Προς κατάργηση από το ΥΠΕΝ το πλαφόν των δύο έργων ΑΠΕ εκτός διαγωνισμών

tags :
Προς κατάργηση από το ΥΠΕΝ το πλαφόν των δύο έργων ΑΠΕ εκτός διαγωνισμών
Η άρση του περιορισμού θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται μικρομεσαίοι επενδυτές στον κλάδο, για τους οποίους καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να «κλειδώσουν» τιμές μέσω των δημοπρασιών
Πρόσκομμα στην ενίσχυση της διεσπαρμένης παραγωγής ΑΠΕ εκτιμά το ΥΠΕΝ ότι αποτελεί το αριθμητικό όριο των δύο έργων ΑΠΕ εκτός διαγωνισμών ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο θεσπίσθηκε με τον νόμο 4602/2019.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να καταργήσει το εν λόγω πλαφόν, ώστε να δοθεί έτσι η δυνατότητα σε μικρομεσαίους επενδυτές που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στις ΑΠΕ, και ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά, να μην αποκλεισθούν από την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
Έως αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν είναι σαφές πότε θα προχωρήσει το υπουργείο στη σχετική νομοθετική παρέμβαση. Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις πως αυτό μπορεί να γίνει έως το τέλος της χρονιάς.

Άμεση και έμμεση κυριότητα

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο 4602/2019, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να έχει υπό την κυριότητά του, με τιμές εκτός διαγωνισμών, είτε δύο φωτοβολταϊκά έως 500 KW, είτε δύο αιολικά έως 3 MW, είτε ένα φωτοβολταϊκό έως 500 KW και ένα αιολικό έως 3 MW.
Το όριο αφορά σταθμούς για τους οποίους θα υποβληθούν αιτήσεις όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και θα ηλεκτρισθούν μετά την 1 Ιανουαρίου 2020.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, με τη σχετική ρύθμιση συνυπολογίζεται στην έννοια της κατοχής και η έμμεση κυριότητα, δηλαδή τυχόν συμμετοχή με οποιοδήποτε ποσοστό σε μία άλλη εταιρική οντότητα, που διαθέτει ένα ή και δύο μικρά έργα με τιμές «κλειδωμένες» εκτός διαγωνισμού.
Επομένως, αν π.χ. ένα φυσικό πρόσωπο συμμετέχει σε μία εταιρεία που διαθέτει ήδη δύο μικρά έργα, ανεξάρτητα από το ποσοστό μετοχών που κατέχει σε αυτήν, τότε δεν μπορεί να επενδύσει σε μία καινούρια μονάδα ΑΠΕ εκτός διαγωνισμών.

Δυσχερής η πρόκριση μικρών έργων στις δημοπρασίες

Σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση του πλαφόν ήρθε σε μία συγκυρία όπου η διαμόρφωση των τιμών στους διαγωνισμούς καθιστά ολοένα και πιο απαγορευτική την κατακύρωση τιμών από μικρά έργα, τα οποία αναπτύσσονται από μικρομεσαίους επενδυτές.
Έτσι, σταδιακά «κλείνει η πόρτα» για τη συνέχιση της δραστηριοποίησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε επενδυτές αυτής της κλίμακας, οι οποίοι ειδικά στα φωτοβολταϊκά έχουν εδώ και χρόνια σημαντική παρουσία.  
Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της ενοποίησης στους διαγωνισμούς των δύο κατηγοριών για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της κατάτμησης.
Ενδεικτικά, στον διαγωνισμό του περασμένου Ιουλίου, από τα 23 έργα που προκρίθηκαν, μόλις ένα είχε ισχύ 500 KW και τρία 1 MW, με τα υπόλοιπα πάρκα να κινούνται σε αρκετά μεγαλύτερη ισχύ.
Η αντίθετη εικόνα παρατηρήθηκε στις μονάδες που δεν κατάφεραν να «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς. Σε αυτά, τον τόνο δίνουν οι σταθμοί 500 KW, ενώ τα μεγαλύτερα έργα αποτελούν εξαίρεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης