κινεζικής πλευράς.
Προεξέχουσα θέση κατέχει και η συμφωνία που αφορά στη δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων στο λιμάνι του Πειραιά.
Εξίσου σημαντική είναι η ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα της Bank of China, της 4ης μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως, με ενεργητικό ύψους $230 δισ. Όπως επίσης και η ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Αθήνα της τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας, της μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως, με ενεργητικό ύψους $338 δισ.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες, ενδεχομένως μικρές αλλά πολύ σημαντικές συμφωνίες για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Συμφωνίες που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα και δη, τον κρόκο Κοζάνης και τα ακτινίδια αλλά και ενεργειακές.
Η μία αφορά την συμμετοχή των Κινέζων στη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα ενεργειακά και άλλη μία, την χρηματοδότηση από κινεζικά κεφάλαια και κατασκευή από κινεζικές εταιρείες ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αθερινόλακκο Λασιθίου με ισχύ 52 MW καλύπτοντας το 10% των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.
Είναι το πρόγραμμα «MINOS 52 MW» το οποίο θα καλύψει στην πλήρη του λειτουργία μετά από σχεδόν τρία χρόνια ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν το προσεχές καλοκαίρι και θα διαρκέσουν δυόμισι χρόνια.
Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου ολοκληρώνεται και τυπικά την Τρίτη, με την επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης όπου θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης