Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοιχτή διαδικασία για πώληση μεριδίων σε Αριάδνη και ΑΔΜΗΕ - Όχι της κυβέρνησης στους Κινέζους

Ανοιχτή διαδικασία για πώληση μεριδίων σε Αριάδνη και ΑΔΜΗΕ - Όχι της κυβέρνησης στους Κινέζους

Πιο σύνθετη η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εξαιτίας της option που έχει η State Grid

Η διαδικασία συμμετοχής επενδυτή στην Αριάδνη για το έργο ύψιστης σημασίας διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης θα έχει ανοιχτό χαρακτήρα και θα είναι διεθνής διαγωνισμός.
Παρά το γεγεονός ότι η State Grid που συμμετέχει με 29% στον ΑΔΜΗΕ και διαθέτει τεχνογνωσία σε συγκεκριμένα project ζήτησε να λάβει ποσοστό της τάξης του 20%, αυτό δεν θα γίνει με προνομιακούς όρους, όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης στην κινέζικη πλευρά στην συνάντηση που έλαβε χώρα χθες 11/11.
Στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τα πράγματα είναι πολυ πιο ευαίσθητα και σύνθετα, καθώς οι Κινέζοι έχουν εκεί δικαίωμα πρώτης προαίρεσης, αν όμως εμφανιστεί αγοραστής με υψηλότερα τιμήματα μέσα από διαδικασία που θα πληρεί τις νομικές προϋποθέσεις και εκεί οι εξελίξεις θα είναι ανοιχτές.
Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι η Κοινοτική πλευρά δεν ενθαρρύνει τις κινέζικες επενδύσεις σε τέτοιους νευραλγικούς τομείς, όπως ο ενεργειακός και θεωρείται πολύ πιθανό κατά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ να έχουμε μια αντίστοιχη διαδικασία.
Αυτό προκύπτει επίσης μετά την χθεσινή συνάντηση του ΥΠΕΝ με την State Grid, όπου ο ΥΠΕΝ κατέγραψε μεν την πρόθεση της State Grid να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΑΔΗΜΕ, υπογράμμισε όμως ότι η πρόταση θα συνεκτιμηθεί σε συνδυασμό με την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και το κοινοτικό δίκαιο.
Οι προθέσεις της State Grid άλλωστε καταγράφονται και στη μια από τις 16 διακρατικές συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα του Κινέζου προέδρου.

ΑΔΜΗΕ: Συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος με State Grid για Αριάδνη

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι υπέγραψε με τη State Grid Corporation of China συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στη θυγατρική εταιρεία «Αριάδνη Interconnection», η οποία υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, και τον Πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei, στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με 15 ακόμη συμφωνίες στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping στην Ελλάδα.
Η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο μέρη αποτυπώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China να αποκτήσει μερίδιο έως 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνη Interconnection, στο πλαίσιο μελλοντικής διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο κ. Μανουσάκης αναφέρει σχετικά: «Ο ΑΔΜΗΕ καλωσορίζει το ενδιαφέρον της State Grid Corporation of China, στρατηγικού εταίρου της Εταιρείας, να επενδύσει στην Αριάδνη Interconnection, μετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης