Τελευταία Νέα
Ενέργεια

To "μυστήριο" με το IPO της Saudi Aramco και ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση των επενδυτικών κεφαλαίων

To
Οι στρατηγικές των ανταγωνιστών σε επαναγορές και μερίσματα και η μάχη των τιμών
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman θα αποφασίσει τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το αν θα προχωρήσει το μεγαλύτερο και πιο… αόριστο IPO του κόσμου.
Όμως αν με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι άγνωστο  αν τελικά  πραγματοποιηθεί  το ντεμπούτο της  Saudi Aramco, στις αγορές ενδέχεται  να υπάρξει κάποια ενθάρρυνση από τα κέρδη  των μεγάλων πετρελαϊκών.
Από την άλλη πλευρά πληροφορίες στην τηλεόραση του Bloomberg αναφέρουν ότι οι Σαουδάραβες είναι διατεθειμένοι να δεχτούν χαμηλότερη αποτίμηση, σημειώνεται ότι αρχικός στόχος έχουν υπάρξει τα 2 τρις δολ.
Οι πέντε  μεγάλες πετρελαϊκές -  BP Plc, Chevron Corp. (NYSE: CVX), Exxon Mobil Corp (NYSE: XOM), Royal Dutch Shell (LON: RDSa) Plc και Total SA (PA: TOTF)  αναμένουν θετική κερδοφορία
 Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές το καλοκαίρι χαμήλωσαν τον «πήχυ», γεγονός το οποίο ευνοεί τις εταιρείες .
Το μόνο που έχει σημασία είναι πόσα μετρητά, τι cash flow παράγουν και τι κάνουν με αυτά.

Πως κινούνται οι 5 βασικοί παίκτες της αγοράς

Οι πέντε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες κάλυπταν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες από την εσωτερική ταμειακή ροή και όλοι εκτός από την Exxon κάλυπταν και τα μερίσματα.

Πέρα από αυτό, μόνο η Chevron και η Shell έχουν προγράμματα επαναγοράς μετοχών, όμως  μόνο η Chevron μπόρεσε να καλύψει αυτό από τη λειτουργία ταμειακών ροών.
Η Exxon, ενώ παράγει στη Γουιάνα και αλλού, αφήνει τον δανεισμό να καλύψει τα μερίσματα προς το παρόν.
Τα μεγέθη της  Chevron ήταν πολύ πιο «συναρπαστικά». Όμως, το κόστος στο σχέδιο επέκτασης του Tengiz στο Καζακστάν παρείχε μια υπενθύμιση των παλαιών κακών ημερών, όταν οι «βαριές» χρεώσεις ώθησαν τις ελεύθερες ταμειακές ροές απότομα στο κόκκινο.
Ωστόσο, η Chevron δεν αύξησε τον ετήσιο προϋπολογισμό της.
Στην Ευρώπη, η Total παρουσίασε ένα σταθερό τρίμηνο, προσδίδοντας αξιοπιστία στην πρόσφατη αύξηση του μερίσματος.
 Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» προήλθαν από την Shell  και την  BP και οι μετοχές τους «τιμωρήθηκαν» άμεσα.
Και οι δύο προκάλεσαν αναπροσαρμογή των προσδοκιών των επενδυτών γύρω από τα μερίσματα.
Η BP αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι δεν είχε ακόμη αποφασίσει για τα  μερίσματα, αφού ο CFO της αναφερόμενος στα κέρδη, εκτίμησε ότι η αναμενόμενη αύξηση ίσως χρειαστεί να περιμένει μέχρι το επόμενο έτος.
Η Shell, εν τω μεταξύ, διέθεσε σχεδόν τα ίδια μετρητά με την Chevron και την Exxon αθροιστικά το τελευταίο τρίμηνο.
Αλλά κατέληξε να δεχθεί μια μεγάλη επιφύλαξη από τους αναλυτές, αφού ανέφερε ότι μια ασθενέστερη οικονομική προοπτική θα μπορούσε να την αναγκάσει να επιβραδύνει τις επαναγορές  μετοχών το επόμενο έτος.
Η προοπτική της Shell ήταν ίσως η πιο δυσοίωνη καθώς αναμένεται  οι επενδυτές να εξεγερθούν αν τα μερίσματα παγώσουν ή ανασταλούν.
 Σε αυτή την περίπτωση, δείχνουν μια μεγάλη  πετρελαϊκή επιβράδυνση των πιθανών εξαγορών λόγω των επιδεινούμενων μακροοικονομικών συνθηκών.
 
Η βιομηχανία πετρελαίου και ο ανταγωνισμός για τα επενδυόμενα κεφάλαια

Εάν η βιομηχανία χρειαζόταν να υπενθυμίσει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να παραμένουν επικεντρωμένες στο να παράγουν περισσότερα μετρητά, τότε αυτό πρέπει να γίνει.
Και αυτή είναι η πιθανή ευκαιρία της Aramco.
Υπάρχει σκεπτικισμός τόσο για την πιθανότητα να αποκτήσει η εταιρία την επιθυμητή αξία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ακόμη και για την γενικότερη ωφέλεια, που αυτό συνεπάγεται.
Γιατί θα περιορισθούν ταυτόχρονα τα πιθανά κέρδη των Σαουδαραβών μετόχων, δημιουργώντας μια επίπτωση βραχυχρόνιας ύφεσης στη χώρα;
Ωστόσο, οι πρόσφατες προσπάθειες για τη μείωση των ποσοστών δικαιωμάτων της Aramco και για την εξασφάλιση πληρωμών μερίσματος σε μειοψηφίες για πέντε χρόνια δείχνουν ότι οι τραπεζίτες της έχουν πάρει το μήνυμα από τους δυνητικούς επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι το IPO της Aramco είναι από μόνη της μια ένδειξη, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του πετρελαίου υποβαθμίζονται.
Αυτός είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο οι ενεργειακές μετοχές  είναι τόσο ευνοημένες, με σταθμίσεις στη χρηματιστηριακή αγορά στα ιστορικά χαμηλά.
Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα, αν και πότε θα εμφανισθεί  η Aramco στην αγορά, ένα σημαντικό ποσοστό των διεθνών επενδυτών που αποφασίζουν να αγοράσουν θα το πράξουν μέσω της ανακατανομής των υφιστάμενων ενεργειακών ή αναδυόμενων χαρτοφυλακίων, αντί να εισφέρουν πολλά νέα κεφάλαια.
Όσο και αν το  Ριάντ σκέφτεται ότι η Aramco είναι σε μια «δική του τάξη», θα πρέπει να ανταγωνισθεί το ενδιαφέρον όπως οποιοσδήποτε άλλος σημαντικός πετρελαϊκός παράγοντας , εισέρχεται στην χρηματιστηριακή αγορά μετοχών.
Από την άλλη πλευρά η έλξη του IPO  της Aramco παρουσιάζει κίνδυνο για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που έχει μετοχές της Exxon είναι αναγκασμένος να αναδιαρθρωθεί προς την μετοχή της Aramco, λόγω των διαφορετικών προφίλ κινδύνου.
Ορισμένοι όμως είναι υποχρεωμένοι να διαρρεύσουν και η έμφαση που δίνει η Aramco στις πληρωμές είναι ένα ισχυρό «ατού» που έχει τεθεί εναντίον αυτών των πρόσφατων αποτελεσμάτων.
Από τις πέντε, η Shell και η BP είναι πιο εκτεθειμένες λόγω του μικτού μηνύματός τους για μερίσματα το επόμενο έτος και της σχετικά υψηλής μόχλευσης πολιτικές.
Αλλά και η Exxon μπορεί να πρέπει να αγωνιστεί για να αποτρέψει τις μετοχικές αποτυχίες λόγω υψηλών δαπανών και έλλειψης αγορών μετοχών.
Αφού επίσης κατάφερε να περιορίσει τις ανησυχίες μετά τις επιθέσεις πυραύλων του Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της, η Aramco περιόρισε επίσης τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου που θα ενίσχυαν τα κέρδη των δυτικών αντιπάλων της το επόμενο έτος.
Η ανεξήγητη δέσμευση του πρίγκιπα για αποτίμηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί ακόμα να καθυστερήσει το IPO για άλλη μια φορά.
Αλλά παράλληλα ανταγωνίζονται για τη σχετικά περιορισμένη «δεξαμενή» κεφαλαίων που στοχεύει στον τομέα της ενέργειας αυτές τις μέρες,

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης