Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Υπό την «κηδεμονία» του κλιματιστικού η θέρμανση - Πώς συνδυάζονται εξοικονόμηση και γρήγορη απόσβεση των χρημάτων μας

Υπό την «κηδεμονία» του κλιματιστικού η θέρμανση - Πώς συνδυάζονται εξοικονόμηση και γρήγορη απόσβεση των χρημάτων μας
«Πρωταθλητές» οικονομίας είναι τα μοντέλα τεχνολογίας inverter
Αν και η ζέστη καλά κρατεί ακόμα, ο Νοέμβριος έκανε την εμφάνισή του κι εμείς οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το κεφάλαιο «θέρμανση» που όσο περνούν τα χρόνια και επιτείνεται το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, θα ξεχάσουμε την ύπαρξή του.
Ανάμεσα στα πολλά εργαλεία της θέρμανσης, περιλαμβάνεται και το air-condition. Δεν είναι λίγοι αυτοί που το χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν και μάλιστα στις περισσότερες εταιρείες, χρησιμοποιείται σε μέγιστο βαθμό.
Ας το εξετάσουμε λοιπόν:

Τεχνολογία inverter και υψηλή ενεργειακή «κλάση»

Παρόλο που όλα τα κλιματιστικά μοιράζονται τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, όπως είναι φυσικό δεν έχουν και την ίδια απόδοση.
Έτσι, πραγματικά «πρωταθλητές» οικονομίας είναι τα μοντέλα τεχνολογίας inverter, τα οποία προσαρμόζουν τον τρόπο λειτουργίας τους στη θερμοκρασία που επικρατεί στον χώρο.
Ως αποτέλεσμα, παραμένουν ενεργοποιημένα ακόμη και όταν έχουν επιτευχθεί οι επιθυμητές συνθήκες για να τις διατηρήσουν, καταναλώνοντας ωστόσο πολύ λιγότερο ρεύμα σε αυτή την περίπτωση.
Αντίθετα, τα παλιότερα μηχανήματα (τύπου on/off) απενεργοποιούνται όταν πετύχουν την επιθυμητή θερμοκρασία και τίθενται ξανά σε λειτουργία όταν οι συνθήκες αρχίσουν να αποκλίνουν από τις ιδανικές. Επομένως, λόγω αυτών των συνεχών εναλλαγών από «on» σε «off», και αντίστροφα, έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση.
Κάθε κατασκευαστής «παντρεύει» στα προϊόντα του την τεχνολογία inverter με άλλες καινοτομίες, ώστε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή τους απόδοση.
Έτσι, τα μοντέλα inverter διακρίνονται μεταξύ τους με κριτήριο την ενεργειακή τους κλάση, δηλαδή την κατάταξή τους στην κλίμακα από D έως Α+++, ανάλογα με το ρεύμα που καταναλώνουν.
Μάλιστα, κάθε κλιματιστικό χαρακτηρίζεται από δύο διαφορετικές ενεργειακές κλάσεις, μία για την ψύξη και μία για τη θέρμανση, αφού δεν έχει απαραίτητα την ίδια «συμπεριφορά κατανάλωσης» όταν ζεσταίνει έναν χώρο και όταν αναλαμβάνει να τον δροσίσει. Δύο τιμές που αναγράφονται στην ενεργειακή «ετικέτα» του μηχανήματος, μαζί με άλλες πληροφορίες.
Επομένως, με βάση την ενεργειακή του «ετικέτα», για παράδειγμα ένα air condition 9.000 BTU, τεχνολογίας inverter και ενεργειακής κλάσης Α+, μπορεί να χρειάζεται μόλις 791 κιλοβατώρες (kWh) για 1.400 ώρες θέρμανσης μέσα στον χειμώνα, οι οποίες «μεταφράζονται» σε λιγότερα από 145 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πιο οικονομική λύση (κατά περίπτωση) σε σύγκριση με το καλοριφέρ

Ένα κλιματιστικό με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας εξοικονομεί τουλάχιστον το 40% των χρημάτων που θα πλήρωνε κανείς αν χρησιμοποιύσε πετρέλαιο για να ζεσταθεί.
Βέβαια, με δεδομένο ότι η λειτουργία του air-condition βασίζεται στην κυκλοφορία ζεστού αέρα μέσα στο σπίτι, η θέρμανση που προσφέρει δεν έχει την ίδια ποιότητα με τα καλοριφέρ.
Στην πράξη η εξοικονόμηση ίσως είναι και μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόμαστε, καθώς τα κλιματιστικά σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις αυτονομία σε κάθε χώρο.
Επομένως, σπάνια αυτά θα λειτουργούν σε όλους τους χώρους ταυτόχρονα, καθώς στα άδεια δωμάτια δεν έχει νόημα να είναι ανοικτά.
Επίσης σημαντική παράμετρος που πρέπει να εξετάζεται πριν την αγορά κλιματιστικού είναι πού θα εγκατασταθούν και ο θόρυβος της λειτουργίας τους, ειδικά αν χρησιμοποιούνται για κρεβατοκάμαρες.
 
766

Γρήγορη απόσβεση

Στην περίπτωση των κλιματιστικών, το κόστος δεν επιβαρύνει όλη την πολυκατοικία αλλά το κάθε διαμέρισμα, οπότε οι αποφάσεις διευκολύνονται εφόσον λαμβάνονται ανεξάρτητα.
Για να επιτύχει όμως σημαντική εξοικονόμηση απαιτούνται περίπου 1.500-2.000 ευρώ για προμήθεια και τοποθέτηση τριών καλών κλιματιστικών τύπου inverter, οπότε και η απόσβεση γίνεται γύρω στα 3 χρόνια ή και νωρίτερα.
Εφόσον στη χώρα μας όμως η εγκατάσταση κλιματιστικού γίνεται συχνά εξανάγκης για δροσιά το καλοκαίρι, το κόστος αυτό ουσιαστικά μηδενίζεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης