Ηλιακή και αιολική ενέργεια ανταγωνιστικές με τις τιμές χονδρικής σε Ευρώπη, Κίνα και Καλιφόρνια - Ραγδαία πτώση τιμών στα υπεράκτια

Ηλιακή και αιολική ενέργεια ανταγωνιστικές με τις τιμές χονδρικής σε Ευρώπη, Κίνα και Καλιφόρνια - Ραγδαία πτώση τιμών στα υπεράκτια
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια σημείωσε την ταχύτερη μείωση του κόστους, κατά 32% σε σχέση με ένα χρόνο πριν
Οι νέες εγκαταστάσεις παραγωγής φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών πάρκων παράγουν πλέον ενέργεια σε ισοτιμία με τις μέσες χονδρικές τιμές ενέργειας στην Καλιφόρνια, την Κίνα και σε τμήματα της Ευρώπης.
Οι τεχνολογίες αυτές κερδίζουν τον «αγώνα» ως προς τις φθηνότερες πηγές νέας γενιάς με τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού να ζουν σε χώρες, όπου η φωτοβολταϊκή ενέργεια ή η αιολική είναι φθηνότερες από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο σύμφωνα με το BloombergNEF.
Οι νέες ηλιακές και αιολικές μονάδες παραγωγής ενέργειας έχουν πλέον φθάσει σε ισοτιμία κόστους παραγωγής ενέργειας με τις μέσες τιμές χονδρικής στην Καλιφόρνια και σε τμήματα της Ευρώπης.
Στην Κίνα, το επίπεδο κόστους τους είναι τώρα χαμηλότερο από τη μέση τιμή της ρυθμιζόμενης ενέργειας άνθρακα, την τιμή αναφοράς στη χώρα σύμφωνα με την ανάλυση  του BloombergNEFs

Πτώση 7% της τιμής των ανεμογεννητριών

Τα προσαρμοσμένα επίπεδα κόστους από την BNEF σε παγκόσμιο επίπεδο για τα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα που χρηματοδοτήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο είναι 47 και 51 $ / MWh, χαμηλότερα δηλαδή 6% και 11% αντίστοιχα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Για την αιολική ενέργεια αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση της τιμής των ανεμογεννητριών καθώς πλέον έχει υποχωρήσει 7% κατά μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο σε σύγκριση με το τέλος του 2018.
Στην Κίνα, που είναι  η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, ο κύριος όγκος επενδύσεων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μειώθηκε κατά 11% το τελευταίο εξάμηνο, φθάνοντας τα 0,57 εκατ ανά MW.
Η εξασθενημένη ζήτηση για νέα εργοστάσια στην Κίνα έχει οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα.
"Εκτιμούμε ότι ορισμένα από τα φθηνότερα φωτοβολταϊκά έργα που χρηματοδοτούνται πρόσφατα θα είναι σε θέση να επιτύχουν LCOE των 27-36 / MWh, παρέχοντας ανταγωνιστικές αποδόσεις για τους επενδυτές τους.
Αυτά μπορεί να ειναι στην Ινδία, τη Χιλή και την Αυστραλία. Τα καλύτερα αιολικά πάρκα στην Βραζιλία, την Ινδία, το Μεξικό και το Τέξας μπορούν να φτάσουν σε επίπεδο κόστους μόλις 26-31 $ / MWh, "λέει η Veronika Henze της BNEF

Υπεράκτια αιολική ενέργεια με ταχύτερες μειώσεις κόστους

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια σημείωσε την ταχύτερη μείωση του κόστους, μειωμένη κατά 32% σε σχέση με αν χρόνο πριν και κατά 12% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Η τρέχουσα εκτίμησή μας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι για LCOE στα $ 78 / MWh.
Νέα υπεράκτια αιολικά έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσουν τώρα τουρμπίνες ισχύος έως 10MW, δημιουργώντας σημαντική εξοικονόμησης ενέργειας.
Στη Δανία και τις Κάτω Χώρες, αναμένεται τα πιο πρόσφατα χρηματοδοτούμενα έργα να φτάσουν τα 53-64 δολ / MWh.

Διαδικασία τριών σταδίων

Ο Tifenn Brandily, συνεργάτης της ομάδας οικονομικής ενεργειακής πολιτικής του BNEF και του συγγραφέα του report , δήλωσε: "Πρόκειται για μια διαδικασία τριών σταδίων.
Στην πρώτη φάση, η νέα ηλιακή και η αιολική ενέργεια φθάνουν χαμηλότερα σε κόστος από τις νέες εγκαταστάσεις άνθρακα και φυσικού αερίου.
Στη δεύτερη φάση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φθάνουν την ισοτιμία με τις τιμές ενέργειας.
Στην τρίτη φάση, γίνονται ακόμη φθηνότερες από ό, τι η λειτουργία των υφιστάμενων θερμικών σταθμών.
Η ανάλυση δείχνει ότι η πρώτη φάση έχει επιτευχθεί για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η δεύτερη φάση ξεκίνησε με την Καλιφόρνια, την Κίνα και περιοχές της Ευρώπης.
Αναμένεται ότι η τρίτη φάση θα επιτευχθεί σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2030. "
Οι θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής υποχωρούν σε έναν ρόλο εξισορρόπησης
Όπως προσθέτει: "Καθώς όλα αυτά παίζουν, οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί θα υποβιβαστούν όλο και περισσότερο σε έναν εξισορροπητικό ρόλο, αναζητώντας ευκαιρίες να παράγουν όταν ο ήλιος δεν λάμπει ή ο άνεμος δεν φυσάει".
Η ανάλυση του BNEF καλύπτει σχεδόν 8.000 έργα σε 20 τεχνολογίες και 46 χώρες παγκοσμίως.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης