Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανικές εκλογές: Πύρρειος νίκη των Σοσιαλιστών με 28%, το Λαϊκό Κόμμα 20,8% - Έκπληξη οι εθνικιστές του VOX με 15,1% και 53 έδρες

Ισπανικές εκλογές: Πύρρειος νίκη των Σοσιαλιστών με 28%, το Λαϊκό Κόμμα 20,8% - Έκπληξη οι εθνικιστές του VOX με 15,1% και 53 έδρες
Όπως αναμενόταν οι Σοσιαλιστέες του Pedro Sanchez επικράτησαν στις ισπανικές εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία και με μείωση εδρών σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή - Μεγάλοι νικητές με 15% και 53 έδρες οι εθνικιστές
Η βεβαιότητα, που προέκυψε από τις ισπανικές εκλογές στις 10 Νοεμβρίου 2019, είναι η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς τα αποτελέσματα φέρνουν τους Σοσιαλδημοκράτες του Pedro Sanchez πρώτους μεν με ένα ποσοστό 28% αλλά χωρίς αυτοδυναμία και με 121 έδρες από τις 123 του Απριλίου 2019.
Δεύτερο, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα με 20,8% και 86 έδρες, τρίτοι αλλά μεγάλοι νικητές και με διπλασισμό των ποσοστών τους οι εθνικιστές του VOX με ποσοστό 15,1% και 53 έδρες, από τις 24 έδρες που είχαν τον Απρίλιο 2019.
Στην τέταρτη θέση το Podemos με ποσοστό 12,8% και 35 έδρες ενώ το αυτονομιστικό κόμμα BNG της Γαλλικίας, μία από τις τρείς αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας που ζητούν την ανεξαρτησία τους από τη Μαδρίτη, μπαίνει για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο από το 2011 με ποσοστό 0,5%.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς παρά το γεγονός ότι το Podemos δηλώνει έτοιμο να διαπραγματευθεί κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές, οι έδρες των δύο κομμάτων δεν αρκούν.
Έτσι θα χρειαστούν περισσότερα κόμματα να συναινέσουν για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.
Ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Ciudadanos, παρά το γεγονός πως καταποντίστηκαν στις εκλογές με ποσοστό 6,8%.


Τα αποτελέσματα και οι έδρες

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, πρώτοι αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές με 28%.
Ακολουθούν Λαϊκό Κόμμα με 20,8%, το ακροδεξιό Vox 15,1% και οι Podemos 12,8%
Image

Image


Image

Image


Image

Ισπανία: Έκκληση Sanchez σε όλα τα κόμματα πλην του Vox για συνεργασία – Στόχος μια σταθερή κυβέρνηση

Έκκληση για συνεργασία σε όλα τα πολιτικά κόμματα – πλην του ακροδεξιού Vox – απηύθυνε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez ύστερα και από τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που έφεραν πρώτους τους Σοσιαλιστές αλλά χωρίς αυτοδυναμία.
Ο Sanchez κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της Ισπανίας να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα 11/11 για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής — την τέταρτη καταφυγή στις κάλπες μέσα σε τέσσερα χρόνια — από τις οποίες προέκυψε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.
Όπως είπε, σκοπός του είναι να σχηματίσει σταθερή και «προοδευτική» κυβέρνηση.
«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση» υποστήριξε ο Sanchez, τονίζοντας ότι η πρόσκλησή του για συνεργασία απευθύνεται σε «όλα» τα κόμματα εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος, προφανώς αναφερόμενος στο Vox.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Pablo Casado είπε ότι η Ισπανία «δεν μπορεί να περιμένει άλλο» να αποκτήσει κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσει τι θα πράξει για να συμβάλλει να σχηματιστεί νέα.
Όπως είπε ο Casado, θα είναι δυσκολότερο να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, καθώς η πολιτική ισχύς στο επόμενο κοινοβούλιο θα είναι κατακερματισμένη ενώ διαβεβαίωσε ότι θα κάνει αυτό που αποκάλεσε «το καθήκον του», συμπληρώνοντας ότι αναμένει την επόμενη κίνηση των Σοσιαλιστών (PSOE), χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox Santiano Abascal δήλωσε ότι θέλει να οικοδομηθεί μια «πατριωτική εναλλακτική» για την Ισπανία, μετά τον διπλασιασμό των εδρών της παράταξής του στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Podemos: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις


Από τους χαμένους των ισπανικών εκλογών είναι το
Podemosμε το ποσοστό του αριστερού κόμματος να διαμορφώνεται στο 12,8% σημειώνοντας «βουτιά» σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο επικεφαλής του Podemos Pablo Iglesias, υπό το πρίσμα της χαμένης δυναμικής δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευθεί με τους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης,.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε τον σχηματισμό κυβέρνησης, αρχίζοντας κιόλας από σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μειωμένη συμμετοχή

Κατά τα άλλα, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μειωμένη σε σχέση με τις εκλογές του Απριλίου του 2019.
Μέχρι αυτή την ώρα έχει ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το 56,8% των εγγεγραμμένων ποσοστό μειωμένο κατά 4% σε σχέση με τις εκλογές του Απριλίου του 2019, ενδεικτικό της κόπωσης των 37.000.000 Ισπανών ψηφοφόρων από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα εκτιμάται ότι θα έχει καταμετρηθεί σχεδόν το σύνολο των ψήφων.
Σημειώνεται ότι από το 2015 και μετά, δεν προκύπτουν σταθερές και μακρόπνοες κυβερνήσεις στην Ισπανία, απόρροια της οικονομικής κρίσης και μετά από δεκαετίες που εναλλάσσονταν στην εξουσία οι Σοσιαλιστές με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Ο πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, προκήρυξε τις εκλογές - τις τέταρτες σε τέσσερα χρόνια - όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα του οποίου ηγείται απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και επικράτησε στην ψηφοφορία του Απριλίου 2019.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Την πρωτιά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Pedro Sanchez αλλά χωρίς αυτοδυναμία επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής για τις εν εξελίξει βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.
Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gesop, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, οι Σοσιαλδημοκράτες (PSOE) συγκεντρώνουν ποσοστό 26,7%, το Κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα 19,4%.
Στην τρίτη θέση εκτοξεύθηκε το ακροδεξιό VOX με 14,9% και ακολουθεί το αριστερό Podemos με 14,3%.
Υποχώρησαν στο 7,9% οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.
Image

Βάσει των στοιχείων έρευνας της ίδιας εταιρείας που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 26,3%, το Κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα 19%.
Στην τρίτη θέση το VOX με 15,6% και ακολουθεί το αριστερό Podemos με 14%.
Στο 7,5% Ciudadanos.
Image

Πρώτος ο Sanchez αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Αυτό που διαφαίνεται επίσης είναι ότι οι Ισπανοί και παρά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, εξακολουθούν να παραμένουν διχασμένοι.
Σύμφωνα με το σύνολο των δημοσκοπήσεων οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez θα είναι και πάλι το πρώτο κόμμα, χωρίς όμως να καταφέρουν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία.
Δεν αποκλείεται μάλιστα το Σοσιαλιστικό Κόμμα να δει την κοινοβουλευτική του δύναμη να μειώνεται, καθώς είναι πιθανό να λάβει στο τέλος λιγότερες από τις 123 έδρες που έλαβε στις εκλογές του περασμένου Απριλίου.
Αυτό σημαίνει πως το έργο του Sanchez για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο καθώς θα πρέπει να συμμαχήσει με άλλα κόμματα.
Σημειώνεται πως μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2019 οι Σοσιαλιστές ήταν σε διαρκείς συνομιλίες με τους Podemos, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν πουθενά, καθώς οι Podemos ήθελαν στελέχη τους να αναλάβουν υπουργεία, αίτημα που απέρριπταν κατηγορηματικά οι Σοσιαλιστές.
«Το αδιέξοδο είναι η κύρια ανησυχία, το βασικό πολιτικό πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ισπανία» είπε στο πρόσφατο debate των πολιτικών αρχηγών ο Pedro Sanchez, ο οποίος κάλεσε τους Ισπανούς να ψηφίσουν για μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και θα προωθήσει κοινωνικές πολιτικές.
Image
Ρυθμιστής το ακροδεξιό Vox

Στο παρελθόν κρύβονταν, φοβούμενοι ότι θα τους συνδέσουν άμεσα με το καθεστώς Franco.
Σύμφωνα, όμως, με τις δημοσκοπήσεις, εκτιμάται ότι θα είναι το τρίτο κόμμα, με ποσοστό 16% και θα κατορθώσει να αποκτήσει έως και 24 έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο.
Τώρα πια δεν ισχύει, καθώς οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος, Vox είναι απόλυτα σίγουροι ότι το κόμμα τους θα αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του στις εκλογές της Κυριακής 10/11, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ταραχές στην Καταλονία.
«Παλαιοτέρα έμοιαζε φρικτό, αλλά πλέον είναι ολοένα και λιγότερο ταμπού να είναι κάποιος ψηφοφόρος του Vox», δήλωσε ο Μάρκος Άλβαρεθ, ένας 31χρονος γιατρός.
Εκτός από εκείνον περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ήταν παρόντες σε προεκλογική συγκέντρωση του Vox στη Σανταντέρ της βορειοδυτικής Ισπανίας: άνδρες, γυναίκες και παιδιά που κρατούσαν με θέρμη την ισπανική σημαία και παιάνιζαν τον ύμνο της Ισπανικής Λεγεώνας.
Στο Σανταντέρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Καντάμπρια και προπύργιο του Λαϊκού Κόμματος, το Vox ελπίζει να εκλέξει για πρώτη φορά βουλευτή.
«Κατάγομαι από ένα χωριό ψαράδων και όπως εγώ πολλοί άνθρωποι πέρασαν στο Vox, ανάμεσά τους και πρώην ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος», δήλωσε ο 64χρονος Αλφόνσο Αλμπενίθ, πρώην ψηφοφόρος του PP.
Το ακροδεξιό κόμμα εισήλθε δυναμικά στο ισπανικό κοινοβούλιο τον Απρίλιο και πλέον ενταχθεί στο πολιτικό τοπίο από τότε που η δεξιά εκμεταλλεύθηκε τη στήριξή του για να ξανακερδίσει ή να διατηρήσει την εξουσία σε διάφορες επαρχίες της Ισπανίας, αλλά και σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους η Μαδρίτη.
Το Vox ιδρύθηκε το 2014 και «είναι ένα κόμμα αντίστοιχο με άλλα δεξιά, λαϊκιστικά και ακροδεξιά στην Ευρώπη», όπως η Lega του Matteo Salvini στην Ιταλία και ο Εθνικός Συναγερμός της Marin LePen στη Γαλλία, εξηγεί ο ιστορικός Ξαβιέ Κασάλς.
Προέρχεται «από τη σκληρή πτέρυγα του PP και εκμεταλλεύεται ζητήματα τα οποία προέταξε το κόμμα αυτό, προτού τα αποσύρει», προσθέτει ο ίδιος: αντιτίθεται στις αμβλώσεις, τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, στη νομοθεσία κατά της βίας εναντίον των γυναικών, η οποία, σύμφωνα με το Vox «ποινικοποιεί τους άνδρες».
Ο 43χρονος Santiago Abascal, ηγέτης του κόμματος, έχει εξάλλου υιοθετήσει μια ρητορική σφόδρα εχθρική προς τους μετανάστες, τους οποίους έχει παρομοιάσει με «σκυλολόι» βιαστών και έχει φτάσει στο σημείο να ζητήσει την απέλαση ακόμη και των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Όμως η αντίθεσή του στην αυτονομία της Καταλονίας αποτελεί το μεγάλο ατού του Vox, σύμφωνα με τον Κασάλς.
Image
Τα πρόσφατα επεισόδια στην Καταλονία, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι, μετά την καταδίκη στις 14 Οκτωβρίου εννέα ηγετικών στελεχών των αυτονομιστών σε βαριές ποινές φυλάκισης, ενίσχυσαν την οργή των ψηφοφόρων του.
Πεπεισμένος ότι οι αυτονομιστές «καταστρέφουν τη Βαρκελόνη και την Καταλονία», ο Αλφόνσο χειροκρότησε όταν ο Santiago Abascal πρότεινε να λυθεί το πρόβλημα «θέτοντας εκτός νόμου τα κόμματα που στηρίζουν την αυτονομία», ακυρώνοντας το καθεστώς ευρείας αυτονομίας της επαρχίας ή συλλαμβάνοντας «αμέσως» τον Καταλανό πρόεδρο Κιμ Τόρα.
Οι σχέσεις του κόμματος με τους υποστηρικτές της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1975) δεν προβάλλονται δημοσίως και όταν ένας ψηφοφόρος ύψωσε τη φρανκική σημαία σε προεκλογική συγκέντρωση, αμέσως ένας από τους διοργανωτές του ζήτησε να την μαζέψει.
Όμως ο Santiago Abascal αρακτήρισε «ιεροσυλία» την πρόσφατη εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα από το μαυσωλείο της Caille de los Caidos για να μεταφερθεί σε οικογενειακό τάφο και υποστήριξε ότι πραγματικός στόχος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Pedro Sanchez είναι η «ανατροπή» του βασιλιά Φελίπε Στ’.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου είναι πολλά.
Ένα από αυτά θέλει τον Sanchez πρωθυπουργό με την ανοχή του Λαϊκού Κόμματος, μια και τα δύο κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Μεγάλου Συνασπισμού.
Αυτό σημαίνει πως ο Sanchez θα ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και η οποία θα εξαρτάται από τις διαθέσεις και τις σκοπιμότητες του Λαϊκού Κόμματος.
Ένα δεύτερο σενάριο είναι ο Sanchez να επιχειρήσει και πάλι να φτάσει σε μια προγραμματική συμφωνία με τους Podemos και να βασιστεί στη στήριξη των καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Αλλά και αυτή η προοπτική συνεπάγεται μια ιδιαίτερα ευάλωτη κυβέρνηση.
Εναλλακτικές όμως δεν υπάρχουν.
Το Λαϊκό Κόμμα, βάσει των δημοσκοπήσεων, δεν θα καταφέρει με τις έδρες που θα έχει, να μπορέσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα El Pais, θέλει τους Σοσιαλιστές του Sanchez να λαμβάνουν το 27,3% των ψήφων και 121 έδρες (από 123 έδρες που είχαν στις εκλογές του Απριλίου του 2019), όταν για να φτάσει κανείς στην αυτοδυναμία χρειάζεται 176 έδρες.
Το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να λαμβάνει το 21,2% και 91 έδρες (από 66 τον Απρίλιο του 2019) ενώ το ακροδεξιό Vox που θα είναι τρίτη ισχυρότερη δύναμη με 13,7% θα διπλασιάσει σχεδόν τις έδρες του σε 46 (από 24 τον Απρίλιο του 2019) την ώρα που οι Podemos και οι Ciudadanos θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά.
Συγκεκριμένα, οι Podemos φέρονται να λαμβάνουν το 12,4% και 31 έδρες και οι Ciudadanos το 8,3% και 14 έδρες.
Όσον αφορά το νέο κόμμα Mais Pais του οποίου επικεφαλής είναι ο Inigo Errejon, πρώην στελέχους των Podemos φέρεται να περιορίζεται στο 3,3% και στις 5 έδρες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει ο Sanchez να σχηματίσει κυβέρνηση.
Στο debate που έγινε στις αρχές της εβδομάδας ο Sanchez δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πως σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον επιβεβαιωθούν στην κάλπη οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.
Αντιθέτως κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν το κόμμα εκείνο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, καθώς δεν διαφαίνεται κάποιο από αυτά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Έκκληση στην οποία ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης