Τελευταία Νέα
Ενέργεια

S&P : Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν 30% έως το 2025 - EDF, Fortum, Verbund, Statkraft, Uniper οι κερδισμένοι

S&P : Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν 30% έως το 2025 - EDF, Fortum, Verbund, Statkraft, Uniper οι κερδισμένοι
Το κλείσιμο μονάδων άνθρακα και πυρηνικών θα οδηγήσε σε άνοδο τις τιμές - Ασταθής στην αγορά λόγω της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περίπου 30% έως το 2025 λόγω της ανάκαμψης των τιμών του αερίου, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της προγραμματισμένης σταδιακής κατάργησης ορισμένων μονάδων παραγωγής άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση της S&P  την Παρασκευή 8/11/2019.
Η S & P ανέφερε ότι το χάσμα εφοδιασμού θα μπορούσε να καλυφθεί στην Ευρώπη από την αύξηση της δυναμικότητας ηλιακής ενέργειας  η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί στο 43% του μεριδίου ηλεκτρικής ενέργειας από 23% το 2018.
"Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεπάγεται μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές που θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες και θα απαιτήσει επενδύσεις σε δίκτυα και εφεδρικές λύσεις για την εξασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού", ανέφερε ο αναλυτής της S & P Global Ratings, Massimo Schiavo.
Επιχειρήσεις όπως η γαλλική EDF, η  νορβηγική Statkraft AS, η φινλανδική Fortum Oyj, η γερμανική Uniper SE και η  αυστριακή Verbund AG της Αυστρίας ήταν πιθανό να επωφεληθούν από αυτή την τάση, ανέφερε.
"Ωστόσο, ο πιστωτικός αντίκτυπος της πρόβλεψης αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που αξιολογούμε θα πρέπει να είναι πιο περιορισμένη, επειδή η ευαισθησία των EBITDA στην εμπορική δύναμη έχει μειωθεί σημαντικά", ανέφερε η έκθεση.
Η S & P ανέφερε ότι οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να μειωθούν το 2020 σε σύγκριση με το 2019, αλλά θα αυξηθούν σε όλες τις αγορές έως το 2023 λόγω του συνδυασμού αυξημένων τιμών αδειών εκπομπής καυσίμων και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και λόγω κλεισίματος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μεγάλης κλίμακας.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Γερμανία, καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, στην Ευρώπη θα μπορούσε όλο και περισσότερο να εξαρτάται από τις εισαγωγές, λόγω του υψηλού επιπέδου πυρηνικών και ορυχείων άνθρακα που θα κλείσουν τα επόμενα χρόνια.
Η Γαλλία σχεδιάζει επίσης να κλείσει τους εναπομείναντες σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έως το 2022 και θα σταματήσει την παραγωγή στο παλαιότερο πυρηνικό της εργοστάσιο στο Fessenheim μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους.
"Αναμένουμε ότι η εγκατεστημένη ικανότητα λιθάνθρακα και λιγνίτη θα μειωθεί κατά 60% έως το 2025. Ορισμένες αγορές πηγαίνουν" χωρίς άνθρακα "ξεκινώντας με τη Γαλλία το 2022, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι το 2025", ανέφερε η έκθεση.
Ο μεγαλύτερος όγκος κλεισίματος είναι στη Γερμανία, η οποία θα μειώσει τη χωρητικότητα άνθρακα κατά 35%, αντανακλώντας τους στόχους που τέθηκαν στην έκθεση της επιτροπής άνθρακα, ανέφερε η S & P.
Η πυρηνική παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κατά 19%, με τις κυριότερες απώλειες στη Γερμανία και το Βέλγιο, οι οποίες θα είναι  «ελεύθερες» από πυρηνικά το 2022 και το 2025.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα γαλλικά επίπεδα πυρηνικής ικανότητας θα πρέπει να παραμείνουν σταθερά, με το μόνο κλείσιμο να είναι το εργοστάσιο 1,8 GW στο Fessenheim, το οποίο θα αντικατασταθεί από το 1.6 GW Flamanville 3 EPR  που βρίσκεται υπό κατασκευή στη βόρεια Γαλλία.
Το Flamanville 3, το οποίο είχε ως στόχο να ξεκινήσει το 2012, έχει σημειώσε αρκετές καθυστερήσεις και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2023.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης