Ηλεκτρισμός

ΑΔΜΗΕ: Μytilineos – General Electric – Nari και Τέρνα – Siemens οι δυο διεκδικητές των σταθμών μετατροπής του Κρήτη - Αττική

tags :
ΑΔΜΗΕ: Μytilineos – General Electric – Nari  και  Τέρνα – Siemens οι δυο διεκδικητές των σταθμών μετατροπής του Κρήτη - Αττική
Στόχος η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους να γίνει στις αρχές του 2020
Πηγές της Αριάδνη Interconnection, θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ, ενημερώνουν ότι:

• Η υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό για τους Σταθμούς Μετατροπής της Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019.
• Όπως προκύπτει από την αποσφράγιση των τεχνικών προσφορών σήμερα, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι ενώσεις εταιρειών ΤΕΡΝΑ-SIEMENS και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-GENERAL ELECTRIC-NARI.

Δύο συμμετοχές από TERNA-Siemens και Μυτιληναίος-General Electric-Nari
Διευκρινίζεται ότι το έργο αφορά τη Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση δυο Σταθμών Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2 x 500 MW).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 380.000.000 ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης του είναι 36 μήνες. Το Έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Πηγές της Εταιρείας αναφέρουν σχετικά: «Μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για τους Σταθμούς Μετατροπής, η Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής μπαίνει σε τροχιά πλήρους υλοποίησης. Η Αριάδνη Interconnection θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, με στόχο στις αρχές του 2020 να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με όλους τους αναδόχους του Έργου και να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής»

Το worldenergynews.gr έγραφε νωρίτερα:

Χωρίς να δίνει το «παρών» η ΑΒΒ στη διεκδίκηση κατασκευής των σταθμών μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες την Παρασκευή (1/11) η προθεσμία υποβολής προσφορών στον σχετικό διαγωνισμό της «Αριάδνη Interconnection», θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ.
Έτσι, η εταιρεία δεν υπέβαλε τελικά προσφορά στον διαγωνισμό, κάτι που εν πολλοίς ήταν προδιαγεγραμμένο από το γεγονός ότι γι' αυτό θεωρούσε απαραίτητο να δοθεί νέα και αρκετά σημαντική παράταση στη σχετική προθεσμία, περίπου έως τον Δεκέμβριο.
Μία νέα μετάθεση ωστόσο, και μάλιστα για τόσο μεγάλο διάστημα, έβρισκε αντίθετο τόσο τον ΑΔΜΗΕ όσο και την κυβέρνηση, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα ετίθετο σε κίνδυνο η έγκαιρη ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, δημιουργώντας έτσι σοβαρές επιπλοκές στην ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού.

Ολιγόωρη παράταση

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Παρασκευή υποβλήθηκαν δύο προσφορές. Με βάση όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, αυτές προήλθαν από τις κοινοπραξίες της General Electric με τη Mytilineos, καθώς και της Siemens με την ΤΕΡΝΑ.
Πάντως, οι ακριβείς συνθέσεις των σχημάτων θα διασαφηθούν εντός της ημέρας, με το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών.
Η διορία της 1ης Νοεμβρίου προέκυψε έπειτα από την ολιγόωρη παράταση που δόθηκε την Πέμπτη (31/10), ικανοποιώντας το αίτημα των ενδιαφερομένων.
Όπως είχε γράψει το WorldEnergyNews, με το αίτημα ζητούσαν περισσότερο χρόνο ώστε να αναρτήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τις τεχνικές αλλά και οικονομικές προσφορές.

Η διαδικασία επιλογής

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή αναδόχου για τους σταθμούς μετατροπής, σε πρώτη φάση με την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει 2-2,5 μήνες, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές.
Εφόσον τα τεχνικά χαρακτηριστικά και των δύο προσφορών είναι αποδεκτά ως προς τις ανάγκες του έργου, οι δυο ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές.
Με βάση τη συγκεκριμένη διαδικασία, η ανακήρυξη του μειοδότη προβλέπεται να γίνει περί τα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο προϋπολογισμός υλοποίησης των σταθμών μετατροπής εναλλασσόμενου/συνεχούς ρεύματος, καθώς και ενός υποσταθμού GIS που επίσης περιλαμβάνεται στην ίδια διακήρυξη, ανέρχεται σε 315 εκατ. ευρώ.

Κώστας Δεληγιάννης
kdel@worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης